четвъртък, 3 януари 2013 г.

СВЕТЪТ ЗА НАС 22




Европейската сметна палата уличи България в нарушения


11.11. 2011

Данните са от годишния доклад на палатата за 2010 година

Европейската сметна палата (ЕСП) уличава България в системни грешки при осъществяване на групата политики „Земеделие и природни ресурси“. Това става ясно от годишния доклад на ЕСП за 2010 година. Докладът бе предстваен вчера в Европейския Парламент от шефа на ЕСП Виктор Калдейра.

Според доклада на Палатата групата политики „Сближаване, енергетика и транспорт“ и „Земеделие и природни ресурси“ са съществено засегнати от грешки, а системите им за контрол са частично ефективни. Специално за „Земеделие и природни ресурси“ разходите в областта на селските райони остават предразположени към грешки. Докладът посочва страните, в които има най-висока честота на нарушения в тази област – заедно с България това са Румъния, Гърция, Чехия, Нидерландия. Представители на тези държави ще трябва да присъстват във вторник, 15 ноември, на пленарната сесия на Европейския Парламент в Страсбург.

В България отдавна е известно, че системата, която регистрира площите на получаващите субсидии земеделци, е пълна с грешки и несъответсвия. Това наложи миналата и по-миналата година много стопани да връщат обратно субсидии. Самата система бе изградена с голямо закъснение след влизането ни в ЕС.

Годишният доклад на ЕСП за 2010 година ще бъде представен пред парламентарната комисия по бюджет и финанси в България от Надежда Сандолова, член на ЕСП. Очаква се представянето да се осъществи след приемането на държавния бюджет за 2012 година.



Дойче Веле: България е №1 по оглупяване на младежта

26.09.2012

Убийствени статии за българското образование пуснаха едновременно германското правителствено радио Дойче Веле и най-тиражният руски вестник Комсомолская правда. Братушките стряскат: „Всяка година забавяне на реформите в българското образование води до увеличение на неграмотните или малограмотните випускници в системата. Към този извод стига анализът на матурите по български език и литература, който тази пролет показа средна оценка под 3. Този показател е най-ниският от 2008 г. насам, когато бяха въведени тези изпити. Степента на неграмотност тази години застави университетите сериозно да обмислят въвеждане на задължителни занимания по правопис за първокурсниците. След 12 години обучение!”

Хората на канцлера Меркел пригласят: „Европейският фонд за подобряване на качеството на живота неотдавна обнародва данни, съгласно които България се оказва на първо място по ръст на неграмотността сред децата и младежите. Изследването основава извода си върху факта, че почти 22% от българите на възраст между 15 и 24 години нямат образование, нито квалификация и не работят. Оставяме на страна въпроса от какво живеят, но пробваме да прогнозираме какво грози страната при такъв брой безделници. Това са хората от т.нар. „поколение на прехода”. Явно техните родители са разглеждали „влизането в Европа” като живот без ни най-малки усилия от тяхна страна.

„Европа ще ни помогне” – този лозунг на великия комбинатор Остап Бендер напълно е овладял възрастните и така са възпитали своите деца. Но, както се оказва безплатен обяд няма и в условия на демокрация, за да се постигне в живота определено положение, трябва много труд. Всичко това се разминава с високите очаквания на младите българи и у тях възниква апатия, пълна социална инфантилност и стремление да прехвърлят проблемите си на другите.

Изолирани от социалната среда, неспособни да вземат самостоятелни решения и с критично отношение към действителността, много млади хора в България просто копират пошли модели на поведение.

А отсъствието в страната на внятна система на образователни и културни модели само попълва армията необразовани, бездуховни и инфантилни граждани, от които по ирония на съдбата ще зависи съдбата на тази държава”.

Коментарът при така изнесените данни и изводи може да бъде само един – уволнете министъра на образованието, младежта и науката!!!


”Гардиън” за България: ”гнила политика, гнили домати”

01.12.2012

Българският поет Николай Колев с брада като на Толстой уведоми на 14 ноември шест водещи институции в страната си, че планира да замери всяка с по един домат, обвинявайки ги в корупция, пише британският вестник "Гардиън" в редакционна статия, озаглавена "България: гнила политика, гнили домати".

"Не мога повече да бъда пленник на надеждата и възпитанието", цитира вестникът думи на Колев, който след като хвърли първия домат по парламента, бе връхлетян от 40 полицаи и арестуван. Перспективите за доматена революция са малки, но Колев има своите основания, продължава вестникът.

Според "Трансперънси интернешънъл" България е задминала ЕС като най-корумпирания член на ЕС, а Центърът за проучвания на демокрацията в София смята, че всеки месец българите плащат по 150 хиляди подкупа.

Разпространени от Уикилийкс дипломатически грами показаха как организираната престъпност е минала отвъд подкупите и участва пряко в изборната политика. Премиерът Бойко Борисов, който обеща да се бори с корупцията по време на кампанията си, след три години на власт, все още трябва да докаже, че е достатъчно твърд да действа, отбелязва "Гардиън" и добавя, чемнозина българи не зачитат страната си и имат повече доверие на ЕС.

Според вестника преговорите за присъединяване на България към ЕС са били прибързани и са оставили страната нереформирана. По Божията милост, пише "Гардиън", София няма големи дългове и националната икономика е стабилна.

Но заради глобалната икономическа криза близо една трета от българските домакинства се лишават от основни услуги и храни, като 8 процента пропускат хранения, според Световната банка. Европейските партньори на България трябва да я накарат да ускори реформите.

Според "Гардиън" "централен факт в живота на българите остава сбърканият преход в целия бивш Съветски съюз след падането на комунизма: трагедия от хаос и грабеж, за която вината си поделят местните елити и Вашингтон".

Днешният посетител в София забелязва колко малко, като се изключат моловете, е построено за обществото. Българите, живели в комунизма, регистрират носталгията си по него във всяко следващо социологическо проучване. Стотици хиляди от децата им просто емигрират, допринасяйки за намаляване на населението, но и изпращайки издръжка на семействата си.

"Земя, изковала културата си от злато още преди повечето европейци да оставят някакъв отпечатък и измислила кирилицата, не бива да се подце-нява. Българите са прави да гледат към Европа, защото съдбата на България зависи много от това дали европейският проект ще се износи и дали може да бъде изтъкана европейска демократична култура. Това и може би още малко домати", завършва статията на "Гардиън".



Половин България е на прага на бедността

03.12.2012

Застрашени от бедност и социална изолация са близо една четвърт от цялото население на Европейския съюз.

Българите са най-застрашеният от бедност и социална изолация народ в Европейския съюз (ЕС), предупреди статистическата служба "Евростат".

Нивото на българските граждани, които са на прага на бедността е 49%, гласи най-новият доклад на статистиците.

Обикновено европейската служба ползва и обобщава сведения, които поучава от Националните статистически институти на държавите - членки.



На второ и трето място по този показател са Румъния и Латвия с по 40%, следвани от Литва, Гърция и Унгария със съответно 33% за прибалтийската република и 31% за останалите две държави.

На престижното дъно на тази класация се намират Холандия и Швеция с 16% и Чехия с 15%.

"Евростат" отбелязва още, че понастоящем близо четвърт от цялото население на Евросъюза е с ниски доходи и в социална изолация.

От бедност са застрашени също 17% от европейците в зоната на единната валута евро.

България е най-зле и по още един показател.

Според статистиката близо 9% от гражданите на ЕС са лишени от материални блага, като това е най-силно изразено сред българите - 44%. А най-слабо се забелязва, ако изобщо личи, в Люксембург и Швеция - 1%.



Светът за България: Ройтерс – слаба икономика и корупция

03.01.2013

България преодолява дълговата криза в еврозоната с малко щети благодарение на строгата фискална политика и за сметка на бавен растеж, който държи жизнения стандарт на едно от най-ниските нива в Европейския съюз, пише Ройтерс в анализ за политическите рискове в България.

Строгите мерки за икономии и неуспехът на правителството да се справи ефективно с ширещата се корупция намалиха преднината на дясноцентристката партия ГЕРБ на премиера Бойко Борисов спрямо социалистическата опозиция преди изборите, насрочени за юни.

Ройтерс посочва следните основни политически рискове за България:

Подкрепата за правителството

Подкрепата за партията на Борисов ГЕРБ намаля заради неуспеха в преодоляването на високата безработица, ниските доходи и корупцията, но неговата управляваща партия остава водеща политическа сила. Провалът в номинирането на кандидат за Конституционния съд с безупречна репутация също накърни доверието в ангажимента на правителството към съдебните реформи.

Колебанията относно изграждането на нова ядрена централа не помогнаха за увеличаването на популярността на ГЕРБ. План за АЕЦ Белене, смятана за начин за облекчаване на зависимостта на България от руската енергетика, беше отхвърлен през март. Сега той ще бъде подложен на референдум. Неотдавнашно проучване показа, че нито ГЕРБ, нито социалистите ще спечелят абсолютно мнозинство през юни, а пет партии вероятно ще получат представителство в парламента.

Какво да се наблюдава:

Дали слабата икономика и лошата реклама около Белене ще намалят рейтингите на Борисов и ще го тласнат към популистки мерки като увеличаване на държавните разходи? Политическото напрежение е малко вероятно да доведе до предсрочни избори, но може да увеличи лихвите по заемите за страната.

Слаба икономика

Прогнозите са растежът да бъде около 1% тази година спрямо 6%-7% преди икономическата криза през 2009 г. Жизненият стандарт остава далеч под този на останалите държави членки на ЕС. Правителството успя да задържи дефицита си на едно от най-ниските нива в съюза – 1,3% от БВП, и сега може да увеличи пенсиите след тригодишно замразяване.

Какво да се наблюдава:

В година на избори дали правителството ще може да се въздържи от разточително харчене, което може да увеличи фискалния дефицит и рисковете за обвързаната с еврото валута?

Корупция и организирана престъпност

Корупцията и организираната престъпност все още са проблем в България 20 години след края на комунистическото управление, като отблъскват инвеститорите, пречат на растежа и бавят влизането на страната в Шенгенското безвизово пространство.

Какво да се наблюдава:

Дали правителството ще успее да осъди високопоставен държавен служител? Това може да не предизвика промени на пазарите в краткосрочен план, но би било знак, че се улеснява правенето на бизнес в България.

Няма коментари:

Публикуване на коментар