сряда, 9 януари 2013 г.

УПРАВЛЕНСКОТО БЕЗХАБЕРИЕ … 3



…или един от тежките симптоми на една патология.




Този симптом може да се съпостави с една измамническа игра наречена „ Тука има – тука нема“. Народът също има израз за подобно абсурдно поведение – „иди ми – доди ми „. Някой би казал, че подобно несъстоятелно поведение от страна на управляващите е резултат от липса на компетентност , липса на визия, липса на опит и т.н. Нещата обаче са много по – страшни. Става въпрос за сериозни психични и психиатрични проблеми. Именно психичните проблеми на лицата създали и поддържащи ГЕРБ са причината за подобно симптоматично поведение, изразяващо се в неспособност да се води нормален диалог, в постоянна промяна на позициите , пълна девалвация на проведени разговори, поети ангажименти, декларирани намерения. Не на последно място – това е абсурден начин за прикриване на престъпно поведение. Иначе казано – лъжата превърната в начин на живот.



Нейков дава на заден за хижите, оттегля поправката

02.07.2012

Хижите в България ще си останат хижи, увери в официално съобщение Министерството на физическото възпитание и спорта. От ведомството информират, че ще оттеглят предложението си хижите да могат да се дават чрез право на ползване на спортни дружества за срок от 20 години.

Приетите на първо четене промени в Закона за физическото възпитание и спорта предизвикаха реакцията на Българския туристически съюз (БТС), откъдето преди седмица заявиха, че ще бранят хижите от продажба и разруха. Тогава от туристическия съюз обявиха пред Дарик, че ще стартират подписка в защита на хижите срещу приетите на първо четене законови промени. Изпълнителният секретар на туристическия съюз Венцислав Удев заяви, че целта на промените е по-атрактивните обекти, които са в близост до ски курортите, да бъдат отдадени под наем на частния бизнес.

Близо 190 са туристическите хижи в страната, които работят в момента.„Тази година ще честваме 90 години от построяването на първата хижа - „Скакавица” в Рила, построена с дарения от цялата туристическа общност в България. Искам да „благодаря" на парламента за големия подарък, с който искат 90-годишна традиция да се почерни и хижите в България да добият не друг вид, а просто да няма хижи”, обяви тогава Удев.

Той обясни, че ако промените станат факт, хижите, които са атрактивни, които ще бъдат до ски курортите, до ски пистите, към които може да се преотстъпи гора ще бъдат дадени под наем. „За тези 90 години, никой не е отнемал хижи от туристическия съюз. Между 15 и 18 атрактивни хижи ще бъдат отнети и останалите ще бъдат оставени на произвола на съдбата. Това ще бъде резултатът от този закон. Жалко за българските хижи”, коментира пред Дарик Венцислав Удев преди седмица.

В съобщение до медиите днес от спортното министерство информират, че са провели срещи с ръководството на Българския туристически съюз след получаването на тяхното становище. „Отчитайки факта, че Българския туристически съюз е установил трайни традиции и натрупал солиден опит в управлението на държавни обекти за социален туризъм, Министерството на физическото възпитание и спорта, като орган, който провежда държавна политика и в областта на социалния туризъм счита, че не трябва да има двусмислени законови тълкувания, особено когато става въпрос за защита на държавната собственост и гарантиране на обществения интерес”, съобщават от ведомството. Затова между първо и второ четене на промените в закона министерството на Свилен Нейков ще оттегли текстовете, които щяха да позволят „хижите да бъдат давани чрез право на ползване на спортни дружества за срок до 20 години”, пишат от ведомството.

От спортното министерство заявяват, че това е било декларирано и заявено в пленарна зала още на първо четене на законопроекта. „Причината е, че предложението вече не намира систематично място в Закона за физическото възпитание и спорта, след приемането на Закона за публично-частно партньорство. Тази наша позиция, като вносител, бе заявена нееднократно, както в Народно събрание, така и пред медиите”, посочват още от МФВС.

Все още не е ясно дали това ще промени плановете на насрочения във Facebook за вторник - 3 юли, от 18.30 ч. протест в София, обявен както в защита на българските хижи, така и заради липсата на консенсус по най-спорната точка в Закона за горите.



ГЕРБ дава заден за Студентския град

24.09.2012

Бурният нощен живот в Студентски град не е застрашен, тъй като от ГЕРБ вероятно няма да подкрепят на второ четене ристриктивните промени, отнасящи се за заведенията там.

ГЕРБ дава заден на поправката в Закона за висшето образование, която забранява игрални зали и казина, както и заведения за хранене и развлечения с работно време след 22.00 часа да се помещават на по-малко от 100 метра от студентските общежития.

Часове след като миналия четвъртък измененията в проекта бяха приети на първо четене, телефоните на депутати от ГЕРБ прегрели от обаждания на възмутени собственици на заведения в академичното градче, научи "Труд".

"Най-любезното от тях бе: "Абе, вие нормални ли сте", довери народен представител. Под телефонен обстрел на разярени бизнесмени бил и кметът на район "Студентски" Димитър Дилчев. Той дори потърсил премиера Бойко Борисов, за да го информира за назряващата криза, научи още "Труд". "Все още не е ясно колко от кръчмите в градчето ще попаднат в сервитута от 100 м. Нека да изчакаме парламентът да приеме окончателните текстове. Не е ясно и как точно ще се мерят тези 100 м", лаконичен бе Дилчев вчера.

Депутати от ГЕРБ бяха категорични, че поправката ще падне на второ четене, още повече че и самият просветен министър Сергей Игнатов бил против нея. Той недвусмислено заяви вчера:"Проверка отпреди два дни показа, че на територията на общежитията и вузовете не функционират "застрашителни питейни заведения". И допълни, че Студентският град е район като всички останали след реституцията. По думите му, "предстоят дискусии във връзка с предвижданите ограничения за питейни и нощни заведения в близост до ВУЗ и общежитията, тъй като не могат да се налагат забрани в частна собственост".



Борисов призова симпатизанти да гласуват с ”не” на референдума

06.01.2013



Бойко Борисов: „АЕЦ Белене е изключително важна за Бълга-рия”(1.11.2010)

“АЕЦ Белене може да стартира още утре”(21.9.2010),

“Намерен е стратегически инвеститор от Бавария за АЕЦ Белене” (25.10.2010),

“Бойко Борисов ще поиска от Путин твърда цена за построяването на Белене”(6.11.2010) (стратегическият инвеститор от Бавария да яде ряпа),

“На срещата с Путин няма да се говори за Белене”(12.11.2010),

“Бойко Борисов подкрепя с цялото си сърце проекта”АЕЦ Белене” (2.11.2010),

“Бойко Борисов подкрепя АЕЦ Белене не “с цялото си сърце”, а с “прагматизъм”. (5.11.2010).

“Ако не започнем да строим “Белене, след 15 години икономиката на България ще банкрутира.”


(6.01.2012)

„За референдума – моето указание към партията ще бъде „не”. За членовете на ГЕРБ ще има такива указания- да гласуват с не.”, обясни той.

„Не, не, не – ясно да го кажа. Извън референдума ние сме за изграждането на седми реактор на АЕЦ „Козлодуй” – каза Борисов.

„ С решението на Министерски съвет и на парламента, много ясно сме си казали мнението за АЕЦ „Белене”. Това е една от малкото теми, по които ние, с бившия премиер, сме единомишленици – че АЕЦ „Белене” не трябва да се строи. Ако е искал да я строи, просто е щял да подпише договор, в който, като във всеки договор, ще има цена, обосновка и др. Той умишлено не го е подписвал години наред, за да не се случил“, каза Борисов.

Няма коментари:

Публикуване на коментар