понеделник, 23 януари 2017 г.

МНОГО ЗДРАВЕ ОТ ГЕРБ 13


Тотално обеззъбяване: 250 000 българи без зъби В над 10 области в страната няма нито един дентален специалист

08.07.2015

В страната тече процес на тотално обеззъбяване. 250 000 българи са без зъби, децата на 5 години вече имат средно по 4 кариеса, хората на 40 г. ще изгубят средно 5 зъба в следващите десет години. Тревожната статистика беше изнесена по време на кръгла маса в парламента, посветена на проблемите на денталната медицина.

Стряскащите данни обхващат още децата, където се откриват големи поражения върху току-що поникнали зъби. При децата на 12 години кариесите са средно 3, а при тези на 18 - 6. Причините за проблемите при малчуганите са най-вече неустановените хигиенни навици, каза детският дентист проф. Милена Пенева.

Тя констатира и занижен родителски контрол върху оралната хигиена на децата. Неправилното хранене при подрастващите също е виновно за проблемите със зъбите. Причината е най-вече в многото употреба на въглехидрати и газирани напитки и в недостатъчната консумация на мляко, плодове и зеленчуци.

13% от българите над 60 години са тотално обеззъбени, стана ясно от друга презентация. Причината за падането на зъбите са кариесът, парадонтитът и лошата орална хигиена, обясни д-р Попова. Хората с ниско образование и ниски доходи губят зъбите си по-бързо.

Голям процент от хората с проблеми на зъбите променят хранителните навици. 33% се затварят в себе си, а 35% се притесняват да се усмихват, стана ясно още от презентацията.

В над 10 области в страната няма нито един дентален специалист - ортодонт или дентален хирург. Останалите специалисти са в пенсионна възраст. Това пък съобщи шефът на Българския зъболекарски съюз д-р Борислав Миланов.

При откриването на кръглата маса пък шефката на парламента Цецка Цачева открои основните проблеми в денталната медицина - недостатъчно подготвени на брой кадри, недостатъчно средства и ниска стоматологична култура.


Окончателно: Центровете за спешна помощ на София-град и София-област се обединяват

02.09.2015

След спорове, подписка и заплахи за протести - вече окончателно и категорично се обединяват Центровете за спешна медицинска помощ на София-град и София-област. Решението беше взето на днешното заседание на Министерския съвет.  

"Целта е да се подобри достъпът на населението до своевременна и качествена спешна медицинска помощ, по-ефективно използване на ресурсите на двата центъра и подобряване на организацията на обслужване на спешните случаи на територията на област София и Софийска област", посочват от правителствената пресслужба. Ще има възможност за ползване на общи комуникации и изграждане на единна координационна централа, значителното намаление на административните разходи и създаването на условия за по-ефективно използване на наличните човешки ресурси, т.е. и повече възможности за обучение и кариерно развитие, аргументират се от там.

Идеята за такова сливане съществува от повече от осем години, но така и не е осъществена, обясни министърът на здравеопазването Петър Москов преди две седмици, когато представи предложението. Той увери че промяната в структурата няма да ощетите нито града, нито областта, а напротив - ще освободи ресурс и повече екипи за областта. Освен това структурата е такава във всички останали райони на България, и макар че

София е по-мащабна, това не оправдава двойните административни разходи, допълни министърът.

Въпреки разясненията и уверенията на министерството, служителите на ЦСМП София-област се възпротивиха и започнаха подписка срещу решението. Според тях обединението с града ще ги натовари извънредно.

Въвежда се употребата на пръстови отпечатъци в болниците.

06.10.2015

До края на януари 2016 г. ще бъде въведена употребата на пръстови отпечатъци в болничните заведения в България, обяви министърът на здравеопазването Петър Москов пред Нова телевизия.

"Всеки здравноосигурен пациент ще има такъв (пръстов идентификатор - бел.ред.) и само така ще може да докаже своето присъствие в определена болница", каза Москов.

Москов увери, че всеки пациент ще има индивидуален пакет за доболнична помощ като по неговия личен здравен статус ще се преценява какво количество направления могат да му бъдат отпуснати през годината.

"Това ще даде яснота дали вие присъствате в болницата, когато ви се изписва лечение, дали присъствате в аптеката, когато някой казва, че сте си купил медикаменти", каза Москов.

Той обясни, че системата с пръстовите отпечатъци ще замени сега съществувашата, при която приемът в болница става с чекиране на личната карта, но която валидира и копия на личните документи и това прави контролът не достатъчно надежден.

Москов е уверен, че до края на януари всички болници и аптеки ще бъдат оборудвани с необходимата апаратура и четци. Той посочи, че тази система се прилага и на други места и даде пример, че в Турция идентификаторът работи с поставянето на цяла длан.

Пръстовите отпечатъци ще бъдат задължителни не само за приема в болница, но и за да получи човек лекарства, които са напълно или частично платени от здравната каса от аптеката.

"Нито едно от действията, които правим в здравеопазването, не е насочено към спестяване, а към ефективното използване на нашите пари. Здравноосигурените трябва да получават срещу своите пари съответното качествено здравеопазване", добави той.

В понеделник министърът обяви, че само 6 клинични пътеки ще бъдат извадени в допълнителния пакет за лечение, изготвен от здравното министерството. Други 20 заболявания ще се лекуват вместо в болница в амбулаторни условия.

В края на ноември в болниците в големите градове ще бъде въведена апаратура за лъчетерапия и радиохирургия, която ще спести пари на пациентите.    

"Според най-консервативните изчисления годишно българските граждани вкарваха за нуждите на здравето си по половин милиард в турски болници. Сега вече в България имаме високотехнологична апаратура, така че да не се налага наши сънародници да ходят в Турция, за да се лекуват", каза Москов.



СКАНДАЛ! Шефът на болницата в Дупница с фалшива диплома за здравен мениджмънт .

13.12.2016
Управителят на общинската болница в Дупница Росен Тимчев е представил фалшива диплома за здравен мениджмънт серия N2013 №012487. Това обяви днес на официална пресконференция председателят на Общински съвет в Дупница Ивайло Константинов, съобщава струмабг.

„Внасям документите в прокуратурата, тя да разреши проблема“, добави още Константинов.

Това се случва 3 месеца, след като се разбра, че Тимчев е представил фалшива диплома, с която бе назначен за управител на общинската болница в Дупница.

Росен Тимчев бе назначен с решение на Общинския съвет за вр.и.д. управител на общинската болница в Дупница преди 9 месеца на мястото на сваления от този пост д-р Любомир Таушански.



Децата са жертва не на отровни ваксини, а на отровна спекулация . Вместо да опита да спести истерията, прокуратурата я утрои - нарочно или от некомпетентност .

22.01.2016

В България почти сме забравили какво представлява полиомиелитът. Заслугата за това е на задължителните имунизации. Кампанията срещу вноса на турските ваксини вся паника сред родителите и отказ от ваксинация на децата.

Главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев обича да дава един пример за имунизациите и доверието. Преди няколко години, когато имаше епидемия от пандемичен грип, започнаха и кампании за ваксинации против болестта. Във Финландия е постигнато 85% покритие, а в България - 2-3%. "Питам финландския си колега: "Вие как постигнахте 85%?". Той отговаря: "Излезе министърът по телевизията, обясни какъв е проблемът и хората се имунизираха". Е, кажете, у нас ако излезе министърът по телевизията и каже, колко души ще се имунизират? Най-много да се откажат и някои, дето вече са решили да го направят", разказа преди няколко месеца Кунчев.

Пандемичният грип е известен и като "свински" и е същият, за чието лечение първият здравен министър в първия кабинет "Борисов" Божидар Нанев плати висока цена. Той беше обвинен от прокуратурата в ощетяване на държавата с покупка на противовирусни препарати, подаде оставка, а след това обвинението не просто падна в съда, но и не остана никакво съмнение, че Нанев е действал по възможно най-адекватния и законен начин.

От тогавашната намеса на прокуратурата пострада, в общи линии, само Нанев. Бъркотията, която сега сътвориха магистратите, настоящият здравен министър Петър Москов и някои медии обаче има потенциала да навреди не само на хиляди майки и деца, но и на цялото общество. При Нанев ставаше дума за подозрения в злоупотреба с вече купено лекарство, като не се твърдеше, че има проблем с медикамента, а с цената му. Сега обаче става дума за ваксини от задължителния имунизационен календар, които се поставят на бебета, а поантата на историята засега е, че според Върховната административна прокуратура те нямат разрешение за употреба в България. От десетина година антиваксиналните движения в цяла Европа набират сила, стигнаха до България, където попаднаха на плодородната почва, наторена с огромната липса на доверие в прекалено комерсиализираната ни здравна система. Всяко едно изказване на която и да е публична личност по въпроса трябва да е добре премерено, защото всяка по-безотговорна дума или действие водят до отказ на нови и нови майки да ваксинират децата си, да не говорим за страховете на тези, които все пак го правят. У нас задължителни са ваксините за туберкулоза, хепатит Б, дифтерия, тетанус, коклюш, полиомиелит, хемофилус инфлуенце тип Б инфекции, пневмококови инфекции, морбили, рубеола и паротит. Всяка една от тези болести може да бъде смъртоносна или да доведе до трайни увреждания. Част от тези болести имат и потенциала да доведат до епидемии, ако в един момент се окаже, че достатъчно голяма част от населението не е имунизирана. Затова и имунизационният календар е задължителен - целта не е да се опазва само индивидуалното здраве на населението, но и да се избягват епидемии.

На точно това деликатно поле медии и прокуратура се развихриха, а здравно министерство не успя да реагира адекватно. Само по себе си заглавие от сорта на "УЖАС! Внесоха опасна ваксина с живак от Турция, води до неизлечими болести" хвърля в паника десетки хиляди майки, на които предстои да ваксинират децата си, и е изключително безотговорно и нечистоплътно, особено при положение че става дума за ваксина, която е разрешена за употреба от Световната здравна организация и се е ползвала у нас допреди няколко години - "Еувакс" за хепатит Б. След това настана още по-голям хаос, в който се вадеха документи как ваксини нямат разрешителни и сертификати, прокуратурата обясни неофициално, но охотно, че проверява случая (което води до нови гръмки заглавия и нова порция истерия), а Петър Москов самоуверено обяви, че внесената от Турция "Пентаксим" е безопасна и изрядна, без да сметне за необходимо да опровергае в детайли всяко твърдение.

Информационният хаос достигна пиковия си момент в сряда, когато Върховната административна прокуратура съобщи, че хепатитните ваксини "Еувакс" нямат разрешение за употреба у нас, след това свика брифинг и шефът й Ася Петрова и обяви, че същото всъщност важи и за петвалентните "Пентаксим", след което министър Петър Москов най-накрая даде детайлни обяснения за документите на ваксините и стана ясно, че огромната част от внесената от Турция "Пентаксим" отдавна е поставена на бебетата. Материята е изключително специализирана и в целия информационен хаос биха се ориентирали единствено ресорните експерти в агенцията по лекарствата и здравното министерство. Но не и обикновените хора, особено пък ако цялото тежко законодателство за регулацията на лекарствата им се стовари в един ден. Оттук нататък който и каквото да обяснява на родителите, посланието, стигнало до тях, е едно: има нещо гнило в тези ваксини. Да не говорим за ужаса, който те изживяват, защото "гнилите" ваксини са вече поставени на децата им. И каквито и да са следващите ваксини, които държавата ще осигури, тези родители ще се замислят сериозно дали да рискуват здравето на децата си с тях.

И то при положение че ваксините "Пентаксим" от Турция не са опасни, дори прокуратурата не го твърди. Опасно и отвратително е това, което магистратите успяха да предизвикат с непремерените си действия. Защото има и по-елегантни и щадящи начини да се направи дадена проверка, да се издадат препоръки по нея и дори да се съобщи за това. Но вместо да опита да спести истерията, ВАП на практика я утрои. И времето ще покаже има ли изобщо някакво нарушение, какво, и съответно значимостта и размерът му заслужавали ли са цената, която цялото общество ще плати с поколение неваксинирани деца.

Дали наистина има каквото и да било закононарушение в цялата процедура по даряването на ваксините, дали става дума за активно мероприятие с цел да се скрои шапката на Петър Москов, дали пък е чисто и просто некомпетентност - това са второстепенни въпроси в скандала "турски ваксини". Първостепенният е, че жертвата в цялата мръсна история са най-невинните - децата. И че очевидно в България има достатъчно хора, на които не им пука за това.

Няма коментари:

Публикуване на коментар