петък, 20 януари 2012 г.

11 от 15 митрополити в Светия синод – агенти на ДС

17.01.2012

11 от 15-те митрополити от Светия Синод на Българската православна църква са били сътрудници на бившата Държавна сигурност. Това публикува на сайта си Комисията по досиетата.
Всички са работили като агенти за Шести отдел на ДС, който е отговарял за "борба с политическата диверсия", показва справка в огласените от комисията списъци.
Старозагорският митрополит Галактион е работил като агент за Държавна сигурност под псевдонима Мишо. Името на митрополита беше забъркано и в скандал с участието му във фирма за трансплантации.
Агенти на ДС са били и Неврокопският митрополит Натаил под псевдонима Благоев, както и Русенския митрополит Неофит – Симеонов.
Варненски и Великопреславски митрополит Кирил, който наскоро нашумя с новия автомобил "Линкълн", е работил под агентурното име Ковачев и Владислав.
Сред обявените агенти са още Врачанският митрополит Калиник, Великотърновски митрополит Григорий, Сливенски митрополит Йоаникий, Плевенски митрополит Игнатий и Видински митрополит Дометиан.

Митрополит Йосиф, който отговаря за българската църква в САЩ, Канада и Австралия преди време сам обяви за миналото си в Държавна сигурност. Западно и Средноевропейски митрополит Симеон също е бил щатен служител на Държавна сигурност.
Русенският митрополит Неофит излезе с официален отговор относно появилата се информация. Той категорично отхвърли обвиненията, като според него досието му може да се е появило заради пътуванията му в чужбина. Митрополит Неофит допълни, че иска да си види досието възможно най-бързо.
Главното мюфтийство не отстъпва по-назад. Борещите се преди време за религиозни лидери на мюсюлманите също са били част от редиците на ДС.

Настоящият главен мюфтия Мустафа Хаджи, който е на поста от 2006 година, е работил за МВР-Велинград под псевдонима Андрей. Качеството, в което е осъществявано сътрудничеството му е било секретен сътрудник-агент.

Доскорошният председател на Висшия мюсюлмански съвет Недим Генджев също е бил служител на структурите на Държавна сигурност. Двамата с Мустафа Хаджи водеха дела кой е законният главен мюфтия. Двамата бяха избрани по време на две различни конференции на 12 февруари 2011. В крайна сметка Мустафа Хаджи продължи да изпълнява длъжността си след решение на съда.
Освен тях, Искрен Андреев Добруджалиев, който е бивш член на Висшия мюсюлмански съвет, е бил секретен сътрудник-осведомител и е работил с псевдоним Добромир. Районният мюфтия Насуф Халил Насуф също е бил агент в ДС с кодово име Христо. Членовете на Висшия мюсюлмански съвет Осман Хасанов Исмаилов и Ридван Мустафа Кадьов също са били сътрудници на Държавна сигурност.
От Католическата църква в България бе обявено само едно име свързано с ДС. Става въпрос за Георги Йовчев, който е епископ на Софийско-Пловдивската епархия.

Няма коментари:

Публикуване на коментар