петък, 20 април 2012 г.

ПОСЛЕДСТВИЯ 16

Този материал се посвещава на хилядите знайни и незнайни труженици на неокомунистическата престъпна мрежа в България.

Трайчо Манекена на съд за кражба на имоти в Манастирски ливади

29.02.2012


Софийска районна прокуратура е повдигнала обвинение за незаконно присвояване на имоти на небезизвестния бизнесмен Трайчо Трендафилов – Трайчо Манекена и негов съучастник с инициали Н.Т.
Действията на прокуратурата са в резултат от разследване на Икономическа полиция, при което е установено, че двамата мъже са си присвоили три незастроени имота в столичния квартал "Манастирски ливади".
Сигналът е дошъл от реалните собственици на земята, който при последното си посещение установили, че около собствеността им е сложена нова ограда и частен охранител не ги допуска вътре.
В хода на проверката се установило, че истинските собственици са обявили имотите си пред общинските власти и плащали редовно данъци за тях.
Трайчо Манекена и съучастникът му обаче са се възползвали от възможността да получат нотариален акт чрез "обстоятелствена проверка". Това става чрез подаване на декларация до нотариус, заверка от общината и областната управа и потвърждение от трима свидетели.
Манекена и Н.Т. са подали молба до нотариус, като използвали скица с променено съдържание.
Двамата съучастници са изтрили част от съдържанието на документа, който им издали в община "Триадица" и така успели да заблудят нотариуса.
Тримата свидетели, които се явили пред длъжностното лице, били техни познати и се включили в измамната схема.
И Трайчо Трендафилов, и съучастникът му са криминално проявени.
Трайчо Манекена има дете от известната манекенка и "Мис България" 1999 Виолета Здравкова.
Той е сочен за едно от емблематичните имена на някогашната групировка СИК.

От 444 г. Наглите ще лежат 69

02.04.2012


Това обяви днес в Софийския градски съд съдия Виолета Магдалинчева. Реално обаче четиримата, признати за виновни като участници в бандата, ще лежат зад решетките едва 69 години.
“Прилага се кумулация (групиране - б.а.) на наказанията за всяко от отвличанията. Съдът взима предвид най-тежката от присъдите (например 12 години - б.а.) като го завишава с 1/2 (6 г. - б.а.) - максималното предвидено в закона”, обясни съдия Магдалинчева.
Ето каква съдба отреди съдебният състав за всеки от деветимата мъже, сочени от прокуратурата като организатори на знаковите отвличания у нас:
Ивайло Евтимов-Йожи е осъден на общо 130 г. за 11 отвличания, но ще лежи всъщност 18 г.
Присъда от общо 125 г. получи Прокопи Прокопиев-Поли Културиста за 10 отвличания. Реално зад решетките ще остане също 18 г.
За същия период в затвора беше пратен и Даниел Димитров-Данчо Релето.Той бе признат за виновен в отвличането на 9 от жертвите. Общото му наказание е 110 г.
Любомир Димитров-Любо Гребеца отнесе 76 години затвор за 7 похищения. Зад решетките ще остане само за 15 години.
Напълно оправдан беше Павел Петков-Прасето. “Той е бил в затвора по друга присъда по време на отвличанията, за които е обвинен”, отбеляза Магдалинчева.
За невинен беше признат и Цветозар Славчев-Църо.
По обвиненията, че са участвали в “Наглите”, оправдани бяха и братята Лебешковски. Двамата обаче получиха условни присъди за други престъпления.
Радослав Лебешковски беше осъден на година условно с 3-годишен изпитателен срок за незаконно държане на 50 патрона.
Митко Лебешковски отнесе 2 години условно с 4-годишен изпитателен срок за два газови пистолета, преработени в бойни.
Оказа се, че ако разстреляният преди десет дни Кирил Кирилов-Шкафа беше жив, вчера щеше също да бъде осъден. Той е участвал според обвинението в 2 отвличания.
Така в крайна сметка от деветимата, подведени под отговорност, едва четирима са признати за виновни. Оказа се, че сред тях не са босовете на бандата. “Съдът оправдава Прокопиев и Евтимов по обвиненията, че са били ръководители и организатори на престъпната група,” посочи Магдалинчева. От думите й обаче стана ясно, че съдът знае за още неколцина участници в “Наглите”, които не са на подсъдимата скамейка.
Двама от тях - Найден Недев и Валентин Михайлов се спасиха от обвиненията, като станаха защитени свидетели.
“Безспорно е установено и участието на Иван Пайнавелов (Сапата-б.а.), срещу когото делото е прекратено поради смърт”, каза съдия Магдалинчева. Сапата бе открит заровен с изстрел в главата в Плана планина през декември 2009 г.

07.04.2012

И дъщерята на Ицо Папата в разбитата група за изнудване


Общо трима души са задържани заради изнудване в Костинброд, съобщи пресцентърът на МВР. Сред тях са 60-годишният Христо Върбанов-Ицо Папата, за когото бе съобщено снощи и който е определен като лидер на групата, както и 35-годишната му дъщеря - С.Х.
Те са участвали в престъпна група и са извършвали изнудвания в София и страната. Работата по случая е започнала през 2011 г. Тримата са изнудвали семействата на двама подсъдими по дело за подготовка и поръчка на убийство и опит за убийство на бизнесмен, на прокурор от ВКП и на още две лица.


Участниците в престъпната група са поискали от близките на двамата подсъдими суми над 100 хил. лева, като са се ангажирали да осигурят свидетели, които да въздействат в хода на делото.
Тримата са задържани при осъществената операция вчера непосредствено след получаването на сума от 15 хил. лева.
Тя е била открита в дъщерята на Христо Върбанов - самопровъзгласил се за председател на ромското мешере и вуйчо на попфолк певеца Азис.
Направено е било разследване и претърсване на три адреса в Костинброд. Иззети са също мобилни телефони, СИМ-карти и документи.
Продължава разследването за събиране на доказателства за извършените престъпления. Разпитани са и двама свидетели.
Срещу Ицо Папата имаше няколко неуспешни опита за убийство. Заедно с Цветелин Кънчев той е подсъдим заради изнудване на бившия шеф на Държавния резерв генерал Никола Николов.
Преди няколко месеца полицията арестува друг ромски барон – Любо Къдравия, заради подготовката на няколко убийства, сред които и това на Христо Върбанов.

Събарят "Златна перла" до края на май

19.04.2012


До това се стигна след серия съдебни дела за доказване незаконността на построените в защитената територия "Парк Странджа" летни къщи. На събарянето ще присъства и министър Лиляна Павлова.
Заповедта за премахването на всичките 10 сгради в „Златна перла" беше издадена от Строителния контрол още през 2010 г. Решението на дирекцията обаче беше обжалвано от строителя на вилното селище и едва след като фирма „Краш 2000" изгуби делата и ВАС потвърди решението на Апелативен съд-Бургас по осем от образуваните десет административни дела, РДНСК-Бургас започва принудителното им премахване.
Строителната фирма трябваше доброволно да събори вилите в комплекса, но това не стана в установения срок и днес багерите ще влязат принудително като до 4 май ще срутят постройките. За останалите три сгради тече срокът за доброволно премахване, а заповедите за два от незаконните обекта от вилното селище все още са на съдебна фаза. Тяхното премахване ще бъде насрочено след като съдът се произнесе и за тях, поясни шефът на РДНСК Бургас Георги Георгиев.
Той посочи още, че територията, на която е разположено вилното селище „Златна перла", е включена в новия устройствен план на Царево. Към момента там не може да се строи, но ако бъде приет планът, то строителството ще може да продължи, макар и не в този вид.
Незаконното вилно селище попада в чертите на Природен парк Странджа и е разположено върху едни от най-живописните скали на самия бряг на морето. Запознати твърдят, че по-голямата част от апартаментите са били продадени още «на зелено» на чужденци.

Кирчо Киров на прокурор

19.04.2012


Премиерът Бойко Борисов е дал на прокурор съветника си генерал Кирчо Киров, който доскоро ръководеше Националната разузнавателна служба (НРС), научи “Труд”. Киров бе уволнен вчера от съветническия си пост.
От правителството съобщиха само за освобождаването, но без да споменават мотивите за него.
Според източници на “Труд” в доклада до прокуратурата става въпрос за нарушения на Киров, извършени в качеството му на шеф на НРС. Генералът имал не малко прегрешения, според запознати. Той бил проверяван за раздаване на ведомствени жилища, а службата му имала и пропуски в информацията, която трябва да осигурява от чужбина.
През януари т. г. премиерът Бойко Борисов заяви, че Кирчо Киров, чийто мандат изтичаше по това време, вероятно ще бъде изпратен посланик. Това предизвика острата отрицателна реакция на министърът на външните работи Николай Младенов. И Киров не стана дипломат. Генералът беше назначен за премиерски съветник на 1 февруари т. г., след като 9 г. ръководеше НРС. Потърсихме го вчера за коментар, но мобилният му телефон отговоряше, че абонатът е изключен или извън обхват.

Няма коментари:

Публикуване на коментар