вторник, 4 декември 2018 г.

ПРИКАЗКА ЗА КАБИНЕТА 23



Как се печелят конкурси ? Окопаха се навсякъде: Мъжът на Захариева ще точи пари от пореден и кичозен ремонт на Централна гара!

10. 07. 2018

Спечелилият конкурса на Столичната община за втори градски център арх. Ангел Захариев, чието твърде важно предимство е, че е съпруг на вицепремиера Екатерина Захариева и майстор на проектите с преобладаващо офшорно участие на експрезидента Плевнелиев, когато беше строителен предприемач, изказа пред БНТ идеите си за организацията за реформи около Централна гара.
Истинско щастие е, че въпреки натиска на съпругата му и Плевнелиев, този човек не стана главен архитект на София.
Според него основната тема в търсенията му е била от доминирано от автомобили, пространството да стане доминирано от пешеходци. Сега хората били насила набутвани в мрачния и миришещ според него подлез.
Архитектът явно отдавна не е минавал през гарата, защото поне от 3 години общината ремонтира точно този подземен подход. Идеята там е да бъде по-бърза и по-удобна връзката с метрото, а оттам с центъра и дори с аерогарата на пътниците. Заради последното се инвестираха и неколкостотин милиона лева в гарите на подземната железница до летището. Тази връзка е необходима и за предвидения на същото място голям подземен паркинг, който стана възможен пак, благодарение на строежа на метрото, с търговската аркада и заведенията. Както е на всяка европейска голяма гара. Все едно дали в Париж, Амстердам, Москва, Цюрих, Берлин или Лондон, дали в Милано или Торино, това са транспортни хъбове. И са направени така, че да правят максимално бързо съответните връзки между различните начини на придвижване с две главни цели – летището или летищата на съответния му града и неговия идеален център.
Никъде няма пешеходни зони на такива места.
Старомодно декорираният според проекта на Захариев гаров площад в кичозен и просъветски маниер – нещо доста различно от съвременните тенденции, предвижда и строеж на сгради със странни форми, каквито се правеха до края на 80-те години. Такъв екстериор може би би подхождал на стадион, но гарата има свои утилитарни необходимости. Сами се убеждавате на грозноватата картинка, на която странно защо е връчена наградата, пише "19 минути".


3 млн. поръчка за жената на шефа на резерва, вече има над 30 млн.

11.08.2018

Агенцията по заетостта е сключила договор за невъоръжена охрана за 3 187 944 лв. с ДДС с "Мултифорс А.С" ЕООД. Управител на фирмата е Магдалена Пеева - съпруга на Станимир Пеев, който е председател на Държавния резерв и военновременни запаси. За това съобщи OFFNews. Според публикации в пресата Пеев е близък с премиера Бойко Борисов.
От документацията на поръчката се вижда, че "Мултифорс" е единственият участник. Договорът за охрана е за 36 месеца, а сумата ще се плаща на равни месечни вноски от 73 795 лв. без ДДС. Срещу това трябва да се осигури физическа невъоръжена охрана, която да осъществява регламентиран пропускателен режим в обектите на агенцията и да реагира по всяко време с автопатрул при получен алармен сигнал. Фирмата трябва още да извършва профилактика, ремонт и поддръжка на вече изградените СОТ системи в административните сгради.
Управител на "Мултифорс А.С" ЕООД е Магдалена Пеева, а собственик на дружеството е от 2013 г. е "МУЛТИФОРС ГЛОБЪЛ МЕНИДЖМЪНТ" АД. До тогава собственик на Мултифорс А.С" е била Пеева, според търсачката на "Биволъ", която работи с данни от Търговския регистър. Сайтът на регистъра в момента е недостъпен.
Станимир Пеев е председател на агенция Държавен резерв и военновременни запаси 2009 г., а преди това е беше кмет на район "Панчарево" в Столичната община. Според offnews.bg през 2007 г. Пеев е прехвърлил създадената от него "Мултифорс" на своята съпруга.
Има данни за участие на "Мултифорс А.С" в 162 обществени поръчки за над 34 млн. лв. Фирмата е сключвала договори за охранителни услуги с Министерството на земеделието и храните, Министерството на транспорта, Министерството на отбраната, Министерството на икономиката, НЕК, Софийската областна администрация, "Топлофикация София", Националния военноисторически музей, УНСС, и "Булгартрансгаз". Университетът за национално и световно стопанство е сключил договори с "Мултифорс" на обща стойност 7 138 000 лв. без ДДС.


Борисов поиска три оставки и ги получи . Транспортният, вътрешният и регионалният министър си подадоха оставките .

31.08.2018

Трима министри, отговорни за автобусната катастрофа край Своге, при която загинаха 17 души, да си подадат оставките. Това е поискал премиерът Бойко Борисов в петък сутрин.
Министър-председтелят настоява от постовете си да се оттеглят вътрешният министър Валентин Радев, транспортният Ивайло Московски и регионалният Николай Нанков. И тримата още в неделя сутринта след катастрофата са заявили, че са готови да понесат политическа отговорност за трагедията. Това е станало на свиканото спешно от Борисов заседание в Министерския съвет.
Малко след това Нанков заяви, че и тримата са си ги подали.
Подадохме оставки, защото така постъпваме в ГЕРБ, носим политическа отговорност. Така се прави по белия свят, така постъпваме и в ГЕРБ.  Това каза министърът на вътрешните работи в оставка Валентин Радев на пресконференция в МС след извънредно заседание на правителството. Московски е в болничен.
Поставени сме на постовeте си, за да свършим работа. Очевидно министерствата ни не са били в състояние да ни предпазят от такава трагедия, каза той.
Вероятно ще се върнем в НС, каза Радев. Докато се намерят нови министри, ние ще продължим своята работа. Ще говорим с партията и решим какво правим, добави той.
Регионалният министър в оставка Николай Нанков уточни, че „нашата отговорност е ясна и затова си подадохме оставките“. Той уточни, още, че това „е по линия на ангажимента към АПИ и по линия на политическата отговорност“.
Радев заяви, че драстично са намалели жертвите на катастрофи по пътищата.

Радев подчерта, че не са се оттеглили веднага след катастрофата, защото искали да предадат цялата необходима информация на следствието и прокуратурата.
„Ние сме хора с морал. Основната ни цел е справедливостта максимално бързо да възтържествува. Съдействахме, съдействаме и ще съдействаме, за да може следствието да приключи по възможно най-обективния начин”, коментира от своя страна регионалният министър Николай Нанков.
Той и колегата му от вътрешното ведомство заявиха, че не са писали официално мотиви за оттеглянето си от постовете.
Радев категорично заяви, че МВР е подало общо седем сигнала за опасния участък от пътя в Искърското дефиле, който се превърна в лобно място на 17-те жертви на катастрофата.
„Не винаги сигналът е достатъчен. Но, ако имаше ежедневен контрол, може би нямаше да се стигне до този инцидент. Явно проблемът е и в не толкова добрата координация и комуникация между трите ведомства”, каза Нанков.
Вчера Нанков бе извикан в следствието на разпит за пътя, както и всички, приели отсечката по документи.
След повече от три часа разпит регионалният министър Николай Нанков заяви, че ще има наказани за катастрофата край Своге и че част от консорциумите са започнали да отстраняват дефектите по пътя край Своге.
Разследват се действията на шофьора, както и самия път. Преди дни Борисов посочи, че няма да има пощадени.
Трите министерски оставки, които са подадени, не решават нищо в този случаи. Трябва да бъдат открити хората, които са подписали този акт 16 за осъществяването на този некачествен ремонт.
Това каза пред БНР Александър Славков, организатор на протеста в Своге след тежкия пътен инцидент.
„За втори път взимат проби. Тези няма да показват нищо по-различно от първите - че асфалтът е некачествен, негоден да бъде положен за пътна настилка“. Процесуално-следствените действия на мястото на катастрофата продължават, каза той.
Истината е следната - камилите се сменят, керванът си върви и от 10 години този керван се води от един и същи човек. Оставка на цялото правителство е единственият изход от политическата криза в момента. Това каза Кирил Добрев от БСП.
„Днес трима възлови министри от правителството на стабилността си отиват, вицепремиер за пореден път истерично и остро реагира и възразява на премиера. По същество това се нарича правителствена криза. Ние като политическа сила не сме изненадани от оставките. Намираме ги за доста закъснели”, уточни Добрев. Той допълни, че има още две възлови ведомства, където оставките също са много закъснели. Според него е задължителна оставката на Цецка Цачева и задължително оставката на министър Порожанов.
„Това за нас е признание за провала на 10-годишната политика на рязане на ленти. Важният въпрос обаче всъщност е съвсем друг. Тези са поредните, които за 10 години си отиват. Какво се случва обаче след тях? Какво правим, след като поредните министри се върнат в парламента или си отидат в къщи, заменяме едни партийни функционери с други”, каза той.
От своя страна Крум Зарков каза, че оставките на тримата министри ще бъдат подкрепени в пленарната зала, още повече, че тези оставки са ги изисквали нееднократно.
„Но това, че тези хора си тръгват, както се опитваме да подчертаем, не е отговор на големия въпрос. Големият въпрос е ще има ли качествена промяна в политиките, които те водят”, каза той. Зарков подчерта, че ги интересува не само кой идва, а какво идва.
„Каквито и смени да се направят в момента на министри, няма абсолютно никакво значение, тъй като водачът на този керван е един 10 години, политиката, която следва е една и най-ярък пример е актуалният в момента нов орган, който искат да създадат за пътната безопасност, защото такъв орган има”, заяви Георги Свиленски от БСП.
Около 17 часа в събота автобус, превозващ екскурзианти, падна от 20 метра, загинаха 17 души, трима са в тежко състояние в "Пирогов" и една жена в Окръжна. Шофьорът е карал с превишена скорост - 53 км/ч, при 40 км/ч.
Повечето от загиналите са от софийското село Световрачане, сред тях е и момче на 13 години.
До този момент разследващите не са установили точната причина за трагичния инцидент. Основните направления, по които се работи, са действията на водача и техническото състояние на пътния участък.
В понеделник полицаи и следователи влязоха в сградата в на „Трейс груп” - фирмата, ремонтирала пътя, а във вторник полиция и жандармерия влязоха в офиса на "Мегаинвест холд” в Дупница.
Те изземат документи, свързани с договора, сключен за ремонта на кървавия участък край Своге.
От агенция „Пътна инфраструктура” са подали общо пет сигнала до фирмата изпълнител „Трейс Своге” за спешен ремонт на рисковите участъци от трасето. Крайният срок е бил 15 август или 10 дни преди катастрофата. Регионалният министър Николай Нанков поясни, че нито един от участъците не е ремонтиран.


Томислав Дончев намесен в схема за 4,5 млн. лева?

28.09.2018

За подозрение за схема за усвояване на 4.5 млн. лева от камери по пътищата, в която е свързан т.нар. Институт за пътна безопасност, съобщава близкият до ГЕРБ сайт novini.bg.
Съмненията тръгнаха от социалните мрежи, но вече бяха тиражирани от няколко сайта. Според информациите, идеята е да се наложи нов доставчик на следващите 50 камери за скорост, който е регистриран в Габрово - родният град на вицепремиера Томислав Дончев, пише Topnovini.bg.
Експертът от института Богдан Милчев е представен лично от Томислав Дончев в Министерския съвет в компанията на трима министри като най-важната фигура в бъдещата мегаструктура, която ще обединява съответните звена от няколко ведомства, за да се бори за сигурността по пътищата. Тя пък трябва да бъде оглавена от неговия приближен на Института за пътна безопасност Атанас Тодоров, пише novini.bg.
Богдан Милчев бе отстранен от шефското място в КАТ София, а след това бе съветник на депутата Настимир Ананиев от ДБГ в Реформаторския блок по време на участието му в управлението. Негов кум е заместникът на Корнелия Нинова в БСП - Кирил Добрев.
Прекият контакт на Милчев в кабинета е именно Томислав Дончев. А фирмата, която се гласи за обществената поръчка, се занимава с IT продукти и е базирана в Габрово, твърдят запознати.
След като оглави мегаструктурата, обявена от Дончев, институтът се кани да оказва натиск върху ведомствата за усвояване на сериозни пари около посочените от тях нередности по пътищата. Самият институт наскоро се обяви и срещу кандидатурата за вътрешен министър на Младен Маринов.
Според запознати, това също е част от вътрешнопартийните игри, които лагерът на Томислав Дончев играе.
За момента вицепремиерът и Богдан Милчев не са коментирали писанията в социалните мрежи и тиражирани вече в някои медии.
Източници, близки до Дончев коментират, че той иска да се срещне на четири очи с Бойко Борисов, за да обясни позицията си, добавя novini.bg.


Кръстникът на Горанов осигурил и луксозна вила . Облагите от "Кръстникгейт" може да се окажат по-мащабни от един апартамент .

26.11.2018

Освен безплатен апартамент, кръстникът на Владислав Горанов му е осигурил и луксозна вила във вилна зона „Ярема“, показа проверка на Биволъ. Импозантната сграда принадлежи на Снежана Сариева, съпруга на кръстника Иван Сариев. Владислав Горанов често я посещава, а съседите твърдят, че дори надзиравал строежа и давал инструкции на работниците.


Вилата в „Ярема“ е построена на два от трите терена, които Снежана Сариева купува на 13.11.2003 г. от община Самоков на цена 8-10 лв. на кв.м.
По същото време Иван Сариев също прави имотна придобивка в района – двуетажна вила само за 3000 лв. По-късно той изкупува и  терена, на който е построена вилата, като плаща на Община Самоков 3600 лв. за 1188 кв.м. Така семейството срещу скромна сума се сдобива с четири участъка в скътаната сред гъста борова гора вилна зона на 30 мин. с кола от София и на също толкова от Белчинските бани. Любопитен факт е, че имотите в самата вилна зона не са нанесени в Кадастъра, за разлика от имотите извън нея. Това затруднява значително намирането на собствениците им.

По-късно единият участък на Сариева е продаден без надценка на съпруга на Нина Петкова Ставрева. През 2007 г. тя става началник на кабинета на финансовия министър Орешарски, а през 2014 е главен секретар на Министерски съвет. Ставрева обаче забравя да декларира придобивката през 2007 г. Декларира я чак през 2014 г. заедно с построена на терена вила на стойност 336 000 лв.

През 2012 г. Сариева си вади разрешително за строеж на вили върху двата терена, останали на нейно име. Както се вижда от историята на Google Earth, строителните работи са започнали преди 2014 г. Двете къщи-близнаци са въведени в експлоатация с акт 16 номера  V-608 и V-609 от 26 юни 2018 г.
В процеса на строежа Владислав Горанов се е появявал много пъти на място, твърди Фрогнюз в две публикации датирани от октомври 2015 и април 2018 г. През април т.г. той дори е заснет от екипа на сайта, който е разговарял с местни хора, потвърдили за честото присъствие на министъра и съпругата му в имота.
Биволъ изпрати въпроси до министър Горанов чрез пресцентъра на финансовото министерство, за да изясни ситуацията какво отношение има той към имота на неговите кръстници. Инвестирал ли е в строежа, ползва ли имота и при какви условия? До редакционното затваряне на статията отговор не се получи.
 До момента министър Горанов не е дал обяснения и за апартамента, който ползва безплатно, въпреки призива на премиера Борисов от Брюксел да го направи. Луксозното жилище с площ от 180 кв. м. в комплекса „Есте Хоум енд Спа“ е собственост на Сариева, която е броила за него през 2011 г. 382 560 лв. на фирмата „Есте Пропъртис“, свързана с братята Домусчиеви.
 Горанов ползва безплатно апартамента от 2012 г. до днес, но не е декларирал тази облага в натура до тази година. Преди три дни стана ясно, че прокуратурата е започнала проверка за престъпление по чл. 283 НК/чл. 304б НК, което е възложено на КПКОНПИ.

Междувременно Биволъ разкри, че през февруари 2015 г. синът на Сариеви е започнал работа в Министерството на финансите като експерт и е участвал в комисии по обществени поръчки. По това време Горанов е министър на финансите в правителството Борисов 2.

Кой е щедрият кръстник?

Кръстникът на Горанов е Иван Христов Сариев. Той е син на полковника от ДС Христо Сариев.  Според разкритите досиета за принадлежност към ДС, Сариев е бил оперативен офицер в Първо ГУ на ДС. Кто такъв той попадва в сферата на влияние на най-мощната структура на бившите ченгета, към която се отнася и емблематичния Делян Пеевски. По линия на Първо ГУ Сариев-баща е вербовчик на Петко Русинов – един от знаковите червени мулти-милионери на прехода, приватизирал „Океански риболов“. Впоследствие именно Русинов продаде рибното пристанище, заедно с цялата прилежаща база в Бургас на бившата спътница в живота на Бойко Борисов – Цветелина Бориславова.
Иван Сариев завършва военната академия Г.С. Раковски, но не прави кариера в армията. Има бизнес в областта на информационните технологии. През 2002 г. влиза в управата на държавната фирма „Информационно обслужване“, чийто принципал е Министерството на транспорта. По това време министър е Пламен Петров, известен от снимката с Доктора на „оная яхта“ на Спас Русев в Монако. Парламентарен секретар на МТ е съвсем младият член на НДСВ Делян Пеевски. По време на Тройната коалиция Иван Сариев става съветник на финансовия министър Орешарски. Защитава дисертация и се изявява като преподавател в „сарайско-библиотекарския“ УНИБИТ по специалността „Мениджмънт на информацията“. Но Сариев е известен най-вече като виден масонски шеф и обединител на разцепеното българско масонство в ложата ОВЛБ.





Няма коментари:

Публикуване на коментар