вторник, 24 януари 2017 г.

СВЕТЪТ ЗА НАС 20


Посланици от ЕС: Не борите корупцията. Неслучайно има мониторинг за България .Съвместното изявление е подписано от ръководителите на 16 мисии в София.
07.09.2015
Посланици от 14 държави от Европейския съюз в София излязоха със съвместна обща позиция в защита на антикорупционния закон, който бе отхвърлен от парламента още на първо четене. В нея те отбелязват, че това е негативен сигнал за борбата с корупцията у нас.
Миналата седмица антикорупционният закон, предложен от вицепремиера Меглена Кунева, не мина в Народното събрание след като две партии от управляващото мнозинство - АБВ и Патриотичния фронт го бламираха.
Това е предизвикало и острата реакция от страна на посланиците.
Представителите на чуждестранните мисии припомнят, че не случайно в областта на правосъдието България е под непрекъснато наблюдение чрез Механизма за сътрудничество и проверка.
Писмото е подписано от 14 дипломати от ЕС и също така се подкрепя от посолствата на Норвегия и Швейцария.
Ето пълния текст на изявлението на посланиците:
На 2 септември българският парламент отхвърли на първо четене проектозакона срещу корупцията по високите етажи на властта.
Това, че предложеният от правителството първоначален текст беше отхвърлен без по-нататъшно парламентарно обсъждане, е негативен сигнал в рамките на борбата срещу корупцията. Ефективната борба срещу корупцията е решаващ елемент от върховенството на закона. Европейската комисия поставя тази борба на водещо място в дневния ред в своите последователни доклади по Механизма за сътрудничество и проверка (МСП).
Тези доклади са одобрени от нашите правителства и от поредица правителства на Република България. Надяваме се, че отхвърлилите проектозакона политическите партии (включително онези, които не гласуваха) ще представят възможно най-скоро нови идеи за справяне с този проблем, като по този начин покажат, че неуспехът в това гласуване не означава, че народните представители омаловажават борбата с корупцията на всяко едно ниво.
Това изявление е подписано от посланиците на страните-членки на Европейския съюз:
Нидерландия, Франция, Германия, Великобритания, Австрия, Белгия, Ирландия, Полша, Дания, Финландия, Италия, Кипър, Испания, Люксембург и се подкрепя от посланиците на Норвегия и Швейцария.

Би Би Си удари в сърцето кабинета Борисов 2
13.03.2015
Политическата нестабилност удари в сърцето правителството на България,която по-рано тази година бе предупредена в доклад на Европейската комисия, че трябва да направи много повече в борбата с организираната престъпност и корупцията. Така анализира обстановката у нас Би Би Си в репортаж, направен заради трусовете в МВР и спецслужбите.
България е смятана за една от най-корумпираните страни в ЕС и съдебната й система бе поставена под специален надзор на Комисията, когато тя се присъедини към ЕС през 2007. В годишния си доклад през януари Комисията призова за по-нататъшни промени в политическата култура и поставянето на тези въпроси на първо място в дневния ред, посочва медията.
Би Би Си съобщава, че българският парламент е одобрил назначаването на Румяна Бъчварова за нов министър на вътрешните работи. Това се случва след драматична седмица, през която петима висши служители от специалните служби и вътрешното министерство подадоха оставка или бяха сменени.
Има напрежение по върховете на българското коалиционно правителство, се казва в анализа и се обяснява, че това се дължи на различните виждания за бързината на промените.
Основно предизвикателство пред правителството в София е продължаващата вълна от нелегални имигранти, особено от Сирия, Ирак, Афганистан и Северна Африка, през границата от Турция.
Министър-председателят Бойко Борисов оглавява крехката коалиция между своята партия ГЕРБ, която спечели парламентарните избори през октомври миналата година, и Реформаторски блок, чието мнозинство зависи от десницата Патриотичен фронт и лявата Алтернатива за българското възраждане.
Българската Държавна агенция за национална сигурност (ДАНС), бе създадена преди седем години, когато две други разузнавателни служби се сляха. Първоначалната цел през 2008 г. е била да се съчетаят разследването на организираната престъпност и борбата с тероризма. Но поредица от скандали, свързани с подслушване и спорни назначения подкопа репутацията на ДАНС, посочва медията.
България и Румъния са попарени от корупция, но през последните месеци десетки бивши високопоставени служители в Румъния бяха хвърлени в затвора или глобени, акцентира Би Би Си.

ООН: В България се живее най - лошо от целия ЕС .
27.12.2015

Норвегия отново е най-доброто място за живеене в света, а България най-лошото от целия Европейски съюз. Това става ясно от ежегодния доклад на ООН за развитие на човека, който беше публикуван от глобалната организация, предаде репортер на Хаштаг-BG.
Това е 12-ият път, в който Норвегия е обявявана за най-добрата страна за живот в света. На второ място е Австралия, трета е Швейцария, а четвърта и пета съответно Дания и Холандия. Челната десетка се допълва още от Ирландия и Германия, които си делят шестото място, САЩ, Канада и Нова Зеландия.
България се намира на 59-то място от общо 188 страни оценени в изследването. Сред нас се нареждат страни като Антигуа и Барбуа, Палау, Панама, Малайзия, Тринидад и Тобаго и други. За сравнение Черна гора се намира на 49-та позиция, Румъния на 52-ра, а Хърватска е на 47 позиция. С това класиране България е най-лошото място за живот в целия Европейски съюз.
Последна в класацията е размирната държава Нигер (188), Централно африканската република е на 187, а Еритреа на 186.


България е на първо място по измами, ощетили ЕС с 1 млрд. Евро .
31.05.2016

Почти 1 млрд. евро са били отклонени от европейските фондове към бенефициенти измамници, сочат данните на Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ).
Най-много такива случаи са регистрирани в България, Румъния и Унгария, информира Ройтерс, цитиран от Би Ти Ви.
Според годишния доклад на организацията през 2015 г. бюджетът на съюза е пострадал с 888 млн. евро, което е малко по-ниско от резултата за предходната година – 901 млн. евро.
Сумата се равнява на 0,6% от общия бюджет на съюза, разходите от който отиват най-вече за субсидии към фермерите и за подпомагане на по-бедните региони.
В доклада се цитиран един от случаите на измами – общо над 1400, при който 1,3 млн. евро са били отпуснати за модернизацията на фабрика за замразени зеленчуци у нас.
Оказало се, че фабриката и доставчикът на оборудване са на един и същи собственик, а самото оборудване е било продадено на завишени цени.
При други случаи вносителите на китайски слънчеви панели измамили данъчните власти с митото, като подправили документите за произход на стоката.

 
България - най-корумпирана в ЕС и се влошава . През 2016 г. страната ни бележи спад до 75-та позиция в класацията на „Прозрачност без граници”.
25.01.2017
България е най-корумпираната страна в Европейския съюз, като при това нивото на корупция расте. Това показва последният доклад на неправителствената организация „Прозрачност без граници” (Transparency International).
Проучването се прави всяка година, за да покаже проникването на корупцията в 176 страни по света. През 2016 г. България бележи спад до 75-та позиция.
Предходната година държавата ни бе на 69-о място с 41 точки, като и тогава беше с най-нисък резултат в ЕС.
С най-добрия антикорупционен индекс за 2016 година могат да се похвалят Дания и Нова Зеландия , съответно 90 точки от максимум 100, следвани от Финландия, Швеция, Швейцария, Норвегия, Сингапур, Холандия, Канада. Веднага след това са Германия, Люксембург и Великобритания с еднакъв индекс на корупцията - 81. САЩ са на 18-то място.
Прозрачност без граници изработва индекса по скала от 100 точки, като се основава на мненията на експерти от световни организации като Световната банка, Африканската банка за развитие и германската фондация „Бертелсман”.
От съседните на България държави Румъния е на 57-ма позиция, Гърция е 69-та, Сърбия е 72-ра, а Турция има еднакъв брой точки с нас.
Сред страните, които са след България в класацията на „Прозрачност без граници” са Беларус, Албания, Босна и Херцеговина, Македония и Косово.
Измамите и грешките в програмите за публични разходи са навсякъде, коментира Ройтерс, като дава пример със социално-пенсионната система на Великобритания.
Нейният бюджет е с около 50% по-голям от този на целия ЕС, но и в нея около 0,7% се падат на плащания, които всъщност са имали основание. Може да изглежда малко, но в абсолютни стойности сумите са огромни.
Миналата година по съдебен ред ЕС успя да си върне около 187 млн. евро от неправилно похарчените пари, което е с около 10% по-малко от сумата, постигната предходната година.
Шефът на ОЛАФ Джовани Кеслер е и горещ привърженик на идеята за създаване на общоевропейска прокуратура, която би имала по-големи правомощия при разследването на злоупотреби от тези на ОЛАФ.
Държавите членки обаче не подкрепят тази инициатива.
В същото време в Брюксел се чуват гласове, че националните държави нямат огромното желание да преследват измамниците, ощетили общоевропейския бюджет, и като цяло не се стараят особено много в коректното управление на европейските фондове.

Няма коментари:

Публикуване на коментар