вторник, 10 юли 2012 г.

ВИЙ ЖЕРТВА ПАДНАХТЕ ...75

Тази поредица се посвещава на функционерите на неокомунистическата престъпна мрежа, загинали при реализирането на налудничавата и престъпна политика, провеждана в годините на прехода от партии и структури , произлезли от бившата БКП.


30-годишният криминално проявен сърбин Йовица Лукич е прострелян в главата късно вечерта в столичния квартал "Белите брези". В инцидента пострадаха още един мъж, една жена и шестмесечно бебе.

11.07.2007


Двама от ранените чужденци при престрелката в столичния квартал "Белите брези" са издирвани от Интерпол сръбски наркотрафиканти. Йовица Лукич и Жарко Момчилович-Власинац обаче били с фалшиви документи на македонски граждани, издадени им от III РПУ в столицата.

Това съобщи директорът на Национална служба "Полиция" главен комисар Валентин Петров.

30-годишният Лукич, който се е представял за Методи Досев, има две присъди за трафик на наркотици и побой, съответно за 2 и 5 години лишаване от свобода. Очаква се да бъде поискано той да бъде екстрадиран в Сърбия. 26-годишният Момчилович имал паспорт на името на Игор Момировски. Той е обявен за национално издирване в родината си за престъпления, свързани с наркотици. От полицията установили още, че простреляната в крака жена е Мария Рогошич, а не нейната близначка Боряна, както твърдеше ранената сръбкиня. Според данни на властите в Белград тя не е криминално проявена.

При кървавия екшън в "Белите брези" пострада и 6-месечният й син Вук. От МВР съобщиха още, че в жилището на сърбите, приближени до Земунския клан, са били открити 14 джиесема, в които е имало номера на "интересни хора". Някои от SIM картите са били използвани само за разговори с един човек, но от полицията отказаха да съобщят името.

Доколкото има затваряне на очи при издаването на документи, това е било в III РПУ. Ако проверката на документите е била извършена правилно, двамата мъже е нямало да получат фалшиви документи. Назначена е проверка срещу длъжностни лица, като е възможно да бъдат наложени дисциплинарни и наказателни мерки, заяви Петров. Той обясни, че действително има лице Методи Досев с българско гражданство, но той живее в САЩ. Игор Момински също е с българско гражданство, но живее в Македония.



Бизнесменът Манол Велев е прострелян около 11 часа във входа на офиса си на ул. “Мизия” 3 в центъра на София.


11.07.2007


Малко преди 11 часа днес бе прострелян мъж в кооперация на централната столична улица "Мизия" 3. Простреляният е бизнесменът Манол Велев. По първоначална информация, мъжът е откаран в "Пирогов", където го оперират.

На мястото на инцидента се появи очевидец, който е разказал подробности за случилото се. Очевидецът се представи като Иван Василев – служител в частна фирма, предаде репортер на Агенция “Фокус”.

“Около 11 часа, след като чухме шум, с мои колеги излязохме и видяхме паднал човек на ул. “Мизия” 3. Човекът беше паднал на входа на площадката, долу под стълбите. Той беше паднал на страни. Видяхме, че човекът е прострелян в главата и доста адекватен, защото му взехме ключовете и заедно още няколко души го качихме в мерцедеса, който замина към “Пирогов”, разказа очевидецът. Той е бил впечатлен от това, че простреляният е посегнал да си вземе ключовете от колата, но хората, които са му помогнали, са го успокоили и са дали ключовете на шофьора му. Според очевидеца Велев не е можел да говори. “Шофьорът запали колата и замина. По време на инцидента бях в отсрещната кооперация, защото там работя. След като чух шума, никого не съм видял да влиза и излиза”, каза още очевидецът. По време на цялата ситуация е трябвало да се реагира много бързо, допълни той. И определи шума, заради който е излязъл, като сблъсък между две коли – шумът е бил еднократен.

“Установихме, че това наистина е Манол Велев. Аз лично не го познавах, за първи път го видях”, каза Иван Василев. Той твърди, че млада жена с дете също е била свидетел на инцидента и най-вероятно е видяла стрелеца. Тя е казала “аз видях човека, какво да правя”, разказа Василев. По думите му жената е била доста уплашена и си е тръгнала от мястото на инцидента. Човек, минаващ покрай мястото на инцидента, който се представи за роднина и близък на простреляния, но отказа да каже името си, заяви, че минути преди стрелбата е отивал към офиса на Велев. Близкият потвърди, че Велев е имал шофьор, но не е имал охрана. Според роднината секретарката на Велев е била в офиса на фирмата по време на инцидента и вероятно още е там.

По-рано пред журналисти Маргарита Манолова от пресцентъра на МВР съобщи, че Манол Велев е бил откаран в “Пирогов” с линейка.

Във връзка със стрелбата по Манол Велев полицията издирва среден на ръст мъж, който по описание на свидетели е бил облечен със зелена риза и е носил зелена шапка, предаде репортер на Агенция “Фокус”. Пак по разкази на очевидци - стрелецът е носил чанта. Той е стрелял по Манол Велев на входа на кооперацията на ул. "Мизия" 3, след което е прибрал пистолета в чантата си и е побягнал в посока Военна академия.

Простреляният е Манол Велев, потвърдиха от пресцентъра на МВР за Агенция "Фокус". Оттам уточниха, че в 10.45 часа е получен сигнал за стрелбата в района на ул. “Мизия” и за тежко ранен мъж. Изпратени са дежурно-оперативна група и медицински екип на посочения адрес. Оказана е първа помощ на ранения, откаран е веднага в болница в тежко състояние. По данни, събрани до този момент, изстрелът е произведен от неизвестен до този момент извършител, който вероятно е причакал жертвата си на излизане от кооперацията, стрелял е и се е оттеглил с автомобил в неизвестна посока. И в момента продължава огледът на място.

Покрай мястото на стрелбата на столичната улица "Мизия" 3 мина бившият шеф на БОК Иван Славков, предаде репортер на Агенция “Фокус”. Пред журналисти Славков коментира, че днешният ден е фатален и е бил близък приятел с Весела Лечева и съпруга й. "Надявам се да прескочи трапа", каза Славков. В момента Славков работи с Весела Лечева по проект за Музея на спортната слава. "Съжалявам страшно, ако наистина е станала беля", добави той.

Славков заяви, че не знае подробности за бизнеса на простреляния и не знае кои са били партньорите му. "Явно е за пари", коментира Славков. Той допълни, че не си спомня да е виждал простреляния с охрана.

Нямам коментар по факти, които не познавам, това каза главният прокурор Борис Велчев пред журналисти по повод днешната стрелба, предаде репортер на Агенция “Фокус”. Главният прокурор напусна заседанието на ВСС веднага щом разбра, че в столицата днес е прострелян Манол Велев.





Няма коментари:

Публикуване на коментар