сряда, 22 февруари 2012 г.

ВАШ’ТА БАНКА ....6

Огнян Донев и Любомир Павлов източили Общинска банка

15.11.2011


Вестниците „Труд” и „24 часа” са купени с крадени пари, източени от Общинска банка. По думите на Атанас Атанасов от ДСБ, това е най- голямата кражба, извършена в Столична община от промените насам.
Това обяви пред ТВ7 общинският съветник от ДСБ Атанас Атанасов. Коментарът му бе по повод разследване на телевизията, което показва схемата, по която сегашните собственици на медийната групировка Любомир Павлов и Огнян Донев са източили Общинска банка през далечната 2000 г. По думите на Атанасов това е най- голямата кражба, извършена в Столична община от промените насам. Именно с парите, които Донев и Павлов са прилапали от крупната далавера, преди месеци успяха да сложат ръка и върху бившите ВАЦ-ови издания, пише "Монитор".

След създаването й през далечната 1996 г. 67% от капитала на Общинска банка се държат от Столичния общински съвет. Общинските фирми "Пътища и съоръжения", ВиК и "Софинвест" пък контролират пакет от около 26% от акциите. Останалите 7 на сто държат други акционери. В края на 1997 г. обаче на общо събрание на банката тогавашният кмет на столицата Стефан Софиянски и шефът на СОС Антоан Николов дават съгласие да се промени уставът на банката.
Промяната гласи решенията за управлението на банката не с 2/3. Именно това позволява чрез приватизация на част от общинските дружества по-късно управлението на банката да попадне в частни ръце. През това време в ръководството на банката вече фигурира приближеният до кмета Софиянски Любомир Павлов от СДС.
Реално приватизацията на банката стартира през 2000 г. Тогава Павлов се договаря с друг скандален бизнесмен - Огнян Донев. Сегашният фармацевтичен бос е дал начало на бизнеса си със съмнителна гаражна търговия. Преди 11 години Донев проявил интерес към общинското дружество „Софийски аптеки” и се съгласил да участва в схемите на Павлов, за да успее да прилапа фирмата.
В последствие пък Донев се оказва основна фигура в престъпната далавера за източването на Общинска банка. Между 1997 г. и 2000 г. общинските фирми "Пътища и съоръжения" и ВиК прехвърлят дяловете си от банката на дружеството „Софстрой". „Софинвест“ също продава акциите си, но на дружеството „Софийски аптеки". То придобива дял от 9,82% от банката. Малки пакети от акциите на банката попадат в други играчи. "БКС Средец" АД например придобива 3,66%. Основни акционери в него са Огнян Донев и Венцислав Стоев. "СМФ Монтаж на инсталации и уреди" придобива 2,94% и ги препродава на гръцката компания за банково оборудване "Информър груп".
След серията от тези сделки частните компании държат общо 26,37% от акциите на Общинска банка. Благодарение на променения устав дружествата от кръга на Павлов и Донев изземат блокиращата квота на СОС при вземането на решения при управлението на финансовата институция. През юни 2003 г. Софстрой е купено на търг от "София" АД, фирма за опаковки на лекарства, където жената на Огнян Донев е член на Надзорния съвет и досега.
Така пакетът от 26,37% от акциите на Общинска банка, с които Любомир Павлов запазва мястото си начело на банката, се контролира от приятеля му Огнян Донев. Самият Павлов признава, че е бил консултант на всички частни дружества, които са участвали в приватизацията на Общинска банка.
През 2005 г., когато Стефан Софиянски влиза в парламента, СОС се опитва да си възвърне контрола над банката. Свикано е общо събрание, на което трябва да бъде променен управителният и надзорният съвет на кредитната институция. На събранието обаче се оказва, че 2 дни по-рано пакетът от 26,37% от акциите е станал собственост на друг скандален олигарх Христо Ковачки. Проверка на сделката показва, че енергийният бос е платил 4 пъти повече за акциите от цената на номинала им. По този начин Донев и Павлов печелят от сделката малко над 25 млн. лева – сума, приблизително равна на целия записан капитал на банката.
Години по-късно натрупаните от източването на Общинска банка милиони стават средство, с което тандемът Павлов-Донев успява да придобие собствеността над медийната група, издаваща вестниците „Труд” и „24 часа”. Общинските пари са минали през различни офшорни фирми и дружества на свързани лица.
През 2006 г. парламентът сваля депутатския имунитет на Софиянски и започва прокурорско разследване на най-мащабните далавери, извършвани в българска община. Година по-рано държавното обвинение подхваща и Любомир Павлов. Той дори изкарва няколко месеца в ареста като обвиняем в престъпления по служба. По- късно обаче делото е прекратено, а решението за неговото приключване е потвърдено от апелативна и върховна прокуратура.
7-цифрен рушвет в евро е бил платен, за да бъде прекратено делото срещу Любомир Павлов за източването на Общинска банка. Това съобщи за „Монитор” общинският съветник от ДСБ Атанас Атанасов. Той допълни, че цялото разследване е протекло по времето на бившия главен прокурор Никола Филчев, когато подобни злоупотреби са били ежедневие.
„Сега, когато ръководството на държавното обвинение е друго, очаквам то да се сезира и да извърши реално разследване на злоупотребите в Общинска банка”, допълни Атанасов. Пред „Монитор” от Софийската градска прокуратура обясниха, че е възможно делото да стартира отново само с решение на ВКП.
В нея в момента работи и наблюдаващият по онова време прокурор по разследването срещу Павлов – Николай Любенов. В постановлението за прекратяване на разследването е записано, че макар да са установени много и сериозни нарушения, няма достатъчно данни за извършени длъжностни престъпления от страна на Павлов.
Стана ясно, че няколко от общинските съветници, които са станали свидетели на източването на банката, досега не са били разпитвани. В ефир те заявиха, че са готови да дадат показания срещу Павлов, ако делото срещу него бъде възобновено.

Няма коментари:

Публикуване на коментар