сряда, 1 февруари 2012 г.

ЪНДЪРГРАУНД 12

Телохранител на Таки разстрелва Стефан Бонев –Сако

Христо Ширев – Боксьора и групата му за наркоразпространение бяха арестувани при акция „Пролетно почистване”. Боксьора опитал да се наложи на пазара за дрога като имитира структурата на бившия си шеф Христофорос Аманатидис – Таки. Гангстерът планирал да ликвидира конкурента си Стефан Бонев – Сако. Христо Ширев организирал и нападението със секири срещу „Гранд де Лукс” и кооперация в кв. „Хаджи Димитър”.
Боксьора работел около година за висаджийския бос Таки, преди да избяга от България. Ширев явно решил, че е изучил занаята и в момента, в който Христо Вартенян – Ицо Исуса изчезна от пазара, се пробва да заеме отворената ниша. Събрал яки момчета, предимно от провинцията, и с обещания за бързо забогатяване ги привлякъл в групата си.
Христо Ширев си поставил амбициозната задача да изтласка от пазара за кокаин ромския бос Стефан Бонев – Сако, който в момента е под домашен арест. Сформирал бойна бригада, по образец на страховитата „Банда с чуковете” на Таки. Бабаитите първо трябвало да подчинят шанаджиите – свободните дилъри. Със заплахи и побой, наказателния отряд на Боксьора принудил голям брой дилъри да му плащат по 1000 лева на седмица. Ширев успял да пробие и в някои тузарски заведения в София, които са запазена територия на големите играчи.
Боксьора опитал да всее респект като потроши чалга дискотеката „Гранд де Лукс”, както и входа на блока в „Хаджи Димитър”, където живее негов конкурент. Вероятно и листовките с имената на наркодилъри, които бяха пръснати из центъра на София, също е дело на неговата банда. Сред имената в списъка фигурираше и това на Стефан Бонев – Сако. За съседите му в кооперацията в „Лозенец” , където се намира под домашен арест, не остана тайна с какво се занимава – всички намериха в пощенските си кутии екземпляри от шокиращите листовки. Разследващите предполагат, че Ширев организирал стрелба срещу ромския бос, считан за кокаиновия бос в столицата.
Дилетантските изпълнения на Ширев и компания обаче набързо бяха разкрити от полицията. Срещу гангстерите е събрано вече голямо количество доказателства, а желаещи да свидетелстват срещу тях прииждат постоянно при разследващите.

Тайсъна: Убиха Жоро Илиев заради мен

24.01. 2012


Легендарният боксьор Константин Семерджиев – Коко Тайсъна сензационно хвърли светлина върху убийството на Георги Илиев през август 2005 г.

Според спортиста знаковият бос се намирал в заведението “Буда бар” в Слънчев бряг заради него. На следващия ден след покушението Коко Тайсъна трябвало да се бие на същото място.

“Жоро го убиха заради мен" – разказва Константин Семерджиев пред “България днес”. "Бяхме на морето, защото на другия дeн щях да се бия на мястото, където го застреляха. Простреляха го след футболния мач”.

На следващата сутрин се обадил Красимир Инински (сегашният президент на федерацията по бокс, който по това време е шеф на Професионалната боксова лига) и съобщил на Тайсъна страшната новина.

Жоро и неговата компания били на футбол предната вечер. Оттам отишли в бара. Самият Коко не присъствал, защото имал мач на следващия ден. Когато групата на Жоро Илиев седнала, проехтял фаталният изстрел.

Коко Тайсъна е признателен на братята Илиеви. Те винаги са помагали на спортната му кариера. “Бях улично момче като малък – изповядва боксовият талант. – Не искам да говоря за тия неща, но отваряхме коли и вземахме касетофони. Всички правеха подобни неща”.

Тогава Коко среща Васко Илиев и го вика да работи при него. “Станах част от неговата групировка – продължава боксьорът. – Бях охрана, а Васко винаги е бил с мен. Помагал ми е за всичко. След това брат му Жоро ме пое. Той ми беше благодетел в спортната кариера. Двамата бяха страхотни хора”, казва Коко Тайсъна.

Алексей Петров към свидетел: Със семейството ти е свършено! Трактора “приватизирал” целия бизнес на Валентин Шотев.

27.01. 2012


Смразяващи кръвта заплахи отправял главата на Октопода Алексей Петров към бившия си бизнес партньор Валентин Шотев, стана ясно на поредното заседание на съда днес. Целта на лютите закани била Шотев да бъде изритан от общ апетитен имот в кв. “Кръстова вада”.
Двамата с Трактора се познавали още от 86-та година, тъй като работили в системата на МВР. След 90-та обаче решили да развиват общ бизнес. Така се сдобили с обща фирма и 28 декара парцел, където било построено частното училище “Петър Берон”. В школото учили деца на политици, бизнесмени и дори синът на Младен Михалев – Маджо. Шотев и Алексей построили и известния с висшите си посетители ресторант “Златният телец”.
Тормозът на Трактора започнал на 28 август 2000 г., когато бившият съветник в ДАНС повикал брата на Шотев и му казал: “С брат ти е свършено!”. Същия ден Октоподът причакал съпругата на Валентин в коридорите на училището и й казал: “Решил съм да приключа с вашето семейство. Тук няма да има училище”.
Заплахите продължили на 4 септември, когато свидетелят получил обаждане от Алексей, който му казал, че ще го пребие, ако не отиде на среща в басейна “Спартак”. Шотев обаче се уплашил, че нещо лошо ще му се случи, затова срещата се провела в ресторант “Златният телец”. “Още в началото Алексей беше много агресивен. Наведе се над масата и ме попита дали иска да ми разбие зъбите”, свидетелства пред съда Шотев. Само за половин час Трактора го заплашил, че никой не може да го спаси, че ще го размаже. Обяснението на Петров било, че иска да остане сам в бизнеса.
Така Шотев му предложил да поделят имота и да прекратят бизнес отношенията си. Октопода обаче отказал и му казал, че иска имота само за себе си, защото “така ще му е по-сладко”. Тормозът над семейството на Шотев продължил, след като той подал жалби в НСБОП и при главния прокурор. Армия от данъчни и икономическа полиция непрестанно проверявали бизнеса му, хора на Алексей дори не пускали децата да влизат в училището, а родителите били привикани на среща, на която им било обяснено, че повече няма да има има школо на това място, тъй като израелски инвеститори проявявали интерес към парцела.
Вместо да му осигурят охрана институциите също погнали Шотев, а Софийската районна прокуратура му образувала дело за оклеветяване на Петров. Още в начало на разследването пък в неофициален разговор наблюдаващият прокурор Чудомир Спасов обяснил на Шотев, че лично главният прокурор настоява да се води дело срещу него.
След 4 години ходене по съдилища три инстанции на съда оправдали свидетеля. По думите на пострадалия причината Трактора да съсипе бизнеса му и да му вземе всичко била “алчността”, тъй като си повярвал заради силните си контакти. Той дори му разказал, че чрез синята лидерка Надежда Михайлова е назначил главния секретар на МВР тогава.
Въпросите на защитата на подсъдимите обаче тотално обърка разказа на Шотев, тъй като той се оплете в обясненията си кой е водил счетоводството на фирмите му, какви печалби са си делили с Алексей Петров. Спомни си само, че имало един касов апарат и едно момиче, което работило с него. Накрая се оказа, по думите на свидетеля, че нито той, нито бизнес партньорът му са имали каквато и да е печалба, а целта на общото им чейнджбюро било “да ползват по-добър обменен курс”. След заплахите на Алексей към него той дори се обърнал към услугите на охранителна фирма “Ипон”, която по онова време беше собственост на сегашния премиер Бойко Борисов. Борисов дори му казал по адрес на Алексей Петров: “Другарю Шотев, вие сте главният виновник това малко прасе да се превърне в толкова голяма свиня”.
Преди него свидетелства бившата говорителка на ДАНС по времето, в което Петров бе съветник на шефа на службата – Зоя Димитрова, която в последствие бе главен редактор на вестник “Галерия”. От въпросите на прокуратурата към нея стана ясно, че в началото изданието стартирало със собствени средства, но в последствие “Лев корпорация” финансирала вестника със заем.

Няма коментари:

Публикуване на коментар