вторник, 20 март 2012 г.

39 декани и ректори се оказаха доносници на ДС

14.03.2012

Близо 40 души, които заемат ръководни длъжности в три университета в страната, са били агенти на Държавна сигурност. Това оповести комисията по досиетата, съобщи БТВ.
Проверени са над 400 души в СУ "Св. Климент Охридски", Икономически университет - Варна и Университет по библиотекознание и информационни технологии. Проучването е било сред ректорите, заместник-ректорите, деканите, заместник-деканите, директорите на филиали, директорите на департаменти и ръководителите на катедри в държавни и частни висши училища и университети.
В "Софийския университет са проверени 339 души. За 35-ма от тях е установена принадлежност към репресивния апарат на държавата от преди 1989. Прави впечатление, че повечето от тях са от Философския факултет, както и от Факултета по славянски филологии, начело с бившия декан Валери Стефанов. Тенчо Дундов, декан на Юридическия факултет от 2006 до 2011 г., е бил дори щатен служител на ДС.
Димитър Киров, ръководител катедра в Богословски факултет от 2004 г. до 2008 г., също има досие. Богословът с агентурно име Антон собственоръчно е писал доносите си, сочи още справката на комисията по досиета. От 24-ма проверени в Университета по библиотекознание и информационни технологии са установени също двама. Затова пък единият от тях е самият ректор Стоян Денчев, известен в архивите на ДС с псевдонима Симеонов.
Във Варна са проверени 56 човека, само за двама от тях е установена принадлежност. Бившият декан Апостол Апостолов – агент Наско, и настоящият Марин Нешков или агент Мургаш.
За 5 г. Комисията по досиетата е проверила над 113 000 души, като 6377 от тях са се оказали свързани с бившата Държавна сигурност. Само 5782 имена на сътрудници обаче са били оповестени заради ограниченията, наложени от закона.

Максим Бехар и Греди Асса са били агенти на ДС

Комисията по досиетата обяви днес имената на сътрудници на Държавна сигурност (ДС) сред ръководителите на религиозните общности в България.
От разсекретените документи става ясно, че известният специалист по PR Максим Бехар е сътрудничил на бившата Държавна сигурност. Той е бил агент с псевдоним Димо, вербуван през 1980 г. и снет от оперативен отчет една година преди промените - през 1988 г. Той е бил съпричастен към Шесто главно управление на ДС. Бехар е проверяван като член на Централния израилтянски духовен съвет от 2003 г. до 2011 г. През 1990 г. пък има и искане за унищожаване на личното му дело.
Общо 5 от проверените 21 души от ръководството на еврейското вероизповедание са били сътрудници на ДС. Сред обявените е и художникът Греди Асса, който беше обявен в средата на миналата година при проверката на Висшата атестационна комисия.
Адв. Йосиф Герон е работил за ДС в Бургас под името "Асенов" в периода 1980-1983 година. Тогава той е бил началник отдел "Правен и жалби" в Трети Странджански районен съвет в Бургас, а след това и главен юрисконсулт в "Заводски строежи" - Бургас. Освен адвокат и зам.-председател на Съюза на юристите, Герон е и заместник-председател на Международната асоциация на еврейските юристи.
Членът на Централното ръководство от 2003 г. на Съюза на Евангелските Баптистки църкви в България Теодор Ангелов е единственият с п,инад.ежност към ДС сред проверените 14 души от тази общност. Сред имената е и това на бившия председател на Съюзното ръководство на Съюза на Евангелските Петдесятни църкви в България Виктор Вирчев. Главният пастор на Божия църква в България Павел Игнатов пък е бил агент с псевдоним Клисурски. Проверени са 9 лица.
От 11 проверени лица от Националния алианс Обединени Божии църкви са открити документи за двама - Васил Еленков и Павел Иванов

Няма коментари:

Публикуване на коментар