понеделник, 2 юли 2012 г.

БАТМАН БОЦЕ 8







РОЙТЕРС: НОВИНИТЕ БЕЗ БОЙКО БИЛИ КАТО "КРЪСТНИКЪТ" БЕЗ МАРЛОН БРАНДО


05.07.2011

Кампанията във "Фейсбук" за ден без Бойко Борисов намери отражение и в световните агенции.
"Ройтерс" пусна специална кореспонденция, по повод на инициативата в социалната мрежа в която пише:
Какво биха правили медиите в България без цветистия премиер Бойко Борисов?
Новините биха били като "Кръстникът" без Марлон Брандо или роман на Реймънд Чандлър без Филип Марлоу, гласи съобщение на българска информационна агенция по повод кампания във "Фейсбук", призоваваща медиите да бойкотират Борисов за един ден.
Групата в социалната мрежа призова местните медии да се въздържат за един ден от информации за делата на Борисов, който според най-новия виц прерязал собствената си пъпна връв при раждането си и обявил себе си за официално открит.
Натовареният график на бившия пожарникар и кмет на София включва рязане на летни на нови детски градини, бензиностанции и голф-игрища, но популярността му намаля заради икономическите проблеми и неуспеха да осъществи обещаните реформи.

Джеймс Пардю „удари” тежко Б.Б.

05.07.2011
На янките им е писнало да гледкат как Б.Б. дружи с видни „съветски другари” и хвали Т.Ж., а се представя едва ли не за репресиран от комунистите и междувременно обслужва „монополистите”, разигравайки евтини спектакли. Борисов попада в „сандвич” – руснаците са му бесни, че ги бави за „Белене”, а янките го „бият” заради игричките му зад кадър с човека на руснаците в България. Лошо.
Интервюто „Труд” на бившия посланик на САЩ в България Джеймс Пардю е суперзнаково. Ексшефът на амбасадата на янките в София разгроми политическата „класа”, но най-тежко удари по емблематична за втората част на прехода фигура като премиера Бойко Борисов. Политиците се правели на „бабаити”, разигравали театро, били преструванковци, имитирали борба с корупцията и организираната престъпност, но на финала сме се върнали в изходната позиция. Здрасти, че бързам, казваше един виден софийски „тарикат”, който е биел на карти Б.Б., когато е искал! Обаче. Това е нечуван удар. Бойко Борисов би трябвало много да се притесни. За пръв път бивш посланик удря и по неговия авторитет. Упражнението на американците е семпло – ударът нанася бивш посланик, за да не влиза в политически дебат сегашният.

"Файненшъл Таймс": Борисов отново се отрече от собствен закон

22.06.2012
Ветото беше приветствано от премиера Бойко Борисов, чието собствено правителство прокара поправките и който преди това твърдеше, че те ще бъдат от голяма полза за зимната туристическа индустрия в България, пише вестникът"Бързото отстъпление за Закона за горите изглежда е последният пример за тенденцията българското правителство да прави политика с прибързани решения. Впечатлението, че законът е зле замислен и прилаган, е разочароващо както за обикновените българи, така и за инвеститорите, пише в. "Файненшъл Таймс".
Тази седмица държавници водиха преговори с лобисти за промени в Закона за горите, след като президентът Росен Плевнелиев наложи вето на поправките, които щяха да направят развитието на ски курортите много по-лесно и евтино.
Ветото беше приветствано от премиера Бойко Борисов, чието собствено правителство прокара поправките и който преди това твърдеше, че те ще бъдат от голяма полза за зимната туристическа индустрия в България, значителен източник на доходи за най-бедната държава членка на ЕС.


"Дер Щандарт": Съмненията за тъмното минало на Борисов стигнаха до Брюксел

28.06.2012
Независими журналисти дадоха българския премиер на новосъздадената европейска комисия "Антимафия", пише австрийският в. "Дер Щандарт" . ". Причината: тъмното му минало. Съмненията, че Борисов е имал връзки с подземния свят стигнаха до Брюксел. Това обвинение се повдига вече за втори път. И за втори път иначе приказливият български премиер отказва да коментира случая, пише авторитетният австрийски вестник "Дер Щандарт".
За връзките на настоящия български премиер с организираната престъпност се разбра от депешите, изпращани от София до Вашингтон и публикувани от "Уикилийкс" (WikiLeaks.org), информира австрийското издание "Дер Щандарт".
В тези депеши бившият американски посланик Джон Байърли информира за тъмните епизоди от миналото на Борисов и връзките му с организираната престъпност, пише и сайтът за разследваща журналистика и български партньор на "Уикилийкс" Bivol.bg. По-късно данните за Борисов са били проучени и потвърдени от източник с псевдонима "СИМО", а неотдавна германският "Тагесцайтунг" разкри, че зад този псевдоним се крие не друг, а американското ЦРУ, припомня "Дер Щандарт".
Публикуваните от "Уикилийкс" депеши свързват Борисов с контрабанда на метаамфетамини в огромни размери, нелегални сделки с горива в схема с "Лукойл" и пране на пари през СИБАНК, която тогава е била управлявана от приятелката на българския премиер Цветелина Бориславова, четем още в публикацията на австрийското издание.
Независимите български журналисти твърдят още, че информациите за Борисов идвали не само от свидетели от престъпния свят, но и от представители на Европол и на европейската служба за борба срещу измамите ОЛАФ.
Специалната европейска комисия по въпросите на организираната престъпност, корупцията и прането на пари (CRIM) е сезирана от журналистите Атанас Чобанов, основател на Bivol.bg, Асен Йорданов и Петър Пенчев от Асоциацията за свободно слово "Анна Политковская".
Набеденият български премиер обяви, че няма да отговаря на обвиненията, а ще остави за него да говори това, което той прави за страната си. За втори път Борисов попада в подобна неловка ситуация.
През 2007 г. американското списание "Конгрешънъл куортърли" обвини тогавашния кмет на София Борисов, че имал връзки с мафията и че бил "свързан с 30 неразкрити убийства". Американското издание се позова тогава на резултатите от разследване, извършено съвместно с неназована швейцарска банка.
Тогава Борисов, който иначе е доста приказлив, също отказа да коментира обвиненията.
Специалната комисия по въпросите на организираната престъпност, корупцията и прането на пари към Европейския парламент беше създадена през март тази година. Дейността й се ръководи от Соня Алфано, която е от групата на либералите и демократите в Европейския парламент.

1 коментар: