понеделник, 19 март 2012 г.

НОВИТЕ СОБСТВЕНИЦИ НА БЪЛГАРИЯ 106

Огнян Донев

Роден на 22.12.1957 г. Женен с две деца. Предполагаемо състояние - 377 000 000 лв. Пряко и чрез свързани лица има далове в Софарма, Донев инвестмънтс, Унифарма, Софарма трейдинг, Софарма имоти, Българска роза - Севтополис, Доверие Обединен Холдинг, Арома, Софарма Билдингс Вестникарска група България и други. Софарма - около 55% на стойност около 286 000 000 , Доверие Обединен Холдинг притежава пряко 5.65 % на стойност 3 милиона и още 23% чрез Софарма, чрез Софарма притежава и 90% от Медика, Донев има пряко 20% в Софарма Имоти на стойност около 7 000 000 лв. Огнян Донев е известен като най-успешният български борсов играч. Успешната му кариера започва след приватизацията през 1998 г. на Унифарм и заставането му начело на фирмата. През 2010 г. Огнян Донев навлезе и в медийният бизнес купувайки дял в "Вестникарска група България"
Огнян Донев е роден на 22.12.1957 г. Учи в Хамбург и Виена. Завършва "Международни икономически отношения" във Висшия икономически институт София. През 1986 г. защитава докторска степен по икономика в Берлин.

В частния сектор Огнян Донев работи от 1990 г., като в продължение на седем години защитава интересите на "Метро Кеш енд Кери" в България при износа на български стоки за веригата магазини "Метро" (Parpool, Gemex). За периода 1993-1997 г. Огнян Донев представлява големи чуждестранни купувачи на черни метали в България.
Д.и.н. Огнян Донев е Изпълнителен директор на "Софарма" АД от октомври 2000 г.
Участва в борда на директорите на "Унифарм" АД, "Софарма Трейдинг" АД, "Доверие Обединен Холдинг" АД и др. Вицепрезидент е на Германо-българската търговско-индустриална камара, заместник-председател на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България, както и председател на Българският национален комитет на Международната търговска камара. Г-н Донев е носител на "Приз Буров", награда на Фондация "Атанас Буров", за индустриално управление.

Владее немски, английски, руски и италиански езици. Женен е и има двама сина.

ОГНЯН ДОНЕВ ТОЧИ ХАЗНАТА С ОФШОРКА.
Укрива годишно по 100 млн. лв., без да плаща данъци .

27.02. 2012


Здравният октопод Огнян Донев ощетява държавния бюджет и дребните акционери в „Софарма” чрез износ на лекарства през офшорна компания.
Това обяви в предаването „Неуловимите” на TV7 бившият партньор на здравния октопод Христо Грозев. Според него чрез износа на лекарства за Украйна и Русия през офшорката „Делта сейлс корпорейшън” фармацевтичният бос си прибира тайно от акционерите около 100 млн. лв. годишно, върху които не плаща данъци. Затова отстраненият като съдружник от „Медийна група България холдинг” Грозев смята да подаде сигнал до прокуратурата.
По думите на Грозев Донев ощетява държавния бюджет и по-малките акционери в „Софарма” посредством офшорката „Делта сейлс корпорейшън”. С нея той е подписал ексклузивен договор за износ в Русия и Украйна на медикаменти произвеждани от фармацевтичната компания.
Справка в регистъра за фирмено разузнаване ДАКСИ показва, че у нас „Делта сейлс корпорейшън” е регистрирана като неюридическо лице – т.е. няма право да извършва търговска дейност, а само консултантски услуги. Именно такива са записани и в обекта на дейност на дружеството в България. В същото време обаче делът на продукцията на „Софарма”, която се е пласирала на пазарите в Украйна и Русия посредством офшорката, се увеличава главоломно.
През 2007 година 30% от оборота на „Софарма” са минали през „Делта сейлс корпорейшън”. През 2008 г. процентът вече е бил 36,5 на сто, през 2009 г. - 36,6%, а през 2010 г. е нараснал на впечатляващите 39%. Така при общ оборот на „Софарма” от 209 млн. лева за 2010 г. 81 млн. лв. са минали през „Делта сейлс корпорейшън”
Според Грозев е възможно цените, на които „Софарма” продава лекарствата си на офшорката, да са занижени в пъти спрямо тези, на които „Делта сейлс корпорейшън” ги препродава на руския и украинския пазар. В такъв случай фармацевтичната компания декларира по-малка печалба у нас и съответно плаща по-нисък данък, в резултат на което е ощетена хазната. „Ако въпросните 39% от медикаментите, произведени от „Софарма”, отиват към „Делта сейлс корпорейшън” на цена, която е занижена, да речем, 2 пъти спрямо реалната, на която се внасят в Русия, можете да си представите за какво изнасяне на стойност от страната и от акционерите, които са се доверили на ръководството на „Софарма”, става въпрос. Говорим за размери от порядъка на 100 млн. лева годишно”, посочи вчера Грозев, според когото трябва да бъде разследвана връзката между „Софарма” и офшорката
„Делта сейлс корпорейшън”. В официалните си отчети „Софарма” не посочва никаква свързаност с „Делта сейлс корпорейшън” освен въпросния договор за износ. В същото време обаче представител на офшорката у нас е Константин Димитров Шаламанов. Той е и член на борда на директорите на дружеството за козметични препарати „Лавена” АД, в което участие има „Софарма”. Според данни от Българската фондова борса през 2007 г. „Софарма” е придобила чрез свързани лица 5,18% от „Лавена”.

Самият Огнян Донев призна, че продава в пъти по-евтино лекарствата си в чужбина, отколкото у нас. „Всяка една фирма има различна ценова политика, когато излиза на нов пазар. За мен пациентите са само цифри в годишните отчети”, беше лаконичен Донев.
Според д-р Стойчо Кацаров от Центъра за защита правата в здравеопазването обаче печалбата в този бизнес е много висока.
„Болниците отделят повече от половината от ресурса си за медикаменти. Тези средства идват от НЗОК, респективно от всеки, който си плаща здравната осигуровка. Българските граждани имат право да се интересуват от това защо парите им отиват в джоба на определен човек”, заяви д-р Кацаров. Според него не трябва да се допуска една компания да владее 70% от болничния пазар.
Още преди три месеца „Монитор” описа схемата, по която здравният октопод извива ръцете на болниците и ги принуждава да купуват лекарствата само от него. Бившият здравен министър проф. Радослав Гайдарски обясни вчера, че натрупването на задължения на болниците към „Софарма Трейдинг” е опасно явление, което може да срине здравния сектор. „Огнян Донев прави каквото си пожелае - увеличава цената на лекарствата, вкарва синдици в болниците. Няма да се изненадам, ако крайната му цел е била да изкупи лечебни заведения чрез натрупаните от тях дългове”, коментира бившият здравен министър.
На 4 февруари Европейската комисия започна разследване за монопола на „Софарма” на българския пазар. Данни на експертите в Брюксел показват, че фармацевтичната група държи 50% от аптечния пазар чрез изплащаните от НЗОК рецепти и 70% от поръчките на болниците. Така практически оборотът на „Софарма” е съизмерим с почти половината от бюджета на държавата за здравеопазване. Данните, които Международната компания за мониторинг и анализ на фармацевтичния пазар IMS Health е предоставила на Европейската комисия, също показват, че „Софарма Трейдинг” има пълен монопол върху фармацевтичния пазар, като държи общо 56% от продажбите на лекарства у нас.
Таблетки за кръвно с 13 различни цени

Едно от най-често употребяваните лекарства, това за високо кръвно налягане, се продава на 13 различни цени в аптеките. Това е така, защото се произвежда от различни производители, обясняват фармацевти. Става въпрос за една и съща лекарствена молекула на 13 различни компании със съответните различия в цената. Така се получава хаос на пазара, в който трудно се ориентират както пациентите, така и специалистите. От друга страна обаче, за лекарствата в позитивния списък се доплаща една и съща цена. Списъкът включва тези лекарства, за които здравната каса доплаща, както и за илачите в болниците.
Независимо че са на различни компании, когато е взето решение една молекула да се плаща от обществените фондове, цената на този медикамент трябва да е фиксирана, предлагат фармацевтите. Според тях така хората няма да обикалят аптеките с часове, за да открият най-евтината опаковка.

/препечатано със съкращения/


В следващата част от поредицата ще си поговорим за другаря - Цеко Минев.

Няма коментари:

Публикуване на коментар