петък, 4 ноември 2011 г.

МНОГО ЗДРАВЕ ОТ ГЕРБ 8

11.05.2011

Всеки четвърти без здравна осигуровка


Над 1,9 милиона, или всеки четвърти българин, вече нямат здравни осигуровки. Това показват последните данни на здравната каса, огласени вчера от КНСБ. В същото време 1,200 млн. от тях вече си имат личен лекар, но не са плащали редовно и поради това изпадат от системата. Част от хората сигурно са в чужбина и са забравили да подадат декларация в НАП за освобождаване, други са в сивия сектор, коментира вчера вицепрезидентът на синдиката д-р Иван Кокалов на кръгла маса, организирана от конфедерацията и германската фондация „Фр. Еберт“. Броят на неосигурените нараства заради неудовлетвореност от системата, емиграция и безработица, смята той.
Всеки работещ внася месечно за здраве средно по 53 лв., докато за останалите, които са ангажимент на бюджета, ПОСТЪПВАТ САМО ПО 19 ЛЕВА .
Държавата не е коректен осигурител, на практика тя точи здравната каса, понеже плаща малко и нередовно, коментира д-р Кокалов. Трансферите към НЗОК редовно закъсняват с 2-3 месеца. Дори в момента преводът от финансовото министерство се бави, приходите намаляват, а разходите на касата нарастват, твърди синдикалистът.
Според закона държавата плаща за пенсионерите, децата, държавните служители, полицаите, военните и т.н.
В страната има доста хора по села и градчета, които се изхранват от личното си стопанство, но без да продават на пазара. Заради това те нямат и доходи. Въпреки това обаче са длъжни да внасят по 83 лева като самоосигуряващи се. Да преосмислим най-после критериите за здравните осигуровки и отпускането на социалните помощи, настоя депутатът от ДПС д-р Хасан Адемов, член на здравната и социалната парламентарна комисия. Той предлага да се възстанови старата практика работещ член на семейството да може да осигурява безработния.
При сегашната система двата милиона работещи българи на практика
ИЗДЪРЖАТ ЦЯЛАТА ЗДРАВНА СИСТЕМА пресмятат от КНСБ.

11.05.2011

Заради липса на пари и ИСУЛ спира приема на нови онкоболни


Университетската болница "Царица Йоанна-ИСУЛ" няма да приема нови онкоболни през август и септември заради липсата на пари. Директорът Бойко Коруков е издал заповед новите пациенти да се пренасочват към районните онкологични центрове. Причината е: финансовият ресурс на болницата да се използва по-ефективно, става ясно от заповедта, разпространена от Центъра за защита правата на пациентите.
От март лекарствата за онкоболни вече се купуват от самите болници, а не от здравното министерство, както бе дотогава. Препаратите излизат по-скъпо на клиниките, тъй като те не получават големи отстъпки за количество при търговете, каквито вземаше преди здравното ведомство.
Пациентските организации посрещнаха на нож решението на ИСУЛ и го определиха като дискриминация на онкоболните. "Никой няма право да отказва лечение на тези хора. Центровете в страната няма да могат да поемат новите болни, защото и те имат лимит", коментира пред "Сега" председателят на Българския пациентски форум Теодора Захариева. От здравното министерство обаче бяха категорични, че регионалните онкоцентрове имат капацитет и ресурс да поемат и новите пациенти.
Пациентската организация ще изпрати заповедта за временното преустановяване на приема в Европейската комисия, за да "види какво се случва със здравеопазването у нас". "Ако не се прекрати, ще излезем и на протест", закани се Захариева.

19.08.2011

582 809 българи лишени от лекар


Повече от половин милион българи или точно 582 809 души нямат джипи в града или селото, в което живеят. Най-често причината за това е, че съответното населено място е отдалечено и непривлекателно, в затънтен или беден район или е труднодостъпно. Затова жителите са принудени да се запишат в листа на общопрактикуващ лекар в най-близкия до тях град или село.
Статистиката е от справка на Министерството на здравеопазването, предоставена на “Труд”. Според документа незаетите джипи практики в държавата са 424. По тази причина майки и деца, възрастни и болни хора, когато бъдат застигнати от заболяване, ненадейно се почувстват зле (не става дума за спешни състояния) или имат нужда от направление за преглед, пътуват с десетки километри, докато стигнат до семейния си доктор примерно в съседния град.
Най-голям проблем с незаетите практики за лични лекари имат в Кърджалийско .Там пустеещите работни места за общопрактикуващи лекари са 51. По 27 са незаетите практики в областите Търговище и Силистра, 26 - в Пловдивско и Варненско, 25 - в Разградско и Русенско. Но има и такива райони, където подобен проблем не съществува - като във Врачанско и Габровско.

Криза по ГЕРБерски

25.08.2011


Здравеопазването е в гибелно състояние. Спред данни на Българския лекарски съюз 500 лекари са напуснали България през 2010 година, 145 за първото тримесечие на 2011 година, а до края на годината се очаква броят им да достигне 1000. Още миналата година лекари алармираха, че поради делегираните бюджети и липсата на средства 159 общински болници ще бъдат закрити, което ще лиши хиляди хора по селата от медицинска помощ и ще я превърне в лукс, достъпен само за хората в градовете. Дори и там обаче болниците са оборудвани с много стара техника и липса на квалифицирани кадри. Особено тревожен е фактът, че в България има само 204 патоанатоми, които постепенно напускат страната и скоро няма да има кой да прави биопсиите на болните от рак.
Всички тези данни говорят за държава в изключително тежко финансово и икономическо състояние, от която не може да се очаква да води необходимата социална политика, а гражданите се спасяват кой както намери за добре, без да имат някакви конкретни перспективи в средносрочен план. Повече от очевидно е, че настоящото правителство е неспособно да се справи с управлението, като това не е следствие от кризата на световните пазари, защото според анализаторите тя ще намери отражението си върху българската икономика на един малко по-късен етап, когато резултатите ще са още по-отчайващи от отчетените към момента. Тази неспособност е очевидна както за външните ни партньори, така и за представители на бизнеса и гражданското общество.

Лекарка отиде на шопинг с линейка

04.11.2011


Лекарка отиде на шопинг с линейка, в която пациентка със съмнение за инсулт береше душа.
Д-р Диана Радева от Центъра за спешна помощ в София решила да си плати сметките в мола и да си купи някоя дрешка.Това разказа Калина Кьосева, дъщеря на пациентката, потърсила помощ на телефон 112, пише "Стандарт".
Преди това при прегледа в дома лекарката поискала кафе и пепелник. Близките настоявали линейката да тръгне колкото се може по-скоро. "Чакай, миличка, чакай, котенце, да си изпуша цигарата", не бързала обаче лекарката.
По пътя за болницата д-р Радева наредила на шофьора да спре, за да си плати телефона. "Забави се много и тръгнах да я търся.Намерих я в една пробна да мери блузка", разказа потресената Калина Кьосева. След подадена жалба д-р Радева е уволнена, увериха от здравното министерство.

Няма коментари:

Публикуване на коментар