сряда, 9 януари 2013 г.

ГЕРБ ХРОНИКА 35



ГРОЗНА КОРУПЦИЯ: ГЕРБ ДИРЕКТНО РАЗПРОДАВА ЗАЩИТЕНИ ТЕРИТОРИИ НА БЕЗЦЕНИЦА


Багерите вече заравняват дюните в Натура 2000

30.12. 2012

Багери заравняват защитени дюни в местността Кокала, близо до Несебър, алармира вчера природозащитникът Тома Белев в социалната мрежа Facebook. Теренът е част от дюните в защитена зона Ахелой-Равда-Несебър от мрежата Натура 2000.

Бързо разследване на Биволъ показа, че в основата на поредното престъпление спрямо природата е порочна сделка със земя на Министерството на горите, осъществена само преди месец.

Мирослав Найденов е продал близо 29 декара защитени дюни държавна собственост на лицето Димитър Петров на 27.11.2012 г. Цената е 20 лв/м2, което е под данъчната оценка от 50 лв/м2. Община Несебър дори е приела наредба, че никой не може да продава имоти под данъчна оценка, но имотът не е общински, а държавен.

Още на следващия ден Димитър Петров продава закупената държавна земя на фирмата СЛЕ груп ООД за 7 пъти по-висока цена, или по около 140 лв/м2. Явно земята не е платена веднага и се учередява ипотека в полза на Петров.

Очевидно продажбата е изключително неизгодна за държавата, която само за 1 ден е била ощетена с 3,5 млн/лв. Няма друго обяснение за тази неизгодна сделка освен задоволяване на корупционни интереси по етажите на властта.

В момента багерите заравняват дюните. Как така тази земя е променила статута си на защитена територия и е била продадена на частно лице, което естествено иска да строи? По този начин всички дюни могат да изчезнат, след като им бъде променен тихомълком статута и бъдат разпродадени.

Очевидно ГЕРБ, който така и не отмени престъпните заменки на Тройната коалиция, започва с още по-нагло и цинично разграбване на природния ресурс - директни продажби на държавни парцели на безценица и то в защитени територии.



КУМЕЦЪТ НА ЦВЕТАНОВ СЕ ОКАЗА СЪДРУЖНИК С УПРАВИТЕЛИТЕ НА ФИРМАТА КУПИЛА ДЮНИТЕ В НЕСЕБЪР

Скандалът със сделката за дюните се разраства...

01.01. 2013

Собственикът на фирмата "Ти Ви Би" ООД Тодор Иванов Бояджиев, който преди две години е прехвърлил на Цветан Цветанов два от шестте му апартамента на занижени цени се оказа съдружник с управителите на фирма "СЛЕ груп". По признанията на самия Цветанов, направени в разгара на скандала с многобройните му апартаменти, Тодор Бояджиев му е дългогодишен приятел и кумец.

В края на миналата година стана ясно, че "СЛЕ груп" е придобила 29 декара дюни в Несебър за 4 млн. лв. Сделката е изповядана на 28.11.2012, а само ден по-рано същият терен е продаден от Министерството на земеделието на пловдивчанина Димитър Петров за 581 000 лв. До разкритието се стигна след като природозащитникът Тома Белев алармира, че булдозери заравняват дюните, които са в защитена зона по Натура 2000 и започва строителство на ваканционно селище.

Общата фирма на Тодор Бояджиев с управителите на "СЛЕ груп" се казва "БИЙЧ ХОЛИДЕЙ" ООД с ЕИК 202221654. Учредена е едва преди три месеца в Несебър, на 04.09.2012 с капитал от 100 лв. показват данните от Търговския регистър. Тодор Бояджиев има 50% от капитала, а Лъчезар Богданов и Станимир Стоянов по 25%. Самото име на фирмата, което се превежда като "плажна почивка" е индикация какъв бизнес възнамерява да развива.

"СЛЕ груп" и "Бийч холидей" делят един и същ офис в Несебър на ул. ОТЕЦ ПАИСИЙ, N° 27 А, ет. 1. Строителната фирма "ЛС груп", която до вчера заравняваше дюните, е регистрирана на N° 25, където е адресът на единия от управителите на "СЛЕ груп". Това ясно показва, че всъщност става въпрос за един и същ икономически субект зад различните юридически лица.

Лъчезар Богданов и Станимир Стоянов не са собственици, а са само управители в "СЛЕ груп", която по информация на Медияпул се свързва с несебърския бизнесмен Чавдар Александров. Самият Александров обаче е изпратил опровержение на Медияпул след като избухна скандала. Официален собственик на СЛЕ Груп е холандска фирма, представлявана в България от същия адвокат, който представлява и близкия до властта Чавдар Александров.

Вчера Мирослав Найденов даде специална пресконференция, на която се опита да манипулира обществото като заяви, че данните изнесени от Биволъ от Агенцията по вписванията не са верни. Той включи в продажната цена и таксата за изключването на терена горския фонд, което е абсурдно. Въпреки това изкуствено надуване, няма обяснение за това как земята в защитена зона е препродадена още на следващия ден на цена от 4 млн лв.

Няма процесуално обяснение и за рекордния срок от един месец за издаване на строително разрешение. Има обаче корупционно обяснение, предвид връзките на въпросния Бояджиев с вицепремиера Цветанов.

Преди време справка на Mediapool в архива на Агенцията за обществени поръчки показа, че Фирмата на Тодор Бояджиев "Ти Ви Би" е спечелила и обществени поръчки за близо 9 млн. лева.

Според публикация на в-к Галерия от октомври 2010 г. срещу Тодор Бояджиев има заведени 3 дела и 4 прокурорски постановления заради контрабанда на цигари. Чадър през всичките години му е разпъвал Иван Петров – бивш шеф на РДВР – Хасково, а в момента депутат от ГЕРБ. След заведените дела Бояджиев прекарва домашния си арест в собствения си хотел „България", който се намира на Минералните бани – Хасково.



Мацките на ГЕРБ

27.10.2012

Еколожка на 28 години командва бордовете на директорите на АЕЦ "Козлодуй" и на държавните "Мини Марица-изток", съобщава Glasove.com.

Освен новия изпълнителен директор - Валентин Николов, ядрената централа е и с нов председател на Съвета на директорите - Марина Армутлиева. Тя е родена е през 1984 г., завършва висше образование по специалността "Екология и опазване на околната среда" в НБУ.

От юли 2011 г. е съветник в министерството на икономиката с ресор концесии, а след като ведомството беше оглавено от Делян Добрев, Ар-мутлиева става началник на политическия му кабинет. Сега тя е назначена за председател на борда на ядрената централа.

4750 лева заплата на месец ще получава друго кадрово "откритие" на новото ръководство,

Бившият зам.-кмет на район "Студентски" по времето на СДС Калин Стануков е назначен за главен административен секретар на АЕЦ "Козлодуй" (длъжността е с ранг на изпълнителен директор).

Той е завършил хидравлична и пневматична техника и никога не е работил в сферата на атомната енергетика .На втория ден след назначаването си Станкулов подписва граждански договор с 21-годишната Мелина Нинова.

На нея е поверено "да консултира ръководството във връзка с имиджа на дружеството" и "въз основа на проучвания да прави контент-анализи на публикации в пресата". Договорът е за 3000 лв. месечно.

В интервю за "Преса" на въпроса защо назначихте еколожка за шеф на борда на АЕЦ "Козлодуй" и на "Мини Марица изток", нямаше ли енергетици, шефът на АЕЦ "Козлодуй" отговаря, че "тя де факто гледа обществени поръчки. Какво пречи да е еколог? Тя не управлява процеси. Какво пречи, че е еколог".

Освен това, допълва Николов, "тя е шеф на политическия кабинет на министъра и тя е човекът, който гледа нещата от страна на министъра какво се случва".

Хидрологът Калин Станкулов, който е новият главен административен секретар на АЕЦ „Козлодуй", според Николов не бил "хидролог, а администратор, бил е помощник-ректор в СУ". (Длъжност помощник-ректор не съществува в Софийския университет и най-вероятно става дума за административен секретар.)

Той ли е сключил договор за връзки с обществеността с една девойка на 21 години от Враца - Мелина Нейкова. Какво разбира тя от връзки с обществеността, пита репортерът.

"Истината е, че информационният ни център е много зле. Аз съм сключил граждански договор, докато се изготвя службата за връзки с обществеността в централата, да може да ми подготвя всички доклади, свързани с медиите", отговаря Николов.

Самият Валентин Николов не е енергетик, икономист или ядрен физик, той е завършил инженерство със специалност двигатели с вътрешно горене.

Така де факто единственият човек с опит в атомната енергетика, който остава в ръководството на АЕЦ, е Митко Янков, директор на дирекция "Безопасност и качество" и работи в АЕЦ "Козлодуй" от 1975 година след дипломирането си в Московския енергетически институт.

Схемата и в земеделското министерство

Схемата със симпатични млади момичета, поставени на възлови места, които печелят договори за хиляди или през тях минават обществени по-ръчки за солидни суми, върви и в земеделското министерство.

Двете бивши пиарки на Агенцията по храните, подчинена на земеделс-кия министър Мирослав Найденов, са се сдобили с два луксозни апарта-мента в скъпия кв. "Манастирски ливади" в София, съобщи в. Сега.

Фирмата, управлявана от 25-годишната Кристина Спасова "Кей Ем Ком", се е сдобила с офис от 187 кв. м. в "Манастирски ливади" през април 2012 г., пише в. "Сега". Платила е 332 491 лева. За целта не е ползвала ипотечен кредит.

Продавачът е фирма "Градус-1", производител на птиче месо, купила имота пет месеца, преди да го продаде. В средата на 2011 г. в мащабна акция на агенцията 7 фирми, производители на птиче месо, бяха наказани, защото пълнели пилетата с вода и соли. „Градус" не беше сред тях, а беше даден за пример като изрядна фирма.

В същата сграда през юли пиарките купуват чрез "Кей Ем Ком" втори офис - 113 кв. м. за 175 046 лева.

Екип на OFFNews отиде на място до сградата на бул. "България", където са двата апартамента, които би трябвало да са офиси. На петия етаж, където е адресът на "Кей Ем Ком", се виждаха само спуснати плътни завеси. "С удоволствие бих ви пуснал, но горе няма никой", спря ни охраната на входа.

Основаната на 26 септември 2011 г. "Кей Ем Ком" спечели договор за популяризиране на Програмата за развитие на селските райони във Фейсбук и Туитър.

Кристина Спасова напуска длъжността си на старши експерт в агенцията на същата дата - 26 септември 2011 г.

През юни 2012 г. дяловете на фирмата, която е с капитал от 2 лева, са прехвърлени за кратко на 24-годишната Лора Димитрова.

Димитрова работи като младши експерт в една дирекция с Кристина до 27 февруари 2012 г.



Ключов депутат на ГЕРБ изплува от "Дюнигейт"

10.01.2013

ГЕРБ-ер изплува от скандала "Дюнигейт". Името на един от ключовите депутати на властта Емил Димитров бе замесено в нова скандална сделка в Несебър, съобщи "Стандарт".
    Фирмата, в която майката на народния избраник Елеонора Димитрова е мажоритарен собственик, според данните на ДАКСИ - "Експрес турс" ООД, се е опитала да вземе терен от 2,5 декара от Министерството на земеделието. Той е трябвало да бъде придобит по същата схема, по която се случиха и скандалните в изпълнителната власт сделки на "СЛЕ груп" в местността Кокала в Несебър от края на миналата година.
    Според фирмените регистри 53,3% от "Експрес турс" са собственост на фирмата "Елеонора транс", а останалите 46,7% на "Динамик турс" АД. Собственици на "Елеонора транс" с по 50% са майката на Емил Димитров - Елеонора, и Славян Теофилов, който е управител на дружеството. Теофилов е бивш общински съветник в Несебър, а понастоящем съветник в парламента на Емил Димитров. До 7 октомври 2008 г. в "Елеонора транс" собственик с 26% е самият Емил Димитров. Същата година той продава на майка си своите дялове. Другият акционер в "Експрес турс" - "Динамик турс", е 51% собственост отново на "Елеонора транс", останалите 49% са на завода за автомобилни гуми "Динамик", показаха още данните на ДАКСИ.
     "Експрес турс" е започнала процедура по промяна предназначението на терен от горския фонд, който се намира между два други имота в Несебър, които фирмата притежава. На единия е построен хотел "Хавай", а другият е парцел от 11 декара, придобит чрез замяна в началото на 2009 г. Върху терена, който "Експрес турс" иска да закупи и за който има висяща преписка в Министерството на земеделието и горите, вече е изграден басейн. "Действително в този район има басейн и спортно игрище, но дали са върху държавен имот, на този етап не мога да кажа", коментира пред "Стандарт" кметът на Несебър Николай Димитров. Той допълни, че подаден сигнал за нарушение няма, но въпреки това общината започва проверка. "Това са компромати, майка ми няма участие в никакви заявления", коментира и самият Емил Димитров. От земеделското министерство пък коментираха, че преписката за промяна на предназначението на парцел от 2,5 декара в полза на депутата Емил Димитров не е разписана и изобщо не е била придвижена.





Няма коментари:

Публикуване на коментар