четвъртък, 21 януари 2010 г.

АНТОЛОГИЯ НА НЕОКОМУНИЗМА 12

Бивш мултак мами свой партньор,
прокурори и данъчни му опъват чадър

“Някога бях много богат човек, сега съм кръгла нула. Идва ми да се самоубия!”, казва пред “Акцент” бившият карнобатски бизнесмен Атанас Атанасов. Всичко тръгнало с главата надолу през 1994 г., след като, по думите му, бил измамен от Георги Самуилов, президент на “Инса Ойл”, бивш изпълнителен директор на фирмата за горива на “Мултигруп” - “Арес”. В момента 55-годишният Атанасов е на легло, поразен от три инсулта. Съпругата му Славка работи като сестра в детски ясли. Двамата карат на заплатата й и с неговата пенсия по болест.
През януари 1994 г. Атанасов внася от Румъния 2334 т промишлен газьол. Горивото е декларирано и обмитено. Три дни по-късно той се договаря със Самуилов да му продаде газьола. С него трябвало да се срещнат на гара Белозем, за да финализират сделката. Когато Атанасов отишъл в уговореното време на срещата, установил, че служител на Самуилов е освободил с пълномощно 52-те цистерни и тях вече ги нямало на гарата в Белозем.
Това е станало, въпреки че човекът на Самуилов не е имал документ, удостоверяващ собствеността на горивото.


"БЯХМЕ БОРЦИ, ВЕЧЕ СМЕ БИЗНЕСМЕНИ"

Преди известно време един от собствениците на известна българска банка пребил валутния си дилър пред очите на целия отдел "Външни операции". Причината за гнева на боса била, че служителят му загубил при стандартна валутна сделка на външния пазар 1,2 милиона долара. Дилърът бил принуден да подпише разписка, че ще работи с минимално заплащане, докато не успее да върне загубите на банката.
Въпросният банкер е бивш спортист-борец. Сега е водеща фигура в няколко икономически групировки в България. Само до преди 4-5 години той и бившите му съотборници размахваха бухалки и оръжия, рекетираха, крадяха автомобили. Сега те контролират голяма част от българската икономика, имат реално участие в повечето приватизационни сделки в областта на туризма, хранително-вкусовата промишленост, търговията с нефтени продукти, цигари и селскостопанска продукция. Една странна мутация в годините на прехода.
Емблематично е развитието на т.нар. "бригада на борците", към която принадлежи цитираният в началото на текста банков директор. Контактите на групата му датират от съвместното им учение в спортния интернат "Олимпийски надежди" и спортната рота на армията в София. Всички те сега са на възраст между 30 и 40 години. Първоначалното им натрупване на капитали започва от крайпътните мотели на трансграничните магистрали, които минават през България. Борците поставят под контрол абсолютно всичко - от смяната на пари до проституцията. Въоръжените грабежи са основна част от специалитета на борците. Малките и сплотени групи от спортисти действат бързо, жестоко и безкомпромисно. Преди налагането на югоембаргото по магистралите Е-80 и Е-79 минава основният поток от чужденци, които пресичат Балканския полуостров. Оттук минават и гастарбайтерите, които се връщат от работа в чужбина със спечелени пари и най-често стават обект на въоръжени грабежи.


Двама ексминистри и Мургина на съд

Двамата ексминистри Николай Цонев и Валери Цветанов, както и бившата шефка на НАП Мария Мургина, отиват на съд. Това научи "Монитор" от източници в прокуратурата. Членовете на кабинета "Станишев" - бившият военен министър Цонев и колегата му от земеделското ведомство Валери Цветанов ще отговарят за престъпления по служба. Държавното обвинение вече е събрало всички доказателства срещу тях. Остава само адвокатите им да се запознаят с обвиненията. Първа пред Темида обаче ще се изправи ексшефката на Националната агенция по приходите (НАП) Мария Мургина. Срещу нея разследването е приключило и в началото на седмицата прокуратурата ще внесе делото в съда. Срещу Мургина са повдигнати 4 обвинения. Първото е за неправомерно прихванати данъци на бившия шеф на "Кремиковци" Валентин Захариев. Делото за далаверите с източване на милиони ДДС чрез покровителството на висши служители на агенцията бе образувано през февруари миналата година. Месец след старта на разследването стана ясно, че ексшефката и Александър Томов са източили милиони ДДС от "Кремиковци" през верига от офшорни фирми и договори за продажба на акции на футболния клуб. Мургина като директор на НАП пазила от ревизии сделките на Томов. Според разследващите финансовите злоупотреби са ощетили бюджета със стотици хиляди левове. Другото обвинение срещу бившата данъчна шефка е за укриване на данъци. Според разследващите Мургина попълнила данъчна декларация с невярно съдържание, като пропуснала да впише имот, който притежава в Созопол. Третото обвинение е за принуда. То е за оказван системен натиск над служителка на агенцията. Разследващите установили, че Мургина принуждавала жената да напусне, защото отказвала да си затваря очите за нарушения. Според четвъртото обвинение Мургина е нарушила служебните си задължения, като дала незаконосъобразни писмени указания. Въз основа на тях е било намалено данъчно задължение на "Плевен 1999" ООД. В резултат от това са настъпили вреди за бюджета за над 1,32 млн. лева, твърди обвинението. Ако бъде призната за виновна, тя може да откара до 10 години зад решетките. Освен това я грозят глоба и конфискация на част от имуществото й. Съдът може да лиши ексданъчната шефка от правото да заема държавен и обществен пост за определен период от време.

.
Експертиза бави делото срещу Сергей Станишев


Неизготвени все още експертизи бавят разследвания срещу политици, съобщиха източници в Съдебната палата. Една от тях е по производството срещу бившия премиер Сергей Станишев. Тя беше назначена преди близо два месеца и трябва да установи дали няколко документа представляват класифицирана информация. На 3 ноември миналата година главният прокурор Борис Велчев поиска имунитета на Станишев, за да бъде разследван за това, че е загубил документи и материали, съдържащи информация, представляваща държавна тайна. Тогава от прокуратурата официално съобщиха и че Станишев ще бъде разследван за това, че по непредпазливост е станал причина да бъде разкрита информация, представляваща държавна тайна, съдържаща се в справка относно "действията на лица и кръгове, указващи деструктивно влияние върху функционирането на министерства и структури на държавната администрация".
.

Из показания пред следствените органи, 16.10.2006 г.

„По време на мандата ми като генерален директор на БНТ през януари 2004 година преди подписването на договор с „Видеоинтернешънъл” ООД на среща извън БНТ с Красимир Гергов, последният ми показа два листа, написа върху тях текст и ми обясни, че това е запис на заповед на стойност около 500 000 лева. Ако не подпиша договора с „Видеоинтернешънъл” те ще ми бъдат изплатени”...В края на месец януари 2004 г. в деня на подписването на договора с „Видеоинтернешънъл” бях принуден да подпиша подобно споразумение с „Пиеро 97”... Следва подпис – Кирил Гоцев.”

Няма коментари:

Публикуване на коментар