четвъртък, 14 януари 2010 г.

ХАДЖИ ГОЦЕ И ХАДЖИ БОЦЕ

Беше една от онези черни нощи в които даже и да искаш да видиш върха на носа си няма да можеш. Хаджи Гоце и хаджи Боце бяха напъхали мобифоните в ушите си с се надвикваха така, че и глухите се чудеха къде да се скрият за да не ги слушат. Хаджи Гоце беше застанал в страни от стряхата на „Позитано” 20 и се правеше, че не е от там. Хаджи Боце беше седнал в кръчма „Монтерей”. Вече беше отказал една порция кюфтаци за да не прилича на онези хаймани от „Позитано” и си беше поръчал две мешани скари, макар и да знаеше, че Цецко няма да дойде защото го награждаваха за политик на годината.

- Хаджи Боце – нареждаше хаджи Гоце – не ви ли беше срам да дадете на някои от пенсионерите по 25 лева за Kоледа,а вие герберите да празнувате на екзотични острови.

- Хаджи Гоце – отвръщаше хаджи Боце – вие ли сте за приказка? Не си ли спомняте как изпращахте само някои пенсионери на море и то през зимата та да се поболеят и по бързо да гушнат букета?

- Ако искаш да знаеш – отвръщаше хаджи Гоце – ние им направихме чакални в които с радост да чакат да си подават документите.

- А колко торби с жълтици прибра под сукмана стрина Масларова за тези ремонти за да има да си посреща нуждите на стари години по Хаваите и Лас Вегас? Ами Сергейчо, недоносчето на чорбаджи Димитър от Станишевите и брат му колко милиона алтъни прибраха за черни дни. Ами буля Евгения на бай Тошо унуката, дето аз го пазех да не се напикава, колко милиона прибра да ви шие долни гащи?

- Хаджи – присвиваше вежди хаджи Гоце и стискаше устни – вие много бързо забравихте ръката, която ви хранеше! Я ми кажи кой на времето ви нае ратаите с дебелите вратове и бронираните джипове да ви работят ангария? Ами Валентинчо от Златевите, благодарение на кой пипна горивата в България за да ви плаща сега предизборните кампании? А ми оня селски тарикат, дето в Долната махала му викат Черепа, благодарение на кой прибра хазарта и не му стигна ами налапа и Пътната инфраструктура и сега са надува като петел на тараба? Благодарение на кого цялата ви челят сега има фирми в офшорни зони, имоти по чужди земи и задгранични банкови сметки? Благодарение на кой буля Цветелина се кипри в Сибанк като газдерица? Ти май и това си забравил?

На мутрата на хаджи Боце се появи иронична усмивка, почеса биволския си врат и побърза да се отдума:
- Хаджи Гоце, аз когато взимам не гледам...и за това не помня. И лайно в целофан да ми дадеш – щом е чуждо ще го взема, за да не се мина. Ама някой рече ли да вземе от мене – чаршията ще изора! Ти искаше да крадеш сам от еврофондовете, а на мене нищо да не даваш. Е за това на изборите ти вързах тенекия на вратата, без да ме е страх от аскера с червената униформа дето те пази с пушка. Сега и при най – лекия ветрец тая тенекия ще ти дрънчи, докато си отидеш от там за винаги!

- Гиди хаймана ниедна, ти ли стори тая простотия? – крещеше хаджи Гоце - Аз на тебе ... и т.н и т.н.

Такива ми ти безкрайни гюрултии разпространяваха мобилните оператори в тази черна нощ, която някой беше нарекъл с купешкото име „Демократичен преход”. А под тъмното небе, което беше слязло до кумините на къщурките, майка България плачеше. Едрите и сълзи сторваха така, щото разпокъсания и сукман да заприлича на мокър парцал с който можеш да си избършеш пода в одаята. Плачеше, защото беше родила такива нехранимайковци като хаджи Гоце и хаджи Боце! А беше време, когато бяха малки и с гордост наричаха себе си – "комунисти"
!

Няма коментари:

Публикуване на коментар