сряда, 14 март 2012 г.

СГРОМОЛЯСВАНЕ В ЧЕРВЕНО … 2

Как изглежда този процес в очите на една от популярните фигури в редиците на столетницата – Татяна Дончева :


• "Нито Първанов, нито Станишев са лицата на партията, които ще я доведат до успех на бъдещи парламентарни избори. Този електорален вакуум вляво ще се запълни с малки формации. Имаше достатъчно време и свободен финансов ресурс, за да се преборим с конкурентите в политиката, но лидерите не намериха консолидираща фигура. Извадиха много кандидати, разпиляха гласовете и ГЕРБ ги покори на местните избори. От две години и половина не сме истинска опозиция"

• "Няма сблъсък на армии, а на малки групи хора, така че е не е добре да говорим за това и да не занимаваме излишно хората с вътрешните си борби. Никаква страна няма да взема, който и да спечели, това ще донесе допълнителни активи на БСП. Нито Първанов, нито Станишев няма да донесат достатъчно ползи на БСП"
"Станишев няма да бъде чут до края на политическата си кариера. Станишев не може да се сравнява с Иван Костов, който беше министър-председател №1"

• "Едни хора, които са от Правец. И там се твърди, че много отдавна правят частен град, и там определено фамилия решава кой да е кмет и всякакъв друг, и кой да има земи, кой да прави фабрики, кой да не прави, кой да прави топлофикация, газификация и т.н. Тези хора на практика са на власт от преди 1990 г. и продължават да бъдат по системата, че – ние редим политическата система, ние решаваме кой да бъде богат или не и ние решаваме дори когато на избори трябва да ги сменим, кои да дойдат, но пак под наше ръководство. И това нещо става 20 години. България никога не е била оставена свободно да избира. Това е истината. "

"Не им пука. Те не смятат, че има от какво да се притесняват. Да ви припомня един уж дребен факт. Диана Дамянова – човекът, който отговаря за връзки с обществеността на „Лукойл”, има фирма за пиар услуги. И голямата част от нейните служители – бивши или свързани с нея, са в политическите кабинети на почти всички министерства като пиар специалисти. Това дава възможност на „Лукойл” на практика да контролира на странична мрежа цялото правителство. Да не говорим за ангажиментите, които са поети, защото Валентин Златев участваше във възхода на ГЕРБ още отпреди 2005 година. На кого не е известно в Правец, че там бяха обсъждани през неделя обстоятелствата, които трябва да се случат и бяха събирани определени хора? "

• "Бойко Борисов много обича да се къпе в народната любов и мисля, и в любовта на бившата ДС, която е пряко свързана с неговото възкачване на "престола".Бойко Борисов е свързан и с парите, по отношение на бившата ДС - и с парите, които са в Сибанк, и т.н. Но не се бойте - времето ще нареди пъзела.Целият кабинет на Георги Първанов е от агенти на бившата ДС. Такъв беше и целият личен кабинет на Сергей Станишев, когато той бе премиер, а сега тези хора с около него в партията.Целият кабинет на бившия вицепремиер и министър на външните работи Ивайло Калфин също бе съствен само от такива хора".

• “Когато има цикъл отчет и избори или, когато има извънредна ситуация в една партия, или когато нещата не изглеждат добре, не само в партията, голямата партия и на нейния връх, а в рамките на една организация, даже в основната партийна организация на един квартал в Луковит, хората е нормално да си зададат въпроса кой избират за председател на партията на предстоящото събрание, конференция или конгрес. Смятам, че да се правят на ощипани или да си оспорват това, че след като сме в цикъл отчет-избори в партията и идва конгрес за избор на председател, не било редно да се поставя въпроса кой ще бъде председател. Чакай. Как е редно всеки партиен секретар и всяка партийна организация да си поставят хората въпроса, ама за върха не. Тук мобилизираха една орда от социолози, политилози и придворни и едната, и другата група, която да обяснява някакви нелепи неща. В духа на гледната точка на всеки. И понеже сте ме поканили, ще си позволя да кажа две-три неща по повод на тези орди, политолизи и социолози.
С примери, разбира се. Чета написал Юрий Асланов, че не било в традициите на партията председателят да бъдел сменян. Той е трябвало сам да се оттегли, с почести, ама Първанов и Румен Петков, понеже не били те N-ното поколение от тази партия, те не знаели това. Чакайте, бе хора. Това е една работническо-селска партия с повече от 100-годишна история. Отива ли на работническо-селската партия да проявява аристократични предразсъдъци? И кои бяхте вие с аристократичните предразсъдъци, че не си спомням? Дали не слязохте с цървулите от гората. Пък някои с цървулите от къра се метнаха в партизанския отряд за биография. Добре. Какви традиции от партията – от нейния нелегален период ще вадите традиции на партията или след 1945 година ще се позовете на 35 години Тодор Живков генерален секретар? Че 35 години генерален секретар Тодор Живков ли са гордостта на тази партия? Нали 1990 година отрекохте живковизма. И доколкото си спомням Асланов като виден деец на една алтернативна социалистическа партия, която вече всички са забравили, част от СДС и правителството на Филип Димитров развяваше знамето на демокрацията и на антиживковизма. Сега към живковизма ли се върнахте да наричате това традиции на партията? Нормално е в една партия да има отчет и избори. Не е нормално за 10 години от управлението на Станишев да минем от двегодишен мандата на председател, през тригодишен мандат и през четиригодишен мандат. Ако искат 34 годишен мандат, да вземат да му го дадат и да се успокоят, че Станишев ще стои 34 години, колкото Тодор Живков. Може ли да не се разберем, като има цикъл отчет и избори как различните кандидати от организацията в Луковит и от партийната организация на Русе, Варна, Бургас до председателите на партията ще обяснят на голямата партийна маса какво смятат да правят, какво не харесват, какво не харесват. Как тези хора не могат да направят нормални избори вътре в самата партия, а искат да правят избори в държавата. Не можеш да кажеш, че Бойко Борисов е фалшифицирал изборите, даже да ги е фалшифицирал пред очите на всички, като ти си слабичък и той утре пак ще ги фалшифицира, ама ти само ще мъцаш.


• "БСП пътува към канавката, партията е в критична точка от политическото си развитие. " — на разширеното заседание на Висшия съвет на БСП; 18.11.2007

Няма коментари:

Публикуване на коментар