понеделник, 30 април 2012 г.

ПРИКАЗКА ЗА КАБИНЕТА 10

12.03.2012

Губят се следите на 63 милиона лева



Следите на 63 млн. лева държавна пара, управлявана от просветното ведомство от 2009 до 2011 г., някъде се губят. Това се вижда от публикуван одит на Сметната палата. Ревизорите са направили проверка на голямата национална програма: “Оптимизация на училищната мрежа” (за закриване на училища). Основната й цел бе достъп до качествено обучение и намаляване броя на отпадналите ученици. Тя е “изпълнена с ниска степен на ефективност” - е изводът на одита. И още: парите са харчени без контрол, има двойни финансирания, общини са присвоявали средства.
През 2009 и 2010 г образователното ведомство няма отчет на парите по програмата. Разчитало се е само на данните на бенифициентите - училища и общини, пише в доклада на Сметната палата. Те обаче не са правени по общи критерии, а всеки в свободен текст е обяснявал как са похарчени парите.Това е абсурдно, смятат одиторите. И дават и доказателства: само с един ученик, надписан в документите за искане на пари, сумата става различна. Например - за затваряне на училище с 20 ученици парите са 80 000 лева. Но за 21-о деца сумата е 150 хил. лв.
В доклада на Сметната палата има важно уточнение, че подаваните данни - за брой ученици или отчетена сума, в повечето случаи се оказват некоректни.
“Вероятно някъде в училищата са обявявани “мъртви души”, за да се вземат повече пари, смятат ревизорите. Имало е възможност и за двойно финансиране на една и съща дейност. Често парите не са били усвоявани през съответната година, а са прехвърляни за следващата. Тогава обаче общините са ги харчели за друга дейност, като са ги обявявали за собствени приходи (например в Струмяни, Долна Митрополия, Брацигово, Лесичово и др.). Те ще връщат парите на държавата.
Повечето от проблемите са резултат на лоша работа в самото образователно ведомство, смятат ревизорите.



15.03.2012

Трайков и Константинов си отиват от правителството


Оставките на министъра на здравеопазването Стефан Константинов и на министъра на икономиката Трайчо Трайков са приети на извънредно заседание на Изпълнителната комисия на партия ГЕРБ.
Заседанието е било свикано от премиера и председател на партията Бойко Борисов и на него са обсъдени депозираните пред комисията оставки на двамата министри.
След като се запозна с мотивите на министрите Стефан Константинов и Трайчо Трайков, ИК на ПП ГЕРБ реши да приеме оставките на двамата, съобщиха от партията.
Премиерът в съответствие с конституционните си задължения ще предложи на Народното събрание персонални промени в правителството, след като номинира наследниците за постовете на двамата министри, съобщи пресслужбата на правителството.

16.03.2012

Зам.-директорът на ДАНС Иван Драшков подаде оставка




Заместник-директорът на Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС) Иван Драшков е подал оставка. Това съобщи пo БНТ премиерът Бойко Борисов.
Той отказа да съобщи каква е причината с мотива, че времето на участието му в предаването е изтекло.
"Днес ще приема оставката на Иван Драшков", бе краткият коментар на Борисов.
Решението за оставката ми е лично и няма връзка с оставките на двамата министри, съобщи пред „Хоризонт“ Иван Драшков. Той уточни, че, според него, 27 години в системата на сигурността са достатъчни.
Иван Драшков съобщи още, че оставката му не е продиктувана от скандали. Според заместник-председателя на ДАНС в края на годината изтича мандатът на сегашното ръководство на aгенцията. Това също е причина той сам да поиска да бъде освободен.
На въпрос на БЛИЦ мисли ли за пенсиониране, той отговори: “Защо не? Нека дойдат нови млади хора. Освен това намалиха бюджета на агенцията”.
Драшков е бивш директор на Национална служба ”Сигурност”.

Иван Драшков бе уволнен от ДАНС през октомври 2008 г. заради скандала около сайта "Опасните", когато се разбра, че журналисти и политици са разпитвани в рамките на делото "Галерия". Само след година обаче той се върна в агенцията, след като бе възстановен на поста от Върховния административен съд. Докато течеше делото, което заведе срещу уволнението си, той твърдеше, че не иска отново да е на работа в ДАНС, а само "морално удовлетворение". Все пак Драшков отново зае високия пост.
В същото време името му бе свързано и с друг скандал, свързан с брат му – Петър Драшков, който бе замесен в незаконно прехвърляне на общинска собственост за огромни суми в София. Тогава стана ясно, че една от незаконните сделки, които Петър Драшков е опитал да извърши като едноличен собственик на търговското дружество "Сида-С“, е била с общински терен от 14 декара в столичния ж.к „Стрелбище". Измамата била направена с подправен подпис на Бойко Борисов, който бе кмет на столицата.
Около Драшков се заговори и след като се появи информация, че 25-годишният му син е собственик на жилищен комплекс със 160 апартамента. Драшков-младши обаче заяви, че финансирането на обекта е чрез 100% банкови заеми и всичко е законно.
През май 2010 година Комисията по досиетата съобщи, че Иван Драшков е бил кадрови служител на ДС от 1986 г. във Второ главно управление. Работил е като разузнавач.

Бойко Борисов уволни Кирчо Киров заради нарушения в НРС

19.04.2012

Премиерът Бойко Борисов освободи бившия директор на разузнаването Кирчо Киров като съветник в политическия му кабинет и го даде на прокуратурата.



За отстраняването на Киров от съветническия пост съобщи правителственият пресцентър в четвъртък, но без да посочва мотиви.Киров бе назначен в Министерския съвет на 1 февруари т. г. след като девет години ръководеше Националната разузнавателна служба преди президентът Росен Плевнелиев да го освободи.
От Министерския съвет съобщиха за Mediapool , че отстраняването на Киров е във връзка с работата му в Националната разузнавателна служба (НРС), но отказаха подробности. "Говорител" на правителството по въпроса с отстраняването на Киров обаче се оказа лидерът на РЗС Яне Янев.

Янев обясни пред Меdiapool, че докато е разследвал бившата президентска двойка Георги Първанов – Ангел Марин, се е натъкнал на "нишка покрай даването на българско гражданство, която го е отвела до разкрития за злоупотреби с огромни безотчетни суми пари".
"Борисов видя фактологията, освободи Кирчо Киров и лично написа резолюция до прокуратурата", посочи Янев, без да навлиза в подробности. От прокуратурата казаха за Mediapool, че още не са получили писмото от Министерския съвет.
Киров оглавяваше временната парламентарна комисия за проверка на дейността на Първанов - Марин. Преди седмица обаче Конституционният съд се произнесе, че парламентът няма право да контролира президентската институция и комисията преустанови дейност.

Решението Кирчо Киров да замени шефския пост в НРС с този на премиерски съветник бе обявено лично от Бойко Борисов с мотива, че "близо десет години ръководи разузнаването и е правилно такива хора да бъдат поставяни известно време на държавна работа, за да могат през това време тайните, които знаят, простичко казано - да ги забравят".

БОРИСОВ УВОЛНИ РУМЕН МИЛАНОВ ДВА ПЪТИ ЗА ЕДИН ДЕН

23.04.2012


Министър-председателят Бойко Борисов освободи Румен Миланов два пъти за един ден, пише „Труд„. Сутринта генералът бе освободен като съветник в политическия му кабинет и секретар на Съвета по сигурността.
А малко след 17 ч Миланов се прости и с поста директор на Центъра за превенция и противодействие на корупцията и организираната престъпност към Министерския съвет (БОРКОР).
В първата версия на съобщението на правителствената пресслужба се казваше, че съветникът ще запази поста си в БОРКОР „със задача да ускори и активизира работата му“. След като обаче в парламента Бойко Борисов заяви, че е недоволен именно от резултатите в БОРКОР, пресцентърът се поправи и „уволни“ Миланов и от ведомството за борба с корупцията.
С четири титли
Човек с четири титли – генерал-майор, доцент, доктор и инженер, Румен Миланов е бил шеф на КАТ, жандармерията, НСБОП, НСО, завършил е и Академията на Държавния департамент на САЩ, и Академията на МВР на СССР.
В биографията си е изредил десетки научни публикации. Ето темите на две от тях: „Влияние на криволиченето на пътя върху безопасността на движението“ и „Изследване скоростта на свободно пътуващите автомобили по криволичещите участъци на двулентови пътища“.
Провалът „БОРКОР“
Ръководеният от него център БОРКОР стана известен с липсата на конкретни резултати. Институцията вече е изхарчила 2,5 милиона лева, но не е започнала работа, въпреки че бе създадена още в края на 2010 г. Първата финансова инжекция за ведомството на о. р. ген. Румен Миланов е от 17 юни м. г. Най-голяма част от парите – 961 557 лв. , са похарчени за офистехника и хардуер, сочи справката. За заплати са отишли само 144 000 лв.
Преди месец вицепремиерът Цветан Цветанов, който ръководи Консултативния съвет към БОРКОР, призна в парламента, че институцията ще започне работа с пълния си капацитет едва това лято.


Няма коментари:

Публикуване на коментар