вторник, 15 януари 2013 г.

АНТОЛОГИЯ НА НЕОКОМУНИЗМА 30


Цацаров съдействал на Гергов да сложи ръка на Пловдивския панаир


17.12.2012

Председателят на Пловдивския окръжен съд Сотир Цацаров е фаворит на червения олигарх Георги Гергов, а Гергов е все по-близък с Бойко Борисов. Сделката за избор на Цацаров за главен прокурор е направена между Гергов и премиера преди повече от месец на четири очи, писа неотдавна в. "Галерия". Източници на "Гласове" разкриват как Цацаров е помогнал преди шест години на Гергов да сложи ръка на Пловдивския панаир, както и че двамата са "братя" в масонската ложа „Слънце Ориент”.

През декември 2006 г. Сотир Цацаров е оказал натиск на колеги съдии, за да може със стремителна скорост - в рамките на две седмици - да бъдат извършени и приети всички оценки и решения на съда за заграбването на Пловдивския панаир от Георги Гергов.

Освен Цацаров в схемата са участвали и три вещи лица, съдии от Пловдивския окръжен съд, Корнелия Нинова и Румен Овчаров. Така за петнайсетина дни (!) имотното състояние на Георги Гергов скача с десетки милиони лева и той придобива мажоритарния дял от Пловдивския панаир.

Днес Гергов договаря избирането на Цацаров за главен прокурор с премиера, за да е сигурен, че няма да има проблеми с Темида.


Синът на Гугушева върти бизнес с ирландец, подсъдим за имотни афери

19.12.2012

Адвокат Стефан Гугушев представлява интересите на 36-годишния ирландския предприемач Дара Макантъни, който е подсъдим в Испания за афери с имоти, показва справка в имотния регистър.

Гугушев е големият син на кандидатката на СДС за член на Конституционния съд Галя Гугушева, която оттегли номинацията си след скандал със заема, който е даден от негова фирма.

Стефан Гугушев е пълномощник на компаниите на ирландеца, които изкупуват парцели в Разлог, Банско и по морето с намерението да строят ваканционни комплекси. От нотариалните актове става ясно, че купувач на земите е именно Макантъни, а сделките се движат от Гугушев. Това не са единствените бизнес отношения между двамата.

Дара Макантъни е собственик на футболен отбор в Англия, но живее в САЩ, където са регистрирани повечето от фирмите, на които пълномощник е синът на Гугушева.



Ангел Семерджиев, Пламен Цеков, Йордан Войнов, депутати и кметове излъгали с декларациите

07.01.2013

Председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Ангел Семерджиев, директорът на Българската агенция за безопасност на храните Йордан Войнов, директорът на Националната здравноосигурителна каса Пламен Цеков, шефът на СДВР Валери Йорданов, депутати и кметове са сред висшите държавни служители с несъответствия в ежегодните декларации или уведомления, подадени през 2012 г. Това сочат данни от заключенията на Сметната палата, публикувани в електронната страница на палатата.

Констатациите на Сметната палата са следните:

90 са лицата, за които проверките на ежегодните декларации или уведомления са приключили със заключение за несъответствие.

201 са лицата, за които проверките на встъпителните и финалните декларации са приключили със заключение за несъответствие.

Ангел Семерджиев - председател на ДКЕВР - Подал уведомление. Не е декларирал покупка и продажба на апартамент с площ 168 кв.м. и паркомясто с площ 17 кв.м. в гр. Несебър, както и задължение към банка в размер на 90 000 евро, обезпечено с учредяване на законна ипотека върху посочения имот.

Апостол Апостолов - кмет на Симитли - Не е декларирал придобиване на нива с площ 1,966 дка в землището на гр.Симитли.



Асен Агов - депутат - Не декларирал данни за съпругата - придобиване на дялове в дружество "Агова-Лимитед" ЕООД, със седалище гр. София.

Бисерка Петрова - народен представител - Подала уведомление.Не е декларирала доходи от друга стопанска дейност в размер на 20 276 лв.

Борислав Гуцанов - член на ръководството на БСП - Не е декларирал данни за съпругата - придобиване дялове в новоучредено дружество "Петел БГ" ООД.

Валери Йорданов - директор на СД на МВР - Не е декларирал придобиване на употребяван л.а. "БМВ 530 Д".

Васко Димитров - кмет на Сливница - Подал уведомление. Не е декларирал задължения в размер на: 65 000 лв. към физическо лице и 80 000 лв. към юридическо лице.

Весела Чернева - говорител на МВнР - Не е декларирала данни за съпруга - доходи от друга стопанска дейност в размер на 13 388 лв.

Владимир Тошев - депутат - Подал уведомление. Не е декларирал придобиване на употребяван л.а. "АУДИ С 8".

Даниел Георгиев - депутат - Не е декларирал в Публичния регистър придобиване на идеални части от парцели, придобити чрез покупка и договор за доброволна делба, както следва: ид. части от парцели за жилищно строителство с обща площ 2161 кв.м. в гр. Ботевград; поземлен имот 800/3360 от зеленчукова култура в землището на гр. Ботевград, цялата с площ 3,360 дка и 100/1010 кв.м. от парцел с обща площ 1010 кв.м. в гр.Ботевград. Във връзка с тази констатация се извърши проверка от НАП. С писмо изх. № 50-00-36/09.11.2012 г. Изпълнителният директор на НАП уведомява Сметната палата, че в резултат от извършената проверка органите по приходите са установили, че няма несъответствие между притежаваното имущество от лицето и придобитите от него доходи.

Деница Гаджева - депутат - Не е декларирала доходи от друга стопанска дейност в размер на 8 108 лв.

Иван Георгиев Лебанов - кмет на Велинград - Подал уведомление. Не е декларирал данни за съпругата - лизингово задължение за придобиване на л.а. "Шкода Фабия".

Иво Данаилов Петров - областен управител на Перник - Не е декларирал вземания от юридическо лице в размер на 40 000 лв.

Йордан Войнов - директор на БАБХ - Подал уведомление. Не е декларирал лизингово задължение за л.а. "ТОЙОТА РАВ 4".

Кристияна Методиева Петрова - депутат - Подала уведомление. Не е декларирала доходи в размер на 20 276 лв. от друга стопанска дейност.

Петър Мутафчиев - депутат - Не е декларирал данни за съпругата - придобиване на дялове в новоучредено дружество "Аспа Тренд" ЕООД, гр. София.

Петър Паунов - кмет на Кюстендил - Подал уведомление. Не е декларирал доходи от наем или друго възмездно предоставяне за ползване на права или имущество в размер на 32 400 лв.

Петя Раева - депутат - Не е декларирала доходи в размер на 6 108 лв. от друга стопанска дейност.

Пламен Цеков - директор на НЗОК - Подал уведомление. Не е декларирал: доходи от друга стопанска дейност в размер на 21905 лв.,дадено обезпечение срещу задължение към банки в размер на 80000 евро, обезпечено с ипотека върху апартаменти с площ - 70.92 кв.м. в гр. Плевен и 114.25 кв.м. в гр.Лом. Не е декларирал в Публичния регистър притежавани имоти-дворно място с площ 460 кв.м.,гр. Лом и апартамент с площ 40.10 кв.м., гр. Видин.

Христо Христов - депутат - Не е декларирал данни за съпругата - придобиване на дялове в новоучредено дружество "ЕКОТУРИСТ 2011" ЕООД, гр. В.Търново.



Дясната ръка на „братя“ Галеви стана шеф в партията на Кунева. Силвия Балинова влезе в публичното пространство като говорител на изчезналите „братя”, те я издигнаха до зам.-кмет на Дупница.

08.01.2013

Дясната ръка на бившите барети и скандални бизнесмени от Дупница Пламен Галев и Ангел Христов – Силвия Балинова прави кариера в партията на Меглена Кунева. Балинова е регионален шеф за Дупница в движението на провалилия се еврокомисар Меглена Кунева „България на гражданите“. Информацията изнесе регионалният вестник „Вяра”. От медията напомниха, че Силвия Балинова влезе в публичното пространство като говорител именно на „братя” Галеви. Тя организираше публичните им изяви и срещи в ресторант „Континентал” и беше дясната ръка на Пламен Галев в предизборната капания по издигането на Атанас Янев за кмет и учредяването на сдружението на „братята” „За възраждане на Дупница”. Те пък й се отблагодариха, като я издигнаха за заместник-кмет на Дупница.

До момента менторите на Силвия Балинова – Пламен Галев и Ангел Христов са обявени за международно издирване, след като изчезнаха буквално ден преди да отидат в затвора с присъди като лидери на организирана престъпна група.



$16 млрд. от корупция и укрити доходи за 10 години

18.12.2012

Средно по 1.585 милиарда долара незаконни пари са напускали България в периода 2001-2010 г. към офшорни сметки и територии, които са данъчен рай. Това става ясно от доклад на американския неправителствен институт Глобал Файненшъл Интегрити, предаде БГНЕС.

Това са средства, натрупвани чрез корупция или укриване на доходи, без да се вземат предвид печалбите от организираната престъпност, наркотрафика, трафика на хора и оръжие или проституция.

Основната част от средствата идват от несанкционирано повишаване на цени и манипулиране на търговски сделки - по 477 млн. долара всяка година в първото десетилетие на новия век. Рекордът за България е достигнат през 2007 г. с 1.166 млрд. долара незаконни пари само от тези сделки.

Докладът за незаконно придобити средства, които изтичат от развиващите се икономики, обхваща общо 143 държави. Останалите няколко десетки, предимно развити икономики не попадат в него, защото при тях няма отлив на такива средства.

Рекордьор по изтичане на незаконни средства в разглеждания период е Китай с 2.74 трилиона долара за десет години. Следват Мексико и Малайзия съответно с 476 милиарда долара и 285 милиарда долара. Русия е пета със $152 млрд.

България е поставена на 38-о място след Гватемала и Аржентина и преди Хърватия и Конго. Черна гора е на 50-то място, а Румъния - на 55-то. Турция е на 25-то място в класацията с 2.8 млрд. долара.

Авторите на доклада предупреждават, че изчисленията им са доста консервативни и реалните суми всъщност са вероятно много по-големи. Според тях около 80% от тези средства са формирани чрез счетоводни манипулации, неплатени мита, "кухи" фирми, изкуствено завишени цени и особено от слаб контрол на това какво се случва с ценообразуването по веригата фирми на голям холдинг или международна корпорация.

Така не е задължително "черните пари" да са от корупция или укрити доходи, а може да са от източени към офшорни сметки средства още по веригата преди една стока или услуга да е реализирана в България.







Няма коментари:

Публикуване на коментар