понеделник, 20 февруари 2012 г.

АНТОЛОГИЯ НА НЕОКОМУНИЗМА 23

WikiLeaks: Бойко Коцев - съветник на бос от СИК

05.10.2011


WikiLeaks: Бойко Коцев е стриктно лоялен към социалистическия "барон" Румен Петков
Представителят на България в ЕС Бойко Коцев е бюрократ, кариерист и е съветвал убития сикаджия Стоил Славов, става ясно от секретен доклад на посланика на САЩ в София Джон Байърли от 24 септември 2007 г. Текстът е разпространен от "Уикилийкс" и е публикуван на сайта "Биволъ".
Братът на Коцев - Емил Коцев, беше изпълнителен директор на държавната компания "Техноекспортстрой", която трябваше да строи магистрала "Тракия" при царския кабинет. Той беше отстранен от поста в началото на тази година.
С назначаването на Коцев в Брюксел е малко вероятно той да подобри реномето на България в ЕС, смята Байърли и описва Коцев като опитен дипломат, но и като уклончив бюрократ и кариерист, способен на "византийски номера".
Експерти на ЕС, които подготвят докладите, са се оплакали от отказан достъп до информация от страна на МВР по времето, когато Коцев е зам.-министър, отговарящ за интеграцията в ЕС.
В първия си мандат на този пост в правителството на Сакскобургготски, Коцев е отговарял за преговорите по раздел "Съдебна система и вътрешни работи" от Договора на България за присъединяване към ЕС. Именно тези области са най-критикувани във всички доклади на ЕС.
Освен това Коцев с бездействието си е провалил голям проект за сътрудничество между американските служби и МВР, пише посланикът.
Байърли изтъква, че бащата на Бойко Коцев - Васил Коцев, е най-дълго управлявалият шеф на комунистическото външно разузнаване на България и твърде вероятно е участвал в ликвидирането на писателя Георги Марков в Лондон през 1978 г.
Бойко Коцев е стриктно лоялен към социалистическия "барон" Румен Петков и е политически приемлив за президента Георги Първанов и за външния министър тогава Ивайло Калфин.
Според "Биволъ" най-шокираща е информацията, съобщена от бившия шеф на НСС Атанас Атанасов. Той казал на Байърли, че Бойко Коцев е бил неофициален юридически съветник на покойния Стоил Славов, съосновател на СИК, взривен през 2004 г.
Байърли уточнява, че това не е потвърдено от независими източници. Според "Биволъ" преди да стане силов застраховател, Славов е работил в УБО, карал е пилотната кола на ескорта на Тодор Живков и дори за малко е бил лична охрана на диктатора, преди той да бъде свален.
Потърсен за коментар от "Биволъ", Атанасов нито потвърдил, нито отрекъл информацията на Байърли. Самият Бойко Коцев пък не отговорил на запитването.
Нашият опит с Коцев невинаги е бил положителен, обобщава Байърли. Той е щедър на обещания, които не се материализират, със сигурност не и чрез резултати. Назначаването на Коцев в Брюксел предизвика критики от опозицията и в медиите, свързани най-вече с репутацията на баща му, пише посланикът.
Коцев е не само опитен дипломат, а и перфектен бюрократ-кариерист. Той изглежда приятен и с желание да се хареса, но е представил повече обещания и оправдания, отколкото резултати. Коцев е повече тактик, отколкото стратег и е малко вероятно да внесе положителни щрихи в реномето на България в ЕС. Накратко, България пропусна един шанс да направи впечатление. Нашият съвет за тези, които работят с него, е "доверявай се, но проверявай".

Виденов купи имот за 833 232 лева

19.01.2012


Бившият премиер Жан Виденов (1995-1997) е купил общински имот в София в качеството си на управител на фирма “Евро Трейд Консулт”.
От името на дружеството той е подписал сделка за общински сгради с терен край Гара Искър. Цената е 833 232 лв. с ДДС. Продажбата е станала около местните избори - през ноември 2011 г., сочи бюлетинът на столичната агенция за приватизация.
На Гара Искър се помещава филиал на Европейския колеж по икономика и управление, чийто централен офис е в Пловдив. Частното учебно заведение е на фирмата, управлявана от Виденов. То е обитавало имота досега, но под наем.
Теренът е с площ 2913 кв. м и към него има няколко сгради с обща площ 600 кв. м. Виденов е бил единственият кандидат и наддаване не е имало.
Според брокери на недвижими имоти “далавера” с цената няма. Сега в района се търгували терени между 100 и 200 евро на кв. м, а общината е взела 145 евро на кв. м.
Друга сделка от 2011 г. на агенцията е за ресторант “Горски дом” в местността Алеко на Витоша. Заведението е продадено на цена 323 000 лв. Към имота няма терен, а общата застроена площ на постройката е около 500 кв. м. Купувач е “Гео Адвайзърс България” с представител Георги Тренчев. Общинари смятат, че сделката е изгодна за кметството, защото ресторантът е в лошо състояние и е нужен тотален ремонт.
Рекордна цена е постигната при продажбата на помещения към трафопост близо до Агенцията по вписванията на ул. “Елисавета Багряна”. Сделката е за 181 523 лв. с ДДС. Сумата е толкова висока, тъй като към помещението има и 400 кв. м право на строеж.
Местоположението на имота до агенцията го прави атрактивен, а плановете са там да се изгради кафе и ресторант. Сделката е сключена след втори търг. И тук кандидат-купувачът е бил само един - д-р Начко Чалманов. Той участва в Тъканна банка Крио център България.
Въпреки кризата клиенти за общински имоти има и агенцията за приватизация реализирала през 2011 г. сделки за 8,5 млн. лв. Част от търговете обаче се провалят. Все още няма купувач за бивш офис на “Лев инс” на ул. “Кораб планина”. Първоначалната цена е над 1,5 млн. лв. Стойностите обикновено се намаляват след трети неуспешен търг.

Политик върти канал за скрап. Син на магистрати помагал на банда да източи над 30 милиона ДДС.

15.02.2012



София. Политик от партия "Новото време" се оказа лидер на организирана престъпна група за пране на пари и данъчни измами, осъществявани чрез изкупуването на скрап. Членове на бандата са още собственият му син и дете на пернишки магистрати.
Партийният активист Бойко Бъзовски бе закопчан при спецакцията "Скрап", реализирана под ръководството на Специализираната прокуратура, ГДБОП, ДАНС и НАП в София. Операцията е проведена също на територията на Перник, Варна, Ямбол и Пазарджик. Задържани са и участниците в схемата - 22-годишният му син Емил Бъзовски, Емил Димитров, счетоводителката Йоана Димитрова и пернишкият бизнесмен и погребален агент Явор Кръстев. Последният произхожда от семейството на магистрати. Майка му Ели Иванова е съдия по вписванията в Брезник, а баща му Петър Кръстев е районен прокурор в Радомир. Заедно с брат си Петър държат траурно бюро и работилницата в централния гробищен парк. Синът на Бъзовски, Емил също живее в Перник и преди година е притежавал две фирми за изкупуване на метали "ЕМ експорт" и Булметал", които е продал.
Петимата са обвинени в пране на пари и данъчни престъпления, като само за една година щетите, нанесени на държавния бюджет, възлизат на около 30 млн. лева. Годишният оборот на фирмите им е близо 300 млн. лева и е натрупан основно от фиктивни сделки с изкупуване на цветни и черни метали. Бойко Бъзовски е използвал чуждестранни фирми, част от които регистрирани в офшорни зони в САЩ и Великобритания, от които фиктивно са били изкупувани големи количества скрап. Целта е била да се избегне плащането на 10% данък. За да прикрият фиктивните сделки, към фирми "бушони" са били превеждани суми, които веднага са били теглени "на каса" и връщани на наредителите на плащанията. Процент от сумите оставал за ръководителя на групата - Бойко Бъзовски. В хода на акция "Скрап" са претърсени 19 жилища и офиси и са иззети множество счетоводни документи, над 150 000 лв., златни бижута, касови апарати и компютри. Според събраните доказателства групата е действала от 2010 г. С прокурорски постановления петимата са задържани за срок от 72 часа. Специализираната прокуратура ще поиска от съда налагане на постоянен арест.

Бойко Бъзовски е военен педагог, завършил е ВНВУ "Васил Левски"- профил инженерни войски, бил е общински съветник от НДСВ в София, а след това е сред учредителите на "Новото време", става ясно от сайта на партията. Политическите му инициативи са свързани най-вече с интеграцията на ромите и почистване на столичния квартал "Факултето". Бившият военен е председател на УС на сдружение "Илинден", което развива съвместна дейност с немската фондация "Помощ за България", част от проект "Изграждане на национална мрежа за взаимодействие с администрацията", финансиран по ОПАК. През 2001 г. неизвестен мъж стреля по офиса на щаба на НДСВ в блок 127 в район "Илинден", където Бъзовски бе технически сътрудник.


Първанов и Марин в далавера за 60 милиона

30.01.2012


Близки до държавния глава прибирали по 5000 евро такса от чужденци за наш паспорт.Тандемът Георги Първанов – Ангел Марин бе заподозрян в нова грандиозна далавера. Според запознати, особено близки до президентството, бизнесмени са натрупали милиони, посредничейки за уреждане на българско гражданство.
5000 евро е била мизата за получаване на българско гражданство от чужденци, твърди източник на „Всеки ден”. Правото на български паспорт, на даване на убежище в страната на чужденци и на помилване е прехвърлено на вицепрезидента. За миналата година рекорден брой лица са станали българи – Ангел Марин е подписал внушителните 20 000 указа за родно гражданство. Български паспорт може да получат както лица, които имат българско потекло, така и чужденци, които са живели 5 години в България и не са осъждани или срещу тях няма образувано наказателно производство.
Според свидетеля по делото „Октопод” Пламен Николов българско гражданство за последните 5 години са получили над 12 хил. чужденци. 12 000 умножено по 5 хилядарки прави 60 милиона евро, изчисли той. Николов директно насочи корупционната практика към президентската двойка Георги Първанов и Ангел Марин, които той нарича „Гоце и Геле” ООД. Според наши източници парите са влизали в касата на близък до Първанов член на БСП, който им се е отчитал.
Тъй като липсва указ от втория мандат на Първанов, с който той оправомощява заместника си да помилва престъпници, да дава убежище и българско гражданство, юристи смятат, че указите на Марин са незаконни. Първанов е прехвърлил тези си правомощия през 2002 г., но не е направил това по време на втория си мандат. Затова и според Николов Първанов и вицето му заедно са потъпкали Конституцията.
„Двамата са имали едно малко предприятие, което бих нарекъл „Гоце и Геле”. То е работило много добре, не е осчетоводявало своята дейност, не е плащало данъци”, коментира той. И оборотът от 60 млн. евро за 5 години е една много добра печалба за такова малко предприятие, смята Николов. Имало хора, които били готови да свидетелстват как са се сдобили с гражданство и на кого са дали парите за посредничество.
Иначе най-големи мераклии за наши документи са македонците. Масово за българско гражданство се натискат още от Молдова, Сърбия, Русия, Украйна, Израел и Албания.
Статистиката показва, че от близо 20 000 „нови българи“ през миналата година по-голямата част са македонци. Ако през 2009 година сме дали гражданство на 1500 македонци, през 2011 са близо 6500. Голяма част от „новите българи“ дори не остават да се порадват на новата си страна, а тръгват директно към Западна Европа. Няколко институции освен президентството имат отношение към даването на българско гражданство – Министерство на правосъдието, ДАНС, МВР, както Агенцията за българите в чужбина и Агенцията за бежанците.

Няма коментари:

Публикуване на коментар