вторник, 24 април 2012 г.

ВИЙ ЖЕРТВА ПАДНАХТЕ ...67

Тази поредица се посвещава на функционерите на неокомунистическата престъпна мрежа, загинали при реализирането на налудничавата и престъпна политика, провеждана в годините на прехода от партии и структури , произлезли от бившата БКП.

Застреляха майката на Константин Дишлиев

24.04.2007


Майката на застреляния преди 2 години в София лизингов бос Константин Дишлиев Йорданка Запрянова беше застреляна в жилището си в столичния квартал „Лозенец”. 50-годишната жена е намерена простреляна с 6 куршума в апартамент, намиращ се на ул. "Горски пътник" 47.Тялото на жената е открито от неин близък. Сигналът за убийството е подаден в 11,00 часа в Столичната дирекция на полицията от роднини на жената. Апартаментът на Запрянова се намира на третия етаж на ул. "Горски пътник" 47 в столичния квартал "Лозенец". Все още не е установено оръжието, с което е убита Запрянова. Жената е живеела сама в апартамента. Йорданка Запрянова е свидетел по делото срещу Евелин Банев-Брендо и е трябвало да даде показания в близките дни. Синът на Запрянова – 28-годишният управител на кредитния фонд "Прайвът Файнънс Юниън" Константин Дишлиев бе разстрелян на 14 май 2005 г. на излизане от индийския ресторант "Тадж Махал" на ул. "11 август" в столицата преди да влезе в джипа си Порше Кайен. След разстрела на Дишлиев се заговори, че убийството му е предупреждение срещу съдружника му Евелин Банев - Брендо за провалена пратка от 819 кг кокаин. Дрогата е заловена на яхтата "Есприта" на пристанището в испанския град Кадис. Още 137 кг кокаин бяха намерени в апартамент в града. При акцията бяха открити огромно количество оръжие, както и близо 700 хил.евро в брой. Задържани бяха общо 12 души, шестима от които българи. От МВР тогава съобщиха, че преди акцията в Испания, по този канал са минали повече от 4 тона наркотици. Експерти твърдят, че Константин Дишлиев всъщност е една от жертвите заради провалената доставка кокаин, която е на стойност над 100 млн.евро. Преди това във Варна неизвестен разстрелва един от най-известните български босове на мафията в Испания – Ивайло Паунов – Джованито, а месец по-късно и дясната му ръка Петър Пануков – Плевенския. Предполага се, че заради провалената сделка е убит и благоевградският бос Васил Гьорчев – Кьоравия. Съдружникът на Дишлиев Евелин Банев - Брендо бе арестуван в края на миналата седмица и бе оставен в ареста за постоянно от Софийски градски съд. Обвинения са повдигнати и към останалите трима от групата му, сред които съпругата на Константин Дишлиев Десислава Дишлиева. Убитата Йорданка Запрянова е трябвало утре да даде показания по делото срещу Евелин Банев – Брендо съобщи градския прокурор на София Николай Кокинов. Той обясни, че прокуратурата не е имала обективни данни за заплаха и самата Запрянова не е поискала охрана, но на последния разпит при прокурора се е явила с частен охранител. Според прокуратурата първата най-логична версия за убийството е по повод свидетелските й показания по случая с Евелин Банев. От днес са предприети мерки за охрана на останалите свидетели. Другите версии, които се обмислят, са лични интереси или пререкания на лична основа. Запрянова е водила граждански спорове със снаха си.

Следи от убийството на сливенския милионер водят до Цветанов, Картофа и Богата

24.04.1994


Трупът на кредитния милионер Деян Добрев е намерен обезобразен от бой на 24 април 1994 г. в гората край село Бероново, Сунгурларска община. След четири месеца – на 27 август, са застреляни публично в ямболската дискотека “Диана” борческият бос Тодор Боев–Картофа и дясната му ръка Стойко Шаламанов–Богата. Само 22 дни по-късно главният свидетел за бероновското убийство Христин Хаджиколев ликвидира демонстративно Петко Стоянов–Каратиста, който поръчва Добрев да бъде пребит. Каратиста плаща с живота си за това, че притиска Хаджиколев да оттегли показанията си срещу него и да заяви, че Картофа и Богата са умъртвили сливенския богаташ. Когато главният свидетел и обвиняемият по делото “Добрев” водят злополучните преговори, Боев и Шаламанов вече са мъртви – те не губят нищо, ако вината се прехвърли на гърба им. Седмица преди да издъхнат под куршумите в дискотека “Диана”, доцентът по право Цветан Цветанов посещава Ямбол, за да се срещне и да разговаря с тях. Само три дни след екзекуцията на двамата му събеседници доцент Цветанов също пада мъртъв на столичната улица “Юрий Гагарин”. В убийството на Картофа и Богата е уличен техният съгражданин Борислав Славчев. Самият той умира от токов удар в Старозагорския затвор, докато – според официалната версия – сваля електрическа крушка. Никой тогава не хваща вяра, че е станала трудова злополука. “Изглежда, обърках сметките на някои хора”, казва Борислав на майка си на свиждане в зандана два часа преди да умре. Малцина вярват и на показанията, които убиецът дава приживе – че премахнал Картофа и Богата след свада за старинна статуетка, а също и по подозрение, че Шаламанов изнасилил любимата му жена. Заради разстрела на Каратиста Христин Хаджиколев е осъден снизходително на 3 години условно. Само 5 месеца по-късно на излизане от ямболски бар той застрелва с неясни мотиви и бившия републикански шампион по акробатика Георги Костов–Акробата. Така главният свидетел по делото “Добрев” става двоен убиец, а после изчезва безследно, най-вероятно в чужбина. Равносметката: няколко трупа и един безследно изчезнал свидетел прикриват истината за гибелта на 31-годишния президент на “Аргентум холдинг” Деян Добрев, известен повече като сливенския кредитен милионер.

Няма коментари:

Публикуване на коментар