вторник, 3 януари 2012 г.

ПОСЛЕДСТВИЯ 13

Този материал се посвещава на хилядите знайни и незнайни труженици на неокомунистическата престъпна мрежа в България.

“Златна Перла” неспасяемо пада

29. 11. 2011



След падането на тоталитарния кмет на Царево и любимец на Тодор Живков – Петко Арнаудов, пада неспасяемо и неговото най-видно и запомнящо се творение – ваканционното селище "Златна перла". То беше построено по криминален начин на територията на Природен парк "Странджа" преди петилетка и половина. Първото решение на Върховния административен съд, което окончателно слага край на седем годишната съдебна сага е вече налице. Преди няколко дни върховните магистрати отхвърлиха, без право на обжалване, оспорването на фирмата-инвеститор "КРАШ 2000" ООД срещу издадената заповед на ДНСК за принудително събаряне на скандалния бетонен комплекс. Това е първата съдебна санкция, която реално дава "зелена светлина" за премахването на "Златна Перла". Предстои съдът да се произнесе по още 10 идентични казуса, тъй като целият строеж бе изкуствено разделен на 10 части, за да може да мине без ОВОС и да бъде максимално затруднена и без това тромавата съдебна процедура в България. Съдебната практика до момента показва, че процедурите се движат последователно, но идентично една с друга, тъй като по същество са за едни и същи закононарушения, т.е. няма как една част от сградите на комплекса да паднат, а другите да останат. От тази гледна точка, последното решение на ВАС, с което започва събарянето, може да се счита, като началото на сигурното премахване на безобразната конструкция.
"Златна перла" се появи южно от Царево, в пределите на парк "Странджа" - местността "Дълбоки дол". В началото на 2006 г. експертът Иван Камбуров от природния парк, с ужас забелязва багери и тежка техника, която дълбае терен на първа линия до брега в близост до с. Варвара. Всички опити на ръководството на парка да получи повече информация от Община Царево остават напразни, а строителството продължава с пълна пара. Докато се подготвят документите и жалбите, грубият строеж е започнал, а теренът от около 10 дка е тотално съсипан. Унищожени са завинаги местообитания на редки растения и животни, някои от които в Червената книга на Европа.
От община Царево обясняваха, че имат всички надлежни документи, въз основа на които е било издадено разрешение за строеж на името на новопоявилата се фирма инвеститор "КРАШ 2000" ООД, представлявана от Бехтишен Казанджиева и Емил Иванов. Парите идват от кредит отпуснат от Българо-американската кредитна банка /БАКБ/ срещу залог на бъдещото строителство. Вследствие на обществена и медийна реакция срещу подобни действия в природен парк, Кметът на Царево Петко Арнаудов проговори публично. Той заяви, че тогавашният зам.министър на МОСВ Йордан Дардов е издал съгласувателно писмо, разрешаващо строителство в защитената територия. Изплашен, от надигналия се международен скандал обаче, Дардов отрече. ВКП започна проверка под надзора на шефката на инспектората Малена Филипова, която доказа, че писмото на Дардов е фалшификат. Подписът не е на зам.министъра, а изходящият номер на "документа" от МОСВ, отговаря на съвсем друга кореспонденция. Въпреки тежките улики за углавно престъпление, кметът Арнаудов и юристът му Евгени Мосинов, отказаха да отменят издаденто порочно строително разрешение и да дадат информация как точно се е появило криминалното писмо в Община Царево.

Фалшификатът никога не е пристигал официално по пощата, нито по факс и дори не е бил никога входиран по надлежния ред в общинската документация. По това време на власт бе правителството на Сергей Станишев, а Арнаудов и Мосинов са известни ветерани-активисти на БКП/БСП и близки приятели с екс-премиера. Прокуратурата се задоволи с това да хвърли вината на починал служител на МОСВ и да приключи бързо случая, без да разкрие престъплението докрай. Според източници на "Биволъ", писмото с подправения министерски подпис е било занесено на ръка лично от Евгений Мосинов на Експертен съвет, когато се е обсъждала преписката за "Златна перла". Мосинов никога не беше разследван, въпреки конкретните сигнали, подадени до прокуратурата от журналистите Асен Йорданов и Атанас Чобанов, за разнищване на това грозно престъпление и привличане под отговорност на виновните лица.
Вместо да бъдат изправени пред Темида, управляващите червени гаулайтери в Царево, не само че не спряха незаконния строеж, но за да го узаконят започнаха административни дела за премахването въобще на целия Природен парк "Странджа". По това време журналисти и медии, позволили си да водят разследвания за тъмните злоупотреби по Южното Черноморие, бяха подложени на заплахи и рекет да спрат с публикациите си. Мутри нахълтаха посред бял ден в редакцията на в-к "Политика", който беше започнал поредица от статии на тема: "Парк Странджа". Репортерката Мария Николаева бе дръпната и заплашена пред колегите си с обезобразяване с киселина, а журналистът Асен Йорданов обявен за "издирване" от бандитите. Въпреки, че бяха записани с охранителни камери и разпознати, рекетьорите останаха ненаказани. Тиражите на "Монитор" и "Политика" в Бургаска област, дни наред бяха изземвани "на рампа" от дебеловрати мъже с черни кожени якета, а изданията се разпространяваха нелегално, като позиви. Извършителите не бяха издирени, въпреки данните, че са били пратени от местен партиен шеф и депутат, близък на Мосинов и Арнаудов. Информациите и доказателствата, че лично Сергей Станишев и хора на ДПС имат преки интереси в Царево и Странджа, бяха маргинализирани и останаха неразследвани от прокуратурата.
Паркът, който заема площ от 1161 км2 и е един от най-ценните на целия континент, бе обявен за незаконно конституиран и бе заличен от съдебен състав на ВАС, с председател Андрей Икономов, същият, който закри по аналогичен начин и защитената зона "Камчийски пясъци", в полза на олигархични строителни интереси. Заради решенията, с които отмени статута на защитена територия на Камчийски пясъци и парк "Странджа", името на Андрей Икономов фигурира в публикуван в интернет "Черен списък на фирмите, организациите и личностите, унищожаващи българската природа". Миналата година Икономов бе уличен като един от висшите магистрати, замесени в "Приморско гейт". На името на майка си съдията е получил общински терен "за стотинки", да строи като "крайнонуждаещ се" жител на морската община.
Закриването на парк "Странджа" доведе до неописуем народен бунт, който прерастна в масови протести и безредици в София, Бургас и други големи градове, като предизвика и сериозна международна реакция от страна европейските институции, медии и обществени организации. Тройната коалиция бе принудена да приеме закон в Парламента, и да обезсили безпрецедентното решение на ВАС, което миришеше силно на корупция, далеч извън пределите на страната. Независимо от всички тежки доказателства за властови своеволия, криминалитет и противообществени действия, община Царево до последно не отмени издадените строителни разрешения за строителството на "Златна Перла". Междувременно "Краш" прехвърли дълга си към "Българо Американска Кредитна Банка" на фирмата "Саут уест" ЕООД, която е 100% собственост на "Персонал инженеринг". Цесионерът пък е собственост на "Минстрой холдинг" с управител Николай Вълканов - бивш "мултак" и дясна ръка на убития Илия Павлов.
Самото селище се превърна в символ и нарицателно на борбата между сенчестите мафиотско-властови структури и техните пари, с гражданското общество и независимите медии, защитаващи законите и природата в България. Това не е единственото безобразие, което се извърши срещу българската природа, но със своята откровена наглост и престъпен характер на осъществяване, е пресечната точка на това накъде ще тръгне България – към тържеството на европейската демократична цивилизационна норма на развито общество, или към неофеодалната, посткомунистическа линия на страна от бившия Съветски блок, с олигархо-мафиотско управление.
Цели 7 години съдебните дела между закона и "КРАШ" продължават да се точат, а "Златна перла" стои като един цирей над най-красивия залив на юг от Царево. До момента са издадени 10 заповеди за събаряне, които бяха потвърдени от Бургаски административен съд. Тези решения сега се обжалват от "КРАШ" пред ВАС. Първата жалба вече падна. Предстои до един месец да бъде назначена обществена поръчка, за избор на фирма-изпълнител на събарянето. Ако всичко върви в нормите и законовите срокове, 2012 г. трябва да бъде пострещната с премахната една част от това "раково" образование, събрало в себе си цялото безумие на преходното ни общество.

http://bivol.bg/zlatna-perla-pada.html

Няма коментари:

Публикуване на коментар