неделя, 13 ноември 2011 г.

ВЕРЕСИИТЕ НА СТОЛЕТНИЦАТА 7

Темида със златен дом за 3308 евро на кв. Метър

28.06.2011


Не е луд този, който яде зелника, а този, който му го дава! Народна поговорка Министерството на правосъдието без много шум се е оказало собственик на една от най-скъпите офис сгради в София. Сделката е разрешена, сключена и разплатена от правителството на тройната коалиция и има всички шансове да се превърне в класика в жанра Разхищение на държавни пари . Натъкнахме се на нея, докато репортер на Труд работеше по тема за най-скъпите офис билдинги в София. Театрото се развива в края на 2008 г. На едно от последните си заседания за годината кабинетът на Сергей Станишев възлага на ...

Червен играч забърка далавери за 8 млрд., скри се в Баку

14 . 10 .2011


Дипломатически имунитет и президент пазят ексдепутата Васил Калинов .Пробитият джоб на българската хазна ще олекне с нови между 2 и 8 милиарда лева заради скандалните далавери със заменки на гори и земи по време на управлението на Тройната коалиция и Сергей Станишев. Лошата вест пристигна от Брюксел в края на миналата седмица, след като Европейската комисия обяви официално намерението си да започне наказателно дело срещу страната ни.
"Какво става със заменките? Влезли ли са в съд?", попита на заседание на МС премиерът Бойко Борисов, а земеделският министър Найденов с вдигнати рамене уточни, че делата срещу двама министри и шеф на агенция са зациклили. И докато в правителството се чудят и питат какво се случва с виновните, героите на мафиотските заменки отдавна са се скрили на завет, разкешили са финансовите облаги от далаверите, замели са следите с продадени и препродадени имоти. Партийни, държавни величия и олигарси пък са разтворили чадър сега над тях, а прокуратурата и Темида по неизвестни причини бавят делата.
Такъв е случаят с бившия червен депутат и настоящ посланик на България в Азербайджан Васил Калинов. Той се измъкна сух и невредим, след като забърка най-крупната афера през последните години, и то опакована в закон. Калинов обаче е сред най-доверените хора на президента Георги Първанов, той го уреди с дипломатически имунитет и едва ли ще му бъде търсена отговорност. В БСП всички знаят, че бившият председател на Комисията по земеделие и гори в НС е човекът зад кадър, който от години движи неясни контакти и договорки между лобита, институции, групировки. Според източници на „Торнадо” на „Позитано” 20 са втресени от подмолните действия на Калинов. Твърди се, че той ще бъде ракетата носител за връщането на Първанов в столетницата. Вече градял кръгове от свои хора в партията и нескрито предупреждавал, че се готви за скок, връщайки се след година и половина в парламента. Депутатското място му било в кърпа вързано.
Природозащитници обаче продължават да настояват държавното обвинение да се занимае с делата на Васил Калинов. Още през декември 2008 г. зелените от „За да остане природа в България” поискаха депутатския му имунитет и махането му от шеф на земеделската комисия. За далаверите му бяха сигнализирани ДАНС, прокуратурата, европейските контролни институции. Според тях с предложения от него Закон за изменение и допълнение на закона за горите се узаконява разграбването на стратегически за държавата обекти и се дава старт на криминални заменки и привилегии за ловните феодали. Източници на „Тордано” от земеделското министерство пък твърдят, че първият ни дипломат в Азербайджан е и сред лично облагодетелствалите се от заменките с директната помощ на ексшефа на Агенцията по горите Георги Юруков, който е кумец на Калинов. Експерти от Агенцията твърдят, че истинският мозък на заменките действително е бил Васил Калинов, а Юруков просто е инструментът за реализирането им. За безобразията с доклади лично е сезиран и президентът Първанов, но чрез съветника си Кръстьо Трендафилов е затваряна устата на неудобните приказливци.
Кръгове от БСП твърдят, че подставено лице от Силистра с фамилия Чочев се грижи и върти имотите, придобити от Васил Калинов. В момента брокери засекли опити на Чочев да разчисти някои от тях, дори на доста ниски цени. Свидетели причислявт към неофициалния имотен портфейл на настоящия посланик доста тлъсти и апетитни терени - урегулирани 23,525 кв.м в община Горна Малина, 8,300 кв.м в град Сливница, 4000 кв.м в община Костенец, 49 000 кв.м в с. Говедарци, община Самоков, 45 000 кв.м пак край с. Говедарци, 5634 кв.м в град Елин Пелин, 1150 кв.м в Банкя. Експерти са категорични, че всичките парцели са в регулация, с атрактивно разположение и са подходящи за застрояване на вилни селища, камплекси, луксозни къщи, складови бази и промишлено строителство.
Името на Васил Калинов било замесено и с опита на инвестиционен фонд от Азербайджан първо да създаде своя банка в България. От БНБ им отказали поради пренасищане на родния пазар от финансови институции. Сега обаче мераците били подновени с идеята фондът да налапа закъсал роден трезор. Водещата роля в проекта се движи от Пенка – съпругата на президентския съветник Николай Кратунов, а „Тордано” пръв писа за подготвяната далавера. Кратунов е състудент на президента на Азербайджан Илхам Алиев и негласно е посочен от него за техен човек в България. В тази цялата комбина едва ли ролята на посланик Васил Каливов е случайна, още повече че и двамата с Кратунов са много близки до Гоце, коментира опозиционно настроен червен депутат, който твърди, че Калинов също е замесен с банковата инвазия от Баку. Но се учудва, че при наличието на всичките далавери на нашия дипломат министър Младенов го търпи и във Външно си затварят очите.

Трансмисия в групата на Добрев

Васил Калинов и Георги Първанов са част от един тайнствен кръг, в който влизат простреляният и останал в кома Манол Велев, ректорът на УНСС Борислав Борисов, доцентът по икономика и сочен за глава на "Октопода" Алексей Петров, Младен Червеняков, Бриго Аспарухов, убитият банкер Емил Кюлев. Именно Калинов е бил обединяващата трансмисия между тези различни герои, разказва ветеран от „Позитано” 20. Според него в червените среди били известни като групата на Кольо Добрев, покойния министър на МВР в правителството на Виденов. Групата фигурирала още от времето, когато Добрев е кмет на Коларовски район в столицата и всеки петък попълва фиш в тотопункт до "Герена", а после в близка кръчма събира групата.
Бриго Аспарухов пък бил връзката на Васил Калинов с царя – Симеон Сакскобургготски. Разузнавачът направил две тайни срещи на Калинов с монарха, зад гърба на БСП, на които били договорени заменки, поправки на текстове в закона и т.н.


Спестовникът купува имоти на килограм

Радетелят на социализма и равенството между хората Васил Калинов се оказа сред най-богатите червени фактори в държавата. Негови съпартийци все още не могат да повярват, че това е скромният младеж, който в началото на прехода пристига от Силистра обут с маратонки и бели хавлиени чорапи. В декларацията си за 2006 г. Калинов отчита пред Сметната палата, че си е купил хюндай за 6200 лв. с парите от заплатата и са му останали още 25 хил. лв. През 2007 г. настоящият първи дипломат в Азербайджан бележи истински ръст в покупките – става собственик на жилище от 120 кв. м в София, за 139 хил. лв., успява да си купи гараж за 10 хил. лв. и парцел в Боснек за 1000 лв. Финансовите източници са му от депутатската заплата и 34 хил. от неустановени в декларацията дейности. През следващата 2008 г. Калинов продължава да пазарува с голям размах – апартамент в столицата от 70 кв. м за 220 хил. лв., жилище и гараж в Кавала, Гърция, за 229 хил. лв., мерцедес за 42 хил. лв., а банковата му сметка набъбва до 70 бона. Отделно Калинов се слави и като собственик на акции в известната „Крит дизайн”, и съдружник на Румен Иванов, собственик на „Крит”. Дружеството стана известно, че се е отчело с 25 хил. лв. дарение за кампанията на Първанов през 2006 г., а именно то е продало и апартамент на изгодна цена на сина на президента Владимир.

Няма коментари:

Публикуване на коментар