вторник, 6 март 2012 г.

ГЕРБ ХРОНИКА 27

Хонорари за 393 хил. лeва са взели 12 столични общинари за работата си в агенция

22.02.2012


На 393 041 лева възлизат хонорарите на 12 общинари, получени от участието им в Съвета за управление на Столична общинска агенция по приватизация. Това става ясно от отчета за работата на агенцията по Годишния общински план за работа по приватизция и следприватизационен контрол за 2011 година, който вчера беше разгледан на комисия по бюджет и финанси.
Практиката за допълнителни възнаграждения в Столичната община съществува от години, разказаха общинари пред "Дневник". Съветник от опозицията, пожелал анонимност, обясни, че хонорарът в Агенцията по приватизация се смята по следната методиката - 300% умножено по средната заплата в общината на месец, която била около 700 лева. Това прави по 2100 лева месечно, или 25 200 лева на година над заплатата за работата в съвета. Сумата се получавала към месечното възнаграждение.

При изчисление на общата сума към хората, които са я получили, се оказва, че явно някои от членовете на органа получават повече пари от останалите. Общинските съветници не са задължени да подават декларации за доходите си към Сметната палата. Такова задължение законът вменява само на председателя на общинския съвет, кмета и неговите заместници. Така единственият начин да се разберат доходите им е, ако самите те съобщят сумите, които получават за работата си в общината.

Съветникът от ГЕРБ Валя Чилова, която е ръководител на надзорния съвет, при представянето на отчета на агенцията вчера отказа да й бъдат задавани каквито и да били въпроси. Потърсен по телефона, съветникът от ГЕРБ и зам.-председател на СОС Николай Стойнев (ГЕРБ) отрече да участва в надзорния съвет, въпреки че името му фигурира в решение от 24 ноември 2011 г., с което е избран за член.
В отчета е записано, че сумата от 393 041 лева е за изброените в чл. 7, ал. 1 от Правилника за дейността на Столичната общинска агенция за приватизация (СОАП). Там е упоменато, че в надзорния съвет участват 13 членове, които се избират от общинския съвет. Това по правило трябва да са 9 общински съветници и 4-ма, избрани от кмета (виж карето в края на текста).

Всъщност през ноември, когато започна новият мандат на СОС, са избрани само 12 представители на общината в агенцията - с един съветник по-малко от нормативно определеното. Това са 5 съветници от ГЕРБ, 2 от БСП и един от "Синята коалиция" от квотата на ДСБ. Включват се и 4 представители от администрацията, посочени от Йорданка Фандъкова.

Самата Столична общинска агенция за приватизация е специализиран орган към общинския съвет, създадена за подготовка, реализация и оперативен контрол на приватизационния процес. Задълженията й произтичат от закона за преобразуване и приватизация на държавни и общински предприятия. Чрез агенцията се извършва приватизацията на общински дружества и обособени стопански обекти, които са общинска собственост на София. Тя е създадена през юли 1992 г. и голяма част от общинските имоти вече са в частни ръце.
Бюджетът на агенцията, нейният състав и решенията се определят от Столичния общински съвет (СОС). Общите разходи на агенцията за 2011 година, към които влизат и хонорарите, са 1 463 955 лева. За заплати на щатните служители на фонда са отишли 684 613 лева, за техните осигуровки още 137 368 лева. Похарчени са и средства за дълготрайни материални активи за 6228 лева, както и 242 705 лева за канцеларски, стопански и други разходи. Отделно като разходи за приватизиране са посочени 188 794 лева.
Касовите приходи са 5 852 803 лв. без ДДС, пише още в отчета. В сумата влизат приходите от приватизационни сделки 5 771 483 лв., от неизпълнение на конкурсните условия и наказателни лихви - 46 356 лв., както и приходите от продадени тръжни и конкурсни документи и депозити на отказали се участници за 34 750 лв. и 214 лева от лихви.
В общината съществуват и други агенции, които имат органи на управление с общинари, получаващи хонорари. Мандатът на всички припокрива този на управлението на съвета - 4 години.
Такъв орган е Съветът за управление на Специализирания общински приватизационен фонд, който в момента се състои от 13 общинари - 9 съветници и 4 заметник-кметове. Неотдавна стана известно, че заместник-кметовете по екологията (Мария Бояджийска), по строителството (Ирина Савина), по транспорта (Любомир Христов) и за правните въпроси (Юлия Ненкова, в момента бивша) са взели по около 30 хил. лева бонус през 2010 г. над заплатите си точно за участието си в този съвет.
От ноември 2011 г. до момента в него участват същите заместници на Йорданка Фандъкова с изключение на Ненкова, която е заменена от новия зам.-кмет по финанси и бюджет Дончо Барбалов.
Хонорари там е имало и през миналата година. От есента в Съвета за управление участва и съветникът от "Синята коалиция" Прошко Прошков (ДСБ), който беше и кандидат за кмет на предходните местни избори. По време на кампанията той възнегодуваше към сегашния модел на управление, в който той беше районен кмет на "Лозенец". Пред "Дневник" Прошков разказа, че досега е взел малко под 2000 лева хонорар за работата си. Изразява несъгласие с тази практика, въпреки че е приел възнаграждението.

В момента актуален дебат по получаваните хонорари към основното възнаграждение за общинските съветници и административните кадри няма. Въпросът е не само в размера на разпределяните суми, а на какъв принцип се получават, каква е свършената работа и т.н. "Дневник" търси за коментар по тези теми кмета, зам.-кмета по финансите и председателя на СОС.

Даваш 28 стотинки и ядеш Бойко Борисов

06.03.2012


Вафли с лика на Бойко Борисов се предлагат в търговската мрежа на Велико Търново. Сладкото изкушение привлича вниманието на клиентите с лъскавата опаковка. Върху син фон греят звезди, а до тях и снимката на премиера. Вафлите са кръстени “Б.Б.”. Сладкишът е от пшенично брашно, какао и фъстъчени ядки. Трябва да се съхранява на температура до 25° и максимум до 70 на сто влажност.
Производител е фирма “Лозев” ООД в Лясковец. Преди да пуснат вафлите на пазара, сладкарите поискали разрешение лично от министър-председателя. След като Борисов дал благословията си, изделието било пуснато в масово производство. На едро бройката се харчи срещу 28 стотинки.
“Има голям интерес от търговци на дребно и от клиенти. Това е обяснимо заради всенародната любов към премиера”, коментират дистрибутори на вафлите “Б.Б.”

СДС иска Борисов да "спре цирка” и да каже истината за бонусите

06.03.2012


СДС поиска премиерът да „спре с цирка” и да каже цялата истина за бонусите във властта. Сините изнесоха нови данни за огромни суми, раздавани миналата година в министерствата под формата на допълнително материално стимулиране. За финансовото ведомство сумите надхвърлят 55 милиона лева, а в МВР стигали до близо 20 милиона, твърдят от партията.
Според сините, министерствата отказват да спазят Закона за достъп до обществена информация. По този повод от СДС вече били завели дело срещу социалното министерство.
Депутатът от Синята коалиция, Ваньо Шарков припомни предложението на СДС за изменение на Закона за администрацията, в който се предлага всички допълнителни възнаграждения по длъжности и месеци да се качват на административния регистър, който поддържа Министерски съвет на всяко тримесечие.
От СДС заявиха още, че настояват доказалите се като "некадърни министри"- на здравеопазването и на земеделието, да си ходят, а "лошият Цветанов" да обясни разликата между 50 хиляди и 20 млн. лв.

Няма коментари:

Публикуване на коментар