вторник, 27 март 2012 г.

ГЕРБ ХРОНИКА 28

Стефан Константинов даде на главния прокурор ексшефката на НЗОК Нели Нешева

08.03.2012


На 28 февруари здравният министър Стефан Константинов е подал сигнал до главния прокурор заради подозрителните плащания от НЗОК за лекарствата. През 2011 г. за еквивалентно количество лекарства са плащани повече пари от касата, в сравнение със средствата платени от Министерството на здравеопазването.
Не съм казал на премиера Бойко Борисов, че съм сезирал Борис Велчев, но като гражданин имам задължение да сигнализирам прокуратурата ако имам съмнение за нарушения, отсече Константинов. Той посочи, че има значително повишаване на някой лекарства от първи март. В рамките на една година от НЗОК са изплащани повече от 6 млн.лв. Гергана Павлова отправи обвинението, че аз отговарям за завишените цени, каза министърът на здравеопазването Стефан Константинов пред БТВ. Той показа доклада, в който според Павлова се съдържали данните за повишените цени. Такава информация не присъства в доклада, отрече Константинов и показа в студиото документа.
Моята отговорност е, че съм се предоверил на заместника си Гергана Павлова. Истината е, че двете ми заместнички са в много близки отношения и към тях се изразява положително отношение от страна на Симеон Дянков, каза . Той има дори изпреварваща информация и получаваше докладите преди мен, не скри възмущението си Стефан Константинов. Той обаче отхвърли версията, че високите цени на медикаментите са резултат от лобиране от страна на фармацевтичните фирми на ниво вицепремиер.

Учредител на ГЕРБ и близък до Цв. Цветанов е бил представителя на Петер Хохегер в България

15.03.2012


Както PRESSCLUB Information Agency (PIA) прогнозира преди дни, скандалът с австрийския лобист Петер Хохегер и “българската следа” в него пое в неочаквана посока.
Близката на министър ан вътрешните работи и зам.-председател на ГЕРБ Цветан Цветанов Росица Велкова е човекът, който е представлявал лобистката компания у нас, – съобщи електронното издание OffNews.bg.
Росица Велкова е била управител на „Хохегер БГ“ от ноември 2008 до лятото на 2009 г., сочи справка в Търговския регистър. Велкова е учредител на ГЕРБ и един от авторите на управленската програма на партията. Публикация на сп. „Тема“ от 26 февруари 2009 г. я определя като един от “идеолозите на герберизма”. Според публикация в Computerworld.bg. от 6 юли 2009 г. Велкова е координатор на ИТ екипа на ГЕРБ, който е подготвил стратегията на партията за информационни и комуникационни технологии преди парламентарните избори. Стратегията е писана точно по времето, в което Велкова представлява австрийския лобист у нас.
На среща с представители на IT бизнеса у нас по това време ГЕРБ я представя като бъдещия министър на информационните технологии. Идеята за такова министерство е обявена на 25 януари 2009 г. на кръгла маса в Благоевград, на която присъстват представители на ГЕРБ и фондация „Ханс Зайдел“. Такова министерство така и не е създадено. Обяснение защо ГЕРБ се отказва от идеята, никога не е давано официално, а неофициалните слухове имат твърде жълт оттенък.
Припомняме, че точно Цветан Цветанов директно обвини Сергей Станишев и Моника Янова за участници в “българската следа” в австрийския скандал и дори пожела да бъде създадена нарочна парламентарна анкетна комисия.
В началото на миналата година Велкова създава собствена консултантска агенция – „Виена мениджмънт консултинг“. От години е съуправител в „Даймънд Дайнамикс“, която се занимава с продажба на вертолети и самолети и части за тях.
В австрийския парламент се състоя специално изслушване, в което бившият вътрешен министър на Австрия Ернст Щрасер заяви, че се е срещал с бившия премиер на България Сергей Станишев. Станишев веднага контрира, че не си спомня такова нещо.
Щрасер отговаряше на въпроси на депутати във връзка с редица подозрения за корупция, включително и с работата му за лобиста Петер Хохегер. Щрасер беше попитан от депутата от партията на зелените Петер Пилц: „По време на вечеря обсъждате реформата в полицията в България? По време на основното или по време на десерта?“
„Мога да си представя защо премиерът не се спомня за тази вечеря. Все пак, когато се храни, човек не говори добре. Освен това премиерът не присъстваше по време на същинското заседание, там бяха началникът на неговия кабинет и една дама, която може би беше връзката с Хохегер“, обясни Щрасер. Така и не става ясно коя е била дамата със Станишев.
Неразгадана остава още една реплика минала незабелязано в скандала. В интервюто си пред в. „Преса“, в което Петер Хохегер обявява, че Моника Йосифова е получила 15% комисионна или 270 000 евро, лобистът казва още нещо интересно. На въпрос „Станишев получавал ли е някакви пари по тези договори?“ Хохегер отговаря:
- Не. Пари като член на борда получаваше тази жена от опозицията. Не си спомням името й. Попитайте Моника Йосиофова, тя ще ви каже кой от българска страна е работил по проекта.

Дума срещу дума: ГЕРБ уличи Цветанов и Фидосова в лъжа

14.03.2012


Управляващите се оплетоха в противоречиви обяснения и стъкмистика около субсидиите на независимите депутати, заявили принадлежност към ГЕРБ, като се стигна дори до абсурда администрацията на ГЕРБ да уличи в лъжа вътрешния министър Цветан Цветанов и председателя на правната комисия в НС Искра Фидосова.
В антикорупционната комисия на парламента е постъпило писмо от административния секретар на ГЕРБ Цветомир Паунов, в което той декларира, че партията не изплаща никакви пари на независимите народни представители. Миналия месец обаче Цветанов и Фидосова заявиха друго.

В писмото от партийната централа, изпратено преди две седмици и огласено в сряда, се изброяват поименно 18-те независими, които са декларирали принадлежност към ГЕРБ и чиито полагаеми държавни субсидии са пренасочени от бившите им партии към управляващата.

Целта на "удостоверението" е да разбие обвиненията на опозицията, че ГЕРБ управлява с помощта на платени клакьори.
В документа се уточнява, че постъпленията от депутатските субсидии се използват за осигуряване на работата на партийните структури, както и за дарения.

Като пример се посочва Фондът за лечение на деца, където от ГЕРБ са постъпили 1 200 000 лева; пострадалите от село Бисер, за които са отделени 1 000 000 лева; парите за лечението на малкия Теодор Тодоров - 214 000 лева, както и средства за църковни настоятелства и историческия музей в Нова Загора.
От партията обясняват, че със субсидията се поддържат структурите към формацията, както и 20-те експертни комисии към ГЕРБ, които правят експертиза по различни законопроекти или парламентарна дейност.

Потърсен за коментар, организационният секретар на ГЕРБ Цветомир Паунов обясни, че няма независими депутати, които да работят допълнително в експертните комисии към управляващите. И централата на формацията не е давала никакви пари на 18-те независими.

С писмото и разясненията към него управляващите индиректно обвиниха в лъжа зам.-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов и дясната му ръка Искра Фидосова, които от края на миналата година твърдят, че независимите депутати, пренасочили субсидиите си към ГЕРБ, получават обратно финанси, осребявайки разходи и заради изготвени от тях експертизи по закони.
Междувременно трима независими депутати за пореден път се опитаха да убедят обществото, че въпреки принадлежността си към ГЕРБ и прехвърлените им субсидии към партията, те не получават нито стотинка обратно.

Поредното им обяснение бе провокирано от писмото на ГЕРБ.
Позовавайки се на него, Камен Петков, Тодор Великов и Димитър Чукарски увериха медиите в своята безкористност. Петков пък е единственият депутат, който е прехвърлил субсидията си към БСП. Той обаче обясни, че се чувства солидарен с обвиняваните си колеги.

Бившият автомонтьор Младен Георгиев стана шеф на ДАНС! Навремето работил в „Ипон“

26.03.2012

Отстраняван от МВР бивш автомонтьор е катапултиран начело на ДАНС, показа наша проверка.


Назначението на Младен Георгиев става, след като ГЕРБ идва на власт. Първоначално в края на 2009 г. той оглавява дирекция в спецагенцията, а впоследствие е назначен от премиера за главен секретар. Ключов пост, който му позволява да държи всичко случващо се там под контрол и буквално да бъде очи и уши на Бойко Борисов. Според закона за ДАНС постът на главния секретар е повече от отговорен. Задълженията му са да подпомага работата на председателя, да ръководи администрацията и осъществява координация с други ведомства и Организации“.
Въпреки високото доверие, което му е гласувано, биографията на Младен Георгиев е изпъстрена с прелюбопитни истории. Неговото име изплува в две скандални справки. Едната е за далавери в МВР, изгорена през 2008 г. от експерти в БСП по поръчка на Сергей Станишев. Изтичането на шокиращия документ в медиите доведе до отстраняването на вътрешния министър Румен Петков и главния секретар на МВР Валентин Петров.
Другата е доклад на ДАНС публикуван в сайта “Гласове“.
Според справките Младен Георгиев през 1991 г. е бил шофьор и автомобилен механик в тогавашната ЦСБОП. След като завършва задочно школата в Симеоново, е назначен за оперативен работник в същата служба. Освободен е със заповед на тогавашния директор Кирил Радев, „като се твърди, че причина са връзките му с престъпни и силови групировки“, пише в документите, публикувани в сайта „Гласове“. Вместо редови безработен Георгиев е назначен за изпълнителен директор на охранителна фирма „Ипон – Агенция за сигурност и охрана“, сред собствениците на която е и Бойко Борисов. След като Борисов става главен секретар, Младен Георгиев отново е върнат в министерството и се издига до поста Заместник-началник на инспектората.
По това време срещу него се води разработка от „Вътрешна сигурност“ в МВР. Според доклада на БСП разработката е изискана от тогавашния министър Румен Петков и малко след това разследването става известно и на Георгиев.
„Известно е, че непосредствено след това Младен Георгиев огласява пред служителите на Инспекторат – МВР, че е разработван от „Вътрешна сигурност“. Предприемат се и действия Младен Георгиев да оглави инспектората на ДАНС, прилежно обясняват анализаторите на „Потино в доклада си до Станишев. След смяната на властта прогнозите им донякъде се сбъдват. Вместо шеф на инспектората обаче Георгиев е назначен за главен секретар на ДАНС с много повече власт в ръцете си.

Няма коментари:

Публикуване на коментар