неделя, 29 юли 2012 г.

ВИЙ ЖЕРТВА ПАДНАХТЕ ...79


Тази поредица се посвещава на функционерите на неокомунистическата престъпна мрежа, загинали при реализирането на налудничавата и престъпна политика, провеждана в годините на прехода от партии и структури , произлезли от бившата БКП.



30.07.2004


Застреляха Милчо Бонев - бай Миле и 5 бодигарда

Според информация на пресцентъра на МВР, няколко маскирани мъже, въоръжени с дългоцевно оръжие, са нахлули във вътрешния двор на ресторант-градина „Славия” малко преди 15,30 часа. Единствените посетители в ресторанта са били Милчо Бонев /43 г./, известен като Бай Миле, и неговите охранители. Нападателите открили огън срещу тях, след това успели да избягат.

Бонев и петима от гардовете са загинали на място. Други двама от охраната му са ранени и откарани в болница.

Българските съдебни власти получиха от сръбската прокуратура документи за организацията на убийството на Милчо Бонев - Бай Миле. Това съобщават източници от прокуратурата в Белград, цитирани от местната преса.

Българските власти смятат, че Сретен Йосич, по-известен като Йоца Амстердам, стои зад убийството на наркотрафиканта Милчо Бонев-Бай Миле, убит в края на юли 2004 г. в София в ресторант-градина "Славия". При атентата бяха убити и петима от охранителите му.

Йосич е в ареста в Белград, ровят го за Бай Миле

48-годишният Йосич се намира в ареста на Белград от средата на 2009 г. Съмненията на съдебните власти в София за участието на Йоца Амстердам в убийството на Бай Миле се увеличиха след показанията на Томислав Марянович пред специалния съд в Белград. Според него кумът на Йоцич - 58-годишният Слободан Джурович - Кардинал, е поръчал убийството на Бай Миле с цел да поеме контрола над наркотрафика, търговията с оръжие и поръчковите убийства, пише вестник "Ало".

Томислав Марянович е защитен свидетел по делото за убийството на хърватския журналист и собственик на вестник "Национал" Иво Пуканич. Марянович е хърватин, с 55 регистрации за кражби, фалшификации на пари и други криминални прояви.

Миналата година той заяви пред Специалния съд за организираната престъпност в Белград, че Бойко Борисов (по времето, когато е бил главен секретар на МВР), е бил човекът на Сретен Йосич и на дясната му ръка Слободан Джурович в България.

В края на ноември м.г., чрез видео-връзка от хърватската столица Загреб, Марянович обвини кума на Йосич, че в края на 2004 г., след ареста на Сретен Йосич в София, е поръчал убийството на Бай Миле. Целта е била след това да поеме изцяло контрола над бизнеса му.

"В българския подземен свят тогава се шушукаше, че от затворническата си килия Йосич е поръчал ликвидирането на командира на българските спецслужби, защото не е предотвратил екстрадирането му в Холандия, за което негов приятел е платил 3 млн. долара. Йосич смятал, че е попаднал в капан. Поради тази причина е бил изстрелян и един куршум в диамантения му часовник, което означавало, че времето му е изтекло и че е искал да получи нещо, което не му принадлежи", пише още днешния си брой сръбският вестник "Ало".

Марянович: Нашият човек в България беше Бойко Борисов...

По време на показанията Марянович каза, че Сретен Йосич стои зад всяко второ убийство в България и отново повтори предишни свои изявления, че техният човек в България е бил тогавашния главен секретар на МВР и сегашен премиер Бойко Борисов, пише още изданието. "Йосич отхвърли обвиненията на Марянович и каза, че никога не го е виждал и предложи двамата да се изправят пред детектора на лъжата. Защитата на Сретен Йосич и на Джурович също отхвърли обвиненията на Томислав Марянович, който според тях, е един обикновен лъжец и наркоман.

На разпита в Загреб Слободан Джурович каза, че Марянович поискал от брат му 300 000 евро, за да промени показанията си пред съда, в които той ги обвинява за участие в убийството на журналиста Иво Пуканич.

Иво Пуканич и директорът на маркетинга в изданието бяха взривени в двора на редакцията на списание "Национал" на 23 октомври 2008 година в центъра на Загреб. Йосич се смята за основния организатор на атентата.



30.07.2005


Клюна ликвидиран в тройно убийство в центъра на София, версиите - дрога

31-годишният Антон Милтенов, наричан Клюна, многократно сочен от полицията и медиите за един от големите наркобосове в България, и двама негови съдружници - Иван Тодоров-Призрака и Николай Добрев-Цайса - бяха разстреляни към 21,30 ч. в събота в центъра на София.

31-годишният Антон Милтенов, наричан Клюна, многократно сочен от полицията и медиите за един от големите наркобосове в България, и двама негови съдружници - Иван Тодоров-Призрака и Николай Добрев-Цайса - бяха разстреляни към 21,30 ч. в събота в центъра на София. Смъртта им е настъпила веднага.

Жертвите са били целени от упор в главата на пресечката между ул. "Ангел Кънчев" и "Солунска" (място, наричано от софиянци "площад "Такев") пред сладоледена къща "Джимис", когато излизали от заведението. Наблизо били съпругата на Клюна заедно с едно дете.

Двамата убийци избягали с бял опел "Вектра", който бил открит призори опожарен в столичния кв. "Света Троица".

Предполагаемите извършители са били задържани от полицията и, подобно на жертвите си, имат сериозни досиети за участие в наркопазара.Работи се по три версии, свързани с наркотици, съобщи директорът на СДВР ген. Румен Стоянов. И тримата убити са криминално проявени.

Главният секретар на МВР Бойко Борисов заяви пред БТА веднага след убийството, че ако по делата, водени срещу Милтенов имаше присъди, той щеше да е в затвора, но жив.

Не за първи път генералът прави подобно изявление, критикувайки съдебната система.

Пред БНР Борисов коментира, че у нас няма изградена класическа йерархична вертикална структура в престъпния свят: "И това е проблемът, както в целия ни обществен живот - има много вождове. Такива от нивото на Клюна са поне 10-15 в страната и още 30-40 има на по-ниските нива, но с много "остри" структури, които винаги могат да бъдат активирани и "да скочат" на по-горната структура."

Щом задържим голяма транзитна пратка с дрога, гарантите по наркосделката стават трупове, обясни той на пресконференция във Варна.

По думите му подсигуряването на коридор за транзитни пратки с дрога през страната е бизнес с много малко инвестиции, който обаче носи големи печалби. Нужно било само да се осигури митничар и граничен контролно-пропускателен пункт (ГКПП).

Гарантът по даден коридор веднага получава голяма сума пари, но когато задържим пратката, следват стрелби като снощната, посочи главният секретар на МВР.

Антон Милтенов-Клюна е роден на 28 октомври 1973 г. и се сочи за един от големите наркобосове в България през последните години, припомня БТА.

Според МВР е наследил бизнеса на убития през декември 2003 г. в Амстердам Константин Димитров-Самоковеца, но е смятан и за един от доверениците на Мето Илиянски, който изчезна безследно.

На 28 юни 2002 г. Клюна бе прострелян от снайперист в къщата си в столичния кв. "Княжево".

Той е разследван за умишлено убийство, за разпространение на наркотици, неверни данни в официални документи. Задържан е многократно.

Едно от най-тежките дела срещу Милтенов е за опита за покушение срещу Илиян Версанов на 16 август 2002 г. в столичния кв. "Белите брези".

През февруари т.г. съдът му даде 1 година условно. Няма правосъдие, видяхте какво стана - признаха ме за виновен, беше тогава коментарът на Клюна пред журналисти.

В края на 90-те Милтенов и Версанов са дилъри към групировката около СИК. Предполага се, че са подчинени на Димитър Вучев-Демби, който работи тогава за убития на остров Аруба Поли Пантев.

През есента на 2001 г. Клюна и Демби са обявени за общодържавно издирване заради убийството на Леонид Фотев-Льонито Джуджето.

Един от големите случаи, с които ще се запомни Милтенов, е побоят на 7 ноември 2003 г. в столичната дискотека "Ескейп", намираща се на метри от снощното лобно място.

Тогава се сбиха хората на Клюна и на Красимир Маринов-Големия Маргин, а в заведението по същото време се намираха Самоковеца, Дмитрий Минев-Димата Руснака (също убит наскоро) и Йордан Гиздов.

В първите дни на 2004 г. е целен с гранатомет, докато се движи по бул. "Цариградско шосе". Снарядът засяда.

Срещу брат му Камен стреляха на 10 юни 2004 г. в кв. "Надежда".

Според справка от регистъра АПИС Антон Милтенов е собственик на фирма "Капитал дубъл", която се занимава с много дейности.

Той притежаваше 52% от "Нет Рънър", занимаваща се с търговия. Съсобственици са Николай Иванов Тонев и Калин Светлинов Пенков.

На 1 април 2005 брат му Камен вече е собственик на 48% от фирмата, а Тонев и Пенков не участват.

Клюна притежаваше и 99% от фирмата "РСБ Комюникейшън", където съуправители са радиоводещият Боби Цанков и Полина Сергеева Тодорова.

Милтенов и Тодорова притежават равни части от фирмата "Ултимат спийд технолоджис" ООД, която подобно на "РСБ Комюникейшън" се занимава с далекосъобщения.

Друг от убитите снощи - Иван Тодоров-Призрака (35 г.), е от Монтана и през последните години е задържан няколко пъти с наркотици в родния си град и Враца, съобщи директорът на РДВР-Монтана полк. Вихрен Тончев.

През ноември е било последното му задържане, при което първоначално бил изпратен в затвора, но два месеца по-късно е бил освободен срещу парична гаранция 1000 лева.

От пролетта на тази година Окръжният съд в Монтана е започнал да разглежда дело срещу Тодоров за притежание на наркотици, но към момента то не е завършило, тъй като на два пъти в деня на разглеждането му са получавани анонимни сигнали за бомба в съдебната палата и заседанието е било отлагано.

Призрака има луксозна къща в Монтана, женен е, има двама сина. В месеците след пускането му от затвора обаче живеел предимно в София, съобщиха негови съседи.

До края на миналата година той бе смятан от местната полиция за най-големия разпространител на наркотици в Монтана.








Няма коментари:

Публикуване на коментар