петък, 20 януари 2012 г.

ПОСЛЕДСТВИЯ 14

Този материал се посвещава на хилядите знайни и незнайни труженици на неокомунистическата престъпна мрежа в България.

06.01.2012

Знаковата фигура на родния подземен свят Пламен Дишков - Кела вече е в България и влиза в затвора за 20 години.


Кела е бил върнат на българските власти снощи, като е доведен с полет от Португалия, съобщи МВР.Бандитът бе обявен за международно издирване на 12 декември 2002 г. с червен бюлетин на Интерпол и с Европейска заповед за арест от 18 юли 2008-а. Едва през август м.г. обаче той бе задържан в Португалия и сега бе върнат у нас.
Той бе издирван заради убийството на Димитър Стаматов-Мастара от далечния 21 ноември 2002 г. в Бургас.Тогава местният бизнесмен е разстрелян от снайперист. Впоследствие съдът в Бургас осъди Кела на 20 години затвор като участник в убийството, а за извършител беше признат Бойко Стоянов, който също получи 20-годишна присъда. Съучастникът им Тодор Неделчев пък бе осъден на 16 години затвор.
До присъдата обаче се стигна едва 5 години след убийството, а още на 4-я ден след разстрела Кела напусна страната,след като се разбра, че е получил 10 000 долара за мократа поръчка. Тогава Кела успява да избяга със самолет за Полша и оттогава бе в неизвестност.
Дишков бе един от лидертите на бившата СИК в Бургас. През годините той води битка с другия лидер на подземния свят в града Димитър Желязков-Митьо Очите. Кела бе заподозрян за атентата, при който загинаха бившата жена на Митьо Очите и брат й.
След това пък Кела оцеля по чудо след атентат, в който се твърдеше, че е замесен именно Очите.

13.01.2012

Най-после осъдиха Тошко Добрев


Това е само първото завършило дело от седемте, които се водят срещу Добрев и десет негови помощници и подчинени в скандалното общинско дружество "Софийски имоти".
Софийският градски съд осъди на четири години лишаване от свобода Тошко Добрев, някогашният шеф на скандалното общинско дружество "Софийски имоти".
Това е само първото завършило дело от седемте, които се водят срещу Добрев и десет негови помощници и подчинени.
За безстопанственост и неизгодни сделки по това дело прокуратурата беше поискала до 6-7 години затвор.
В този процес Тошко Добрев беше обвинен за три магазина в София заради съвместното дружество "Симетра 1" на "Софийски имоти" с фирмата на Евелина Стефанова, която е дъщеря на шефа на фуболния клуб "Славия" Венцислав Стефанов.
Прокуратурата доказа, че общината е била ощетена с над половин милион лева от участието си в "Симетра 1".

13.01.2012

Задържаха районен прокурор с подкуп


Задържан е прокурор Румен Пенев от Шуменската районна прокуратура. Той е бил арестуван около 11.15ч. днес пред Регионалната библиотека в града. Сайтът на Главна прокуратура информира, че Пенев е задържан при проведена операция на Главна дирекция „Борба с организираната престъпност" /ГДБОП/ - МВР, под ръководството на Софийска Градска прокуратура. Той е арестуван в момент на получаване на подкуп в размер на 21 000 лв.
Срещу магистрата ще бъде повдигнато обвинение за престъпление по чл. 304б НК /търговия с влияние/, за което закона предвижда лишаване от свобода до 6 г. или глоба до 5 000 лв. Пенев ще бъде задържан за срок от 72 ч.
Преди да бъде задържан той е бил преследван и гонен от 7-8 служители на реда, научи Дарик. Бил е заловен малко преди да влезе в колата си, паркирана пред библиотеката минути преди това.
В момента на мястото, където е спряна колата му, /сребристо BMW, с русенска регистрация/ пред библиотеката се извършва оглед. На държавния обвинител са поставени белезници.
На мястото е и директорът на Областна дирекция на МВР-Шумен комисар Любомир Христов. До момента от шуменската полиция отказват да съобщят повече подробности.

20.01.2011

Потвърдиха присъдата на Беев


Върховният касационен съд потвърди условната присъда на бившия депутат от ДПС Фидел Беев. Така от днес присъдата му от 2 години затвор с 5-годишен изпитателен срок влиза в сила.
Беев бе признат за виновен за това, че като кмет на Велинград през 2004 г. е сключил неизгодни договори за доставка на гориво с фирмата “Братя Бееви”, чийто управител е брат му. По този начин били нанесени щети за над 10 200 лева.
“ ВЪРХОВНИЯТ КАСАЦИОНЕН СЪД на РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ, трето наказателно отделение, в съдебно заседание на тринадесети декември, две хиляди и единадесета година, в състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ: ГРОЗДАН ИЛИЕВ
ЧЛЕНОВЕ: 1. КЕТИ МАРКОВА
2. НИКОЛАЙ ДЪРМОНСКИ
…….
Р Е Ш И :


ОСТАВЯ В СИЛА въззивно решение № 64 от 10. 05. 2011г., на Софийския апелативен съд, наказателно отделение, 3 състав, постановено по ВНОХД № 422/ 2010г., по описа на съда.

РЕШЕНИЕТО не подлежи на обжалване. “


20.01.2011

Три години и половина затвор за Феим Чаушев


3,6 години затвор получи ефективно бившият зам.-министър на външните работи Феим Чаушев. Софийският районен съд го осъди за това, че съдействал да се върне откраднат автомобил на турския бизнесмен Фейзи Илханлъ срещу откуп.
Същото наказание получи и другият подсъдим - Ивайло Геков, на когото според обвинението са предадени 23 000 евро за колата.
По-рано прокуратурата поиска дори по-ниски присъди за двамата - по 3 години затвор. Адвокатите пък настояха двамата да бъдат оневинени, след като основните свидетели по делото заявиха, че никога не са били изнудвани от Чаушев. На последното заседание по делото миналата година двамата свидетели се отказаха от показанията, които дадоха в досъдебното производство.
Феим Чаушев беше зам.-външен министър при управлението на тройната коалиция под две имена - Феим Чаушев и Петър Чаушев. С името си по лична карта - Петър, участваше в търговски дружества, което бе в разрез със статута му на зам.-министър. Той си призна обаче, че много си харесва и агентурното име Бисер, дадено му при вербуването за агент на Държавна сигурност преди повече от 40 години.
Бившият зам.-министър и Геков имат право да обжалват присъдата. Феим Чаушев е на свобода срещу 5000 лева гаранция.
Историята с краденото БМВ не е първият случай, който хвърля сянка върху Феим Чаушев.
През 2008 г. избухна скандал заради два негови документа за самоличност с различни имена - лична карта на името на Петър Чаушев и дипломатически паспорт на името на Феим Чаушев. Политикът представи доказателства, че не ползва едното име за бизнес, тъй като фирмите му са закрити, но подаде оставка. Сега той отрича да е участвал в преговори за откупа. Признал, че само е направил връзката с Ивайло Геков и после казал да правят каквото искат и да не го занимават повече.

Няма коментари:

Публикуване на коментар