вторник, 3 януари 2012 г.

СВЕТЪТ ЗА НАС 18

14.11.2011

ЮроАктив": България е смъртоносна за живеене

Столицата в смог


Хроничното замърсяване в България превръща страната в едно от най-смъртоносните места за живеене в света заради лошото качество на въздуха, пише на сайта си европейското издание "ЮроАктив".
Въпреки години усилия за подобряване на мониторинга и за постигане на европейски стандарти в тази насока, проблемите в България не са изолирани и пораждат тревога и за качеството на въздуха в останалите страни членки на ЕС.
От присъединяването си към ЕС през 2007 г. България е постигнала стабилен напредък в подобряването на контрола върху състоянието на околната среда и в приемането на правила за опазване на въздуха и водата си.
Анализаторите обаче твърдят, че тези мерки остават пренебрегвани и лошо прилагани и от националните, и от европейските институции.
Ние имаме добри закони и системи за наблюдение, но най-големият проблем е, че няма институция, която да ги прилага, казва Георги Стефанов, експерт по климатичните промени и политики в природозащитната организация WWF.
Според експерти България, заедно с други страни от ЕС, се проваля в прилагането на екологичното си законодателство.
Очаква се Европейската комисия да обнови своите стандарти за качество на въздуха най-късно до 2013 г.
Бедността също допринася, коментира Георги Стефанов, защото големи общности в страната са зависими от дърва и други мръсни горива за отопление и готвене.Последиците от това както за България, така и за Румъния са смъртоносни. Преди тях се нарежда само Армения по данни на Програмата за развитие на ООН.

1.12. 2011

"Трансперънси интернешънъл": България става по-корумпирана


България става все по-корумпирана и отново е най-зле представящата се по този показател сред 30 страни от ЕС и Западна Европа. Според неправителствената организация "Трансперънси интернешънъл", която днес публикува годишния си доклад "Индекс за възприятието на корупцията" (CPI), страната продължава да следва тенденцията на влошаване, започнала през 2009 г., когато е регистриран индекс от 3.8. "Трансперънси интернешънъл" използва скала от 0 до 10, като 0 е степен "много корумпиран", а 10 - "много чист". Миналата година България падна надолу в класацията до индекс 3.6, а сега достигна 3.3 и се нарежда на 86-о място след Тайланд, а със същия резултат са Ямайка, Панама, Шри Ланка.

Миналата година страната ни заемаше 73-то място сред 178 държави, като Гърция бе на последно място (78 в глобалната класация) в групата ЕС и Западна Европа. Тази година България се оказва редом със Сърбия и назад спрямо всичките си останали съседи - Турция е на 61-во място в света, Македония - на 69-о, Румъния - на 75-о, Гърция - на 80-о. Гърците, които цяла година са критикувани за лошо управление, а стачките срещу управляващите следват една след друга, са подобрили резултатите си с индекс 3.4, като този на Колумбия, Перу, Мароко, Салвадор.

Индексът за 2011 г. е индикатор, събрал стандартизирани данни от 17 източника от 13 международно известни институции, покриващи последните две години - от декември 2009 г. до септември 2011 г. Те замерват честотата и размера на подкупите в политиката и обществения сектор и отчитат впечатленията на вътрешни и външни за всяка страна експерти, анкети сред бизнеса, оценки на търговските рискове.

Най-добрият резултат, който България е постигала досега в класацията, е 4.1 през 2004 и 2007 г. Най-ниският е през 1998 г. - 2.9, и оттогава тенденцията е за повишаване до 2004 г., когато възприемането за корупция започва да се разколебава и така и не достига 5, което според експертите е средното ниво. България влиза и във втората по големина група държави (43%), където възприемането за корупцията е в тези стойности - от 3 до 4.

31.12. 2011

Мартин Вайс : София трябва да вземе спешни мерки срещу бедността.


Това казва германският политолог Мартин Вайс, който от години следи случващото се в България, цитиран от "Дойче веле".
Въпреки забележителните макроикономически успехи, България си остава най-бедната страна в Европа: българските доходи едва достигат една трета от средното за ЕС. "Крайно ниските заплати действително са привлекателни за инвеститорите, но не могат да покрият дори жизнено необходимите разходи и голяма част от населението живее в нищета. Много българи, особено пенсионерите и хората в селските райони са материално по-зле, отколкото по времето на Живков", установява германският наблюдател.
Чуждестранните инвеститори се отдръпват от България, но това не се дължи само на международната финансова криза, а на структурни недостатъци в самата държава, смята Вайс. Той припомня, че в сферата на правосъдието все още съществуват значителни проблеми, че българската администрация е неефикасна, че липсва прозрачност в много сфери на политиката. "Прекрасен пример предлагат непрестанните сблъсъци между МВР и Министерството на правосъдието", казва Вайс и продължава списъка с българските недостатъци: "Както се вижда и от многото корупционни скандали, има какво още да се желае в борбата срещу широко разпространената корупция и организирана престъпност. В окаяно състояние е здравеопазването. При това имам предвид не само некачественото медицинско обслужване, но и масовата емиграция на български лекари в чужбина. Значителни проблеми продължават да същесвтуват и в енергетиката, и в инфраструктурата. Остра критика заслужават - и получават - и посегателствата срещу свободата на печата в България, която заедно с Гърция заема последно място в Европа в т.нар. Press Freedom Index." Голямата концентрация на собственост в областта на медиите и зависимостта им от правителството са явления, които не отговарят на европейските стандарти, смята Вайс.
С две думи: България далеч не е "пример за Европа", както твърдят политици от управляващата партия ГЕРБ, обобщава германският наблюдател.

Няма коментари:

Публикуване на коментар