петък, 25 ноември 2011 г.

МНОГО ЗДРАВЕ ОТ ГЕРБ 9

17.06.2010

Почина 23-годишна родилка, спасиха детето


23-годишна жена от Разлог почина след усложнение при раждане в благоевградската болница, съобщи БГНЕС. Лекарите са успели да спасят бебето.

Бременността на младата жена била наблюдавана от благоевградските гинеколози Яна и Бойко Терзийски и разложанката избрала да роди в АГ-отделението на МБАЛ-Благоевград. При започване на раждането родилката получила гърч, най-вероятно вследствие на инфекция, която при напъните да изхвърли плода преминала в кръвта. Инфекцията би трябвало да бъде уловена от наблюдавалите бременността гинеколози, уточниха лекари.

Поради тежкото положение на родилката, водещият раждането екип извадил износения плод чрез секцио. Новороденото, което е в добро състояние, е транспортирано с линейка към 22:00 часа снощи за Детска неонатология в София.
Кървящата матка на родилката е била отстранена, към 23:00 часа по спешност е свикан лекарски екип от специалисти, но младата жена изпаднала в кома.
Въпреки че веднага е вкарана в отделението по реанимация и усилията на лекарите, родилката починала към 5:00 часа тази сутрин.

25.10.2011

Как и защо почина 19-годишната родилка Деяна?


На 12 септември Деяна отишла да ражда в Шейново. Тъй като обаче се наложило бебето да се роди секцио, а тя предварително не е избрала екип, никой от дежурните лекари не се поинтересувал от състоянието й. Още тогава родилката звъннала на майка си по телефона, за да й каже, че е оставена в една стая съвсем сама и никой не й обръща внимание. Тогава майка й се обадила на близка лекарка от друго лечебно заведение, за да говори с колегите си от Шейново. Те обаче й заявили, че ако са искали внимание, е трябвало да платят 950 лева за избор на екип. До операцията се стигнало, едва когато тоновете на бебето започнали драстично да падат. В крайна сметка Деяна Георгиева ражда здраво момченце.
Три дни след като се прибира у дома си с бебето, състоянието на младата майка се влошава. Тя вдига висока температура, получава разстройство и повръщане и отново е закарана в Шейново, където са й направени три системи и още на следващия ден е изписана като „клинично здрава”. Лекарите я препращат в Инфекциозна болница, където да й бъдат направени необходимите изследвания. Медиците от това лечебно заведение веднага констатират, че жената има перфорация на червата и трябва да й се направи спешна операция, заради което я пращат в Пирогов.
Там обаче Деяна и семейството й се натъкват на нечовешко отношение от докторите, които заявяват, че не могат да приемат пациент от Инфекциозна болница, без да знаят точната му диагноза. На думите на майката „Но детето ми умира”, дежурната лекарка заявила „Ами тука умират хора, бе госпожо, тука не е дискотека”.
След това Деяна е закарана в Александровска болница. И там обаче медиците са категорични, че ако я приемат, има риск да се зарази цялото отделение. „Връщайте се обратно в Инфекциозна болница”, казала една от дежурните лекарки.
Останали без всякаква алтернатива, близките на Деяна я закарват отново в Инфекциозна болница. Тогава вече до шефката на въпросната болница е подаден сигнал от медиите и тя незабавно се обажда в „Пирогов”, като буквално нарежда на докторите да извършат операция, тъй като младата жена е пълна с вода.
Същите тези лекари, които само до преди един час са отказали да извършат каквато и да било манипулация, оперират Деяна. Само няколко дни след тази операция обаче отказват и бъбреците й, заради което е прехвърлена в 4-та неврохирургия на Александровска болница, където също й е направена операция. Лекарите обаче не дават шанс да оцелее. Така на 24 октомври младата жена умира, без да е имала възможността да се порадва на първородния си син Майкъл.
Дни след като случаят с 19-годишната родилка бе разгласен, от Прокуратурата започнаха проверка и на 4-те лечебни заведения.


06.11.2011

Родилка почина от сепсис във Втора градска


Двадесет и девет годишна родилка е починала във Втора градска болница в София, съобщиха за “Труд” гневни роднини на младата жена.
Юлия Янкуловска родила на 22 октомври второто си дете със секцио и след около седмица била изписана без усложнения. По-късно обаче температурата й се повишила, амбулаторното лечение не дало резултат и жената била приета в болницата отново.
Това станало на 2 ноември. Тогава било констатирано, че има сепсис.
Лекарите взели мерки за лечението й, дори в петък срещу събота имало среднощен консилиум, но на сутринта възникнало рязко пречупване на състоянието на Юлия, разказа шефът на Втора градска д-р Красимир Пандев. “Труд” разговаря с него след тежката новина, която трябвало да съобщи на опечалените близки. Според медиците в края на октомври, когато Юлия е била изписана от болницата, всичко е било наред. Д-р Пандев припомни, че според изискванията сега било задължително да се направят две неща. Първо - да се извърши съдебномедицинска аутопсия, а успоредно с това случаят да се разгледа от Лекарската контролна комисия.

07.11.2011

Болни в Бургас чакат линейка, от 112 я пращат в София


Болни от Бургас звънят на тел. 112 за линейка, от единния номер за помощ обаче я изпращат на същата улица и номер, но в София. Това съобщи вчера д-р Анелия Маждракова от столичния Център за спешна помощ.
В такава ситуация се оказали пациенти в нужда и от Силистра.
“С до 10 минути се забавят повикванията, откакто сигналите постъпват на 112. Премахването на номер 150 доведе до хаос”, каза още д-р Маждракова.
Лекарите, които работят в спешната помощ, са готови за протести стана ясно още в понеделник. Докторите не са съгласни с идеята на здравния министър д-р Стефан Константинов за преминаването на центровете към областните болници. От Българския лекарски съюз (БЛС) съобщиха, че ще подкрепят колегите си.
“Промяната би означавала намаляване на заплатите, а за болниците - генериране на дългове”, смята д-р Маждракова. “Къде в стратегията на здравния министър за спешна помощ, която бепредставена в началото на годината, фигурира преминаването на центровете към областните болници? Защо още тогава тя не бе вписана, а толкова месеци ни занимават с коренно различни неща”, запита д-р Цветан Райчинов, председател на БЛС.


21.11.2011

Втора родилка почина, в АГ „Шейново”, след спешно цезарово сечение


35-годишна родилка е починала снощи в Шейново, според лекарите – от „остър белодробен инцидент“. Близките на жената потвърдиха, че са я закарали жива и с контракции в малките часове, след което им е било обяснено, че белите дробове на жената отказали.
По-рано през деня родилката е върната, разкарвана е с контракции няколко часа, с обяснението, че все още е рано да бъде приета за раждане. След общо 40-часови мъки жената все пак е била приета, но е припаднала пред един от кабинетите.
Според съобщение на Столичната община, която е принципал на болница „Шейново”, бебето е спасено. От близките обаче научихме, че то е в критично състояние и със сериозни увреждания. Благодарение на адекватната реакция на дежурния екип е извършено спешно цезарово сечение и детето е живородено, обяснили от болницата. Анкетна комисия на СОС ще изяснява случая. Председателят на съвета Андрей Иванов е свикал днес извънредно заседание на комисията по здравеопазване.
АГ болница „Шейново“ беше една от наказаните за смъртта на 19-годишната Деяна. Момичето почина, след като 42 дни се бори за живота си, без да й бъде поставена диагноза

22.11.2011

След родилката от "Шейново", почина и бебето й


Почина и бебето на родилката, чиито усложнения при раждането доведоха до смърт в столичната АГ "Шейново".Софийската дирекция на полицията води разследване за убийство по непредпазливост за смъртта на 35-годишната родилка Надежда Узунова от София, съобщи БиТиВи.Детето беше извадено с цезарово сечение, но със значителни мозъчни увреждания. Животът му се поддържаше на командно дишане."Това е резултат от влошаване на притока на кръв и кислород от майката.
Столичната дирекция на полицията води разследване за убийство по непредпазливост за смъртта на 35-годишната майка на бебето.

Няма коментари:

Публикуване на коментар