сряда, 4 януари 2012 г.

ВИЙ ЖЕРТВА ПАДНАХТЕ ...60

Тази поредица се посвещава на функционерите на неокомунистическата престъпна мрежа, загинали при реализирането на налудничавата и престъпна политика, провеждана в годините на прехода от партии и структури , произлезли от бившата БКП.

05.01.2011

Боби Цанков беше убит при стрелба в София


Скандалният бивш радиоводещ Боби Цанков беше застрелян в центъра на София. Двама мъже откриха стрелба по него и двамата му спътници на кръстовището на бул. "Александър Стамболийски" и ул. "Цар Самуил" около 12.30 часа. Състоянието на другите двама простреляни мъже, адвокат и бодигард, е стабилно. Те са настанени за лечение във ВМА.
Малко преди 12.30 часа Цанков паркирал бронирания си джип пред стара кооперация на столичния булевард „Ал. Стамболийски". Бившият радиоводещ имал среща с адвокат. Боби Цанков е бил придружаван само от бодигард. На излизане от кооперацията, в която има адвокатска кантора, тримата мъже са били пресрещнати от двама стрелци.
Непознатите открили огън с пистолети по Боби Цанков и двамата му спътници. Бившият радиоводещ е застрелян с няколко куршума и е починал на място, а другите двама мъже са тежко ранени.
В 13.15 часа в Спешна помощ на Военномедицинска академия са докарани двамата мъже с огнестрелни рани, пострадали при престрелката в центъра на София. Единият от тях - 24-годишен мъж, е с две огнестрелни рани- в шията и едната предмишница. Вторият прострелян - 48-годишен мъж, е с нараняване в лявата тазобедрена става като проектилът на куршума се е спрял непосредствено до кожата откъм гърба. Има засегнати два прешлена.

Раните и на двамата са обработени, състоянието им е стабилизирано и пострадалите са преведени в Клиниката по реанимация и интензивно лечение на ВМА.
След като простреляли тримата мъже, нападателите са избягали в посока църквата „Света Неделя". Очевидци разказали пред полицията, че двамата мъже застреляли Боби Цанков, са се отдалечили, вървейки нормално по улицата.
Огледите на мястото на стрелбата вероятно ще продължат още няколко часа. Заради инцидента при главния прокурор Борис Велчев се събраха министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов, главният секретар на МВР Калин Георгиев и заместник градският прокурор Роман Василев.
На мястото на стрелбата пък беше директорът на столичната полиция Валери Йорданов.

Предисторията: Полицията задържа на 14 ноември мъж, сочен за наркобос, известен с прякора Сако. Дарик научи, че причините за ареста са отправени заплахи от страна на Сако към бившия радиоводещ Боби Цанков.
Инцидентът се разиграл късно вечерта на 13 ноември в столицата. Сако подгонил с колата си Цанков, като му е отправил и заплахи. Потърпевшият се обадил в полицията, след което Сако е задържан за 24 часа.
Ето какво разказа тогава за случилото се Боби Цанков: „Преследва ме с автомобили в центъра на София - от светофара на Южния парк до светофара на Сити центъра. На няколко пъти бях притискан от неговия автомобил. Измъкнах се, разбира се, тъй като имам добри шофьорски умения. На няколко пъти отваряха врати, скачаше той, скачаше бодигардът му. Аз потеглих към Четвърто районно, оттам отидох в ГДБОП. Прие ме лично директорът. По-късно се появи и главният секретар Калин Георгиев. След като обясних какво се е случило, Сако беше задържан в къщата си, не знам къде живее, от ударна група на ГДБОП беше доведен. Той самият твърдял, че ме преследвал, забележете - не гонил, а преследвал, за да ме предупредял да не пиша за Мето Илиенски, че е жив".
На 17 ноември Софийският районен съд пусна под гаранция от 1000 лева сочения за наркобос Стефан Бонев - Сако.
Информация в медиите определя Сако като един от наркобосовете в столицата.

В последните месеци за Боби Цанков се говореше като за новия Георги Стоев, който беше убит през април 2008 г. близо до хотел „Плиска". Скандалният радио и телевизионен водещ тръгна по неговите стъпки първо с публикациите си във вестник "Уикенд", а след това и с книгата си "Тайните на мутрите". Знае се, че Цанков е подготвял и второ издание, в което, според информациите, е ставало дума и за бандата на "Наглите".

Кой беше Боби Цанков?

Боби Цанков стартира кариерата си на радиоводещ през 90-те години на миналия век, в FM+, където води музикално предаване. Известно време след като напуска медията започва да прави и популярните си sms игри. Като техен водещ се е изявявал в радиостанциите 7 дни, Хит 7, Спорт, Вива. Бил е на екрана на несъществуващия вече Канал 2001 и още телевизиите ББТ, СКАТ.
През 2009 година Боби Цанков реши, че може да бъде следващият писател на мафията и пусна на пазара книгата си "Тайните на мутрите". В нея той разказа за приятелството си с емблематични фигури от подземния свят като Златко Баретата, Митьо Очите, Демби, Клюна, Косьо Самоковеца. Истории за тях Цанков сподели и в две интервюта за предаването "Горещо" на Венета Райкова по Нова телевизия, ноември 2009 година.
Венета Райкова: Излиза от това, което казваш...
Боби Цанков: ...Че Косьо подсигури паспорта и парите на Мето, за да изчезне безследно.
Венета Райкова: И той сега е жив?
Боби Цанков: Жив е.
Венета Райкова: Мето Илиенски е жив?
Боби Цанков: Аз предполагам, че след като е изчезнал някъде и е имал притеснения, че някой иска нещо да му направи, е жив.
Скандални разкрития Боби Цанков правеше и на страниците на вестник "Уикенд". Последната му публикация там е в броя от 1 януари и е със заглавие "Мето Илиенски поръчал убийството на Жоро Илиев под друга самоличност". И въпреки историите, които разказваше, скандалният радио и телевизионнен водещ твърдеше, че у нас мафия няма.
Боби Цанков: В България няма мафия. В България има хора, които изкачат отнякъде, набират една скорост, след това някой ги гръмва и те приключват. Когато има мафия, има ред. В България няма ред. В България има пълна анархия. Всеки взима властта, завзема територията на другия и финалът е ясен - бомба, стрелба и край!

През 2006 г. Цанков беше ранен при взрив пред дома му в София. Година по-рано друга бомба гръмна пред жилището, но тогава никой не пострада. Популярният радиоводещ, известен с връзките си убития Антон Милтенов-Клюна, оцеля и при стрелба.
През 2004 г. заради него избухна скандал с НСО, след като се разбра, че държавни бодигардове са го охранявали като частно лице.
Срещу Боби Цанков се водят дела за измами. Едното от тях заведе оцелялата при стрелба бизнесдама Ваня Червенкова, която твърди, че я е излъгал с 50 000 лева.

Няма коментари:

Публикуване на коментар