петък, 11 ноември 2011 г.

БОЖЕ ПАЗИ БЪЛГАРИЯ !

Владици с апартаменти и магазини на пъпа на София


Владици и епископи от Българската православна църква притежават лични имоти - апартаменти, къщи и магазини в центъра на София, установи проверка на"Монитор".
Чрез различни юридически хватки, като фиктивни продажби на подставени лица обаче, духовниците успяват да прикрият, че имат по
няколко собствени имота. Владиците купуват скъпите имоти, като използват само светските си имена, макар че гласуваната им заплата е около 350 лева на месец.
По канон монахът не може да има пари и имоти, по презумпция той е беден. Когато човек се замонашва, трябва да е уредил предварително въпросите с имуществото си, да го е продал или прехвърлил на близки роднини. В противен случай то остава собственост на църквата. Църквата
прибира по закон и имуществото, което монахът получава след пострижението си. (Пострижението не е подстригване, а своеобразно умиране на човека за светския живот и раждане за нов, духовен живот.) Владиците пък по право имат апартаменти в Светия синод. Монахът няма право на собственост, независимо от поста, който заема в църковната йерархия, казва Варненският и Великопреславски митрополит Кирил.
Тези братя, коитопритежават движима и недвижима собственост трябва
първо да обяснят от къде са събрали средства за закупуването им и второ да кажат защо имуществото не е записано на църквата, а е на тяхно име. Ако те не направят това, прокурорите трябва да се заемат с тях, твърди
владиката пред "Монитор". Въпреки скромните доходи на митрополитите на 21 април 1999 г. ловчанският владика Гавраил е направил сделка за апартамент на пъпа на София. Жилището става негова собственост, въпреки че той от дълги години се е замонашил и на практика не бива да има никакви лични средства. Общо за периода от 1999 година до 2004 година ловчанският владика е купил и продал пет апартамента в София.
Друг архиерей -епископ Тихон е едноличен собственик на етаж от къща и четири магазина. Според нотариалния акт те се намират напартерния етаж на къщата. Единственото общо нещо с църквата е фактът, че имотът се намира до храм "Свети седмочисленици". Същият духовен водач притежава и два магазинана улица "Граф Игнатиев" в столицата и е
съсобственик на част от сграда на същата улица.

Архиереят даже е спечелил дело за собственост

Архиереят даже е спечелил дело за собственост напускат манастира.
срещу сестра си за магазините на "Графа".
Други трима владици притежавали големи лични апартаменти на "Орлов мост", на улица "Латинка" и в "Младост".„ Висшият клир на Българската православна църква, по различни причини си затваря очите пред нарушенията на някои епископи, които трупат земни блага в разрез с поетите пред Бог обети.

Монасите полагат обет за бедност

В света на източното православие има два вида духовници, едните са свещеници, а другите монаси.
Свещениците имат право, както да създават семейство, така и да притежават лично и семейно движимо и
недвижимо имущество. Монасите обаче са тези хора, на които единствена цел и мисъл е как да опазят човечеството от грехове. Когато човек поема път на монашеският живот, той полага пред Господ Бог три обета (малка схима).
Първият е нестяжението, което значи, че монахът се отрича от всичко земно, загърбвайки материалния
свят, обричайки се на вечна бедност.
Вторият е девство за получилия ново име монах са непознати плътските удоволствия.
Третият обет е пълното послушание.
Финансово монасите са зависими изцяло от манастира, даже расото на монашеският гръб е собственост на обителта. Когато един монах се наложи да напусне манастира, за да свърши лични или манастирски дела, игуменът му отпуска дребни джобни пари, които стигат за превоз и някаква храна. Ако обаче монахът започва да служи в населено място то тогава братята от манастира са длъжни да му гласуват и изплащат някаква минимална заплата, с която той да преживява в скромност.
Именно от монашеското братство се формира висшият клир на Българската православна църква. Монаси, йеромонаси, архимандрити, епископи, митрополити и Негово Светейшество патриархът трябва непременно да са положили и да изпълняват безпрекословно трите обета пред Бог.
Вземайки епископски сан обаче монахът получава и привилегия, но тя се състои в това той да не живее в манастира, защото назначението му е на друго място, но това не го освобождава от малката схима.

Агент на ДС снимал имоти на “Зограф”

11.11.2011


Държавна сигурност е проявявала огромен интерес към имотите и ценностите на манастира “Св. Георги Зограф” в Света гора, но съзнателно е изпращала ниско образовани и верни монаси. Това обяви историкът и журналист Горан Благоев на дискусия “Дейността на държавна сигурност и Българската православна църква по време на комунизма” в Богословския факултет на Софийския университет. Специална задача - да направи фотокопия на договорите за отдаване под наем на манастирски имоти, е имал Иван Желев в качеството си на агент Ангел. Досието на бившия директор на вероизповеданията бе разсекретено, след като богословите, за разлика от висшия клир, сами поискаха да бъдат проверени. Покрай един от тези имоти имаше дори и фатални случаи - мистериозно загина синът на офицера от ДС Христо Маринчев, а в по-ново време бе прострелян тежко бизнесменът Манол Велев. Покушението бе извършено, след като Велев спечели търг за наемане на 10 000 декара от заграфската земя.
Сред изпращаните с благословията на ДС изследователи в обителта са и онези, заснели Паисиевата история, за да се подготви подмяната й с фалшификат след кражбата й в периода 1982-1990 г. Това са Петър Митанов от НИПК и преподавателят от Художествената академия Михаил Енев. Данни за вярност към службите има и за библиотекаря Пахомий, на който години бе поверено опазването на реликвите.
До “Зограф” е ходил с мисия като йеромонах и Галактион, огласеният като агент на ДС днешен Старозагорски митрополит.
Темата за ДС и църквата все още е обвита в мъгла, но се очаква до Нова година комисията по досиетата да обяви имената на нейните ръководителите, свързани някога с тайните служби. На дискусията не се яви нито един от епископите. По искане на Пловдивския митрополит Николай комисията по досиетата е проверила 191 духовници от епархията му, но резултатите може да огласи самият владика.

Няма коментари:

Публикуване на коментар