петък, 6 юли 2012 г.

ВИЙ ЖЕРТВА ПАДНАХТЕ ...74



Тази поредица се посвещава на функционерите на неокомунистическата престъпна мрежа, загинали при реализирането на налудничавата и престъпна политика, провеждана в годините на прехода от партии и структури , произлезли от бившата БКП.



В местността "Бялата вода" във Витоша е намерен трупът на преподавателя по теория на познанието в Софийския университет "Св. Климент Охридски" и заместник-министър на образованието доц. Ламбо Кючуков.


07.07.1995



Трупът е открит от случайно преминаващи туристи, но поради липса на документи не е бил разпознат веднага, съобщиха печатни и електронни медии. По първоначални данни смъртта на Кючуков е настъпила в ранния следобед между два и пет часа в местността "Бялата вода". Четири изстрела в тялото изпращат в небитието Кючуков, който е бил видян за последно жив около университета. Неизвестният стрелец е издебнал жертвата в гръб, прицелил се е от около един метър и е натиснал спусъка. Първият куршум е пронизал тила и е излязъл през окото. Преди Кючуков да падне, убиецът е гръмнал още три пъти – точно в дясното слепоочие.

Около разкритието на кого е намереният труп на Витоша отпаднаха тутакси версиите за политически мотиви за убийството, за връзки с борчески групировки, или за някакъв неуспешен бизнес, натрупал дългове. Часове след откриването на убития зам.-министър, в района на Централна гара около новотел "Европа" бе открит и друг труп, на мъж без документи, с обезобразено лице. Връзка между двете убийства не бе намерена, поради липсата на документи в жертвите и обезобразеното лице на втория труп. Единственото, което ги свърза бе, краткото времево разстояние между двете убийства и познатото правило, че екзекуторите често споделят съдбата на жертвите си.



Кючуков бе зам.-министър в три правителства, в медиите не бе разпростанено каквото и да било негово политическо пристрастие. Той бе лансиран във властта благодарение на проф. Николай Василев и фактът, че се бе задържал в три кабинета като зам.-министър говореше, че е професионалист, без особени амбиции за политическа кариера и лични изяви. За колегите си убитият бе необщителен, не е поддържал постоянни контакти извън служебните. Негови колеги от министерството разказаха, че именно Кючуков бил наясно с финансирането на Студенско дружество "Академика" и на фирма "Студентски общежития и столове", както и с провежданите ежегодни търгове за учебници от министерството. Далаверите около тези фирми, изтичането на финансови потоци от тях към политически партии, използването на въпросните фирми известно време за безакцизен внос /по време на нормативно уреденото от Иван Костов обстоятелство да не се облагат подобни фирми - бел. Л. М./ бяха насоките, към които започнаха да търсят следователи причините за убийството на Ламбо Кючуков. Тук бе и спряганата ревизия на образователното министерство за изтекли милиони левове и долари към частни фирми, в която бе замесено и името на Кючуков. Според ревизията Кючуков и шефът на финансовия отдел на Министерство на образованието отпускали пари на фирми, без документи и сериозни основания за държавно финансиране. Друга версия се роди от подозренията, че е имало скандал с отказан заем от 65 млн долара от Световната банка - подозрения, които сам Кючуков опроверга официално, завеждайки дело за клевета. Ревизорите упрекваха зам.-министъра, че не е направил необходимото министерството да си получи дължимите суми за разпространение на учебници от общините - дългът от които бе над 110 млн лева. Това забавяне заплашваше да затрудни отпечатването на новите учелници.

Всички тези подозрения и несъстоятелни обвинения сочеха, че са налице опити Кючуков да бъде отстранен от поста си, тъй като този пост бе привлекателен и даваше възможност за получаване на комисионни и лично облагодетелстване.

Само ден след като бе открито тялото на зам.-министъра с убийството му се зае соченият за криминалист №1 полковник Ботьо Ботев. Първото, което той свърши, бе да докладва на МВР-министър Любомир Начев, че около жертвата няма участие в далавери и политически мотив за разстрел.







Няма коментари:

Публикуване на коментар