понеделник, 18 януари 2010 г.

СВЕТЪТ ЗА НАС 5

8.12. 2009

Копенхаген първи, София предпоследна сред "Зелените градове на Европа"

Най-зелената столица на Европа е Копенхаген, а София е на предпоследно място. Такава е класацията на Economist Intelligence Unit по независимия изследователски проект "Зелените градове на Европа".
В индекса по отделните категории София заема различни позиции - при емисиите въглероден двуокис е на 29-о място, в категорията "енергопотребление" - 28-о, в категорията "потребление на енергия от жилищни сгради" - 14-о, в категорията "транспорт" (среднена оценка от дължината на велосипедните алеи, дължината на линиите на градския транспорт и дела на ходещите пеш на работа)- 27-о място, в категорията "вода" (осреднена оценка от годишното потребление на жител, загубите във водопроводната мрежа и дължината на канализационната) - 30-о място, в категорията "отпадъци" (средната оценка на годишното количество отпадъци на жител и делът на рециклираните отпадъци от общото количество) - на 29-о място, в категория "качество на въздуха" - на 29-о място, а на 28-о място е в категорията "екополитика".

04.01.2010

България с най-слаби шансове за възстановяване от кризата в региона

Изследване на водещата американска агенция за анализи RGE Monitor, публикувано в сайта на "Дойче веле", опроверга тезите на финансовия министър Симеон Дянков, според които България ще започне да се възстановява от кризата още през пролетта. В анализа на агенцията се казва, че за разлика от Сърбия и Хърватия, които ще регистрират слаб икономически ръст още през 2010 г., България и Румъния няма да успеят да направят това до 2011 г. В доклада България е представена като държавата с най-малки шансове за възстановяване от кризата.
Прогнозите на RGE Monitor са смятани за едни от най-авторитетните заради влиянието, на което се радва създателят на агенцията - Нуриел Рубини, който преди няколко години предвиди двойната световна криза.
Според аналазиторите на RGE Monitor, България може да изпита едно от най-бавните възстановявания в Югоизточна Европа, защото икономиката на страната е с най-голяма зависимост от износа, но и с най-малко възможности да се възстанови чрез износ. Причината за това е не само в слабото търсене на западноевропейските пазари, но и валутният борд и фиксираната валута, които правят неконкурентно способен българския износ.
Според агенцията през 2010 г. българската икономика ще се свие между 1 и 2 процента, а вътрешното търсене ще остане слабо поради силно затегнатото кредитиране и високата безработица.

28.12. 2009

"Ди Велт": Румяна Желева – "гангстерска невеста за ЕК"?

Говори се, че българският външен министър Румяна Желева, която направи светкавична кариера, е съпруга на мафиот. Това пише германският вестник "Ди Велт" в статия под заглавие "Гангстерска невеста за ЕК?", цитирана от радио Дойче веле.
Красимир Желев работи за Централната кооперативна банка, която от своя страна влиза в империята на варненската групировка ТИМ. Срещу групата отдавна се отправят обвинения, например в пране на пари, само че досега никой не е успял да приведе убедителни доказателства. Но със или без доказателства, лидерът на Зелените в Европейския парламент Даниел Кон-Бендит вече призова Желева да внесе яснота по този въпрос, "в противен случай изборът й може да се окаже много труден". Дали Желева ще получи поста, за който се бори, ще стане ясно в края на януари, когато ще се състои гласуването в Европейския парламент, пише в заключение "Ди Велт",


15.01.2010

Барозу чува погребален звън .

Бившият бодигард на бившия комунистически диктатор в България няма право да ни атакува по такъв начин, изтъкна председателят на Групата на Прогресивния съюз на социалистите и демократите в Европейския парламент Мартин Шулц. Той отправи острите нападки срещу българския премиер Бойко Борисов по повод неговото изявление, че леви евродепутати сеят раздори в Брюксел. Позицията е отразена в съобщение, разпространено от пресслужбата на Прогресивния съюз на социалистите и демократите.
„Госпожа Желева е елемент от стратегията на Борисов да налага стила си на нападки срещу всеки, който не е съгласен с него.


15.01.2010

Протестът “България не е Биг Брадър” в чуждите медии

Xора заявиха своето несъгласие с намерението на МВР да има пряк и на практика неконтролируем достъп до данните от интернет и телефонния трафик на всеки един от нас.
Euronews замениха темата за резила с Румяна Желева и тази вечер показаха протеста в София в емисията си. BBC избра снимка от протеста в София, за да я включи в рубриката “Day in pictures”. Reuters предава кратко и ясно за протеста и за повода за протеста, така че всеки да разбере - затова са Reuters

18.01.2010

Европа разлюбва Бойко Борисов

Ден след злополучния кастинг на Желева в Брюксел оттам дойде закъсняло писмо с дата 8 януари 2010 г., подписано от Дирк Анер - генерален директор на Генерална дирекция "Регионална политика" в Еврокомисията (ЕК).
Писмото на Дирк Анер отправя предупреждение, че ако до края на януари правителството не му даде отчет по проектите за опазване на околната среда, който Брюксел е изискал още преди половин година, "службите на Комисията ще разгледат спиране на финансирането по цялата оперативна програма". Или казано иначе - ако не се поправите до две седмици, замразяваме над 1.8 млрд. евро.
Тревожно е, че дори големите проекти като завода за боклук в София и магистрала "Тракия" служат само за управленско самохвалство. Дирк Анер е изумен, че за тях са обявени търгове, но формулярите, с които се кандидатства за европейско финансиране, "още не са представени на Комисията". Хитрината на властите да отчитат успехи на хартия е хваната от бдителния брюкселски еврократ. "Вниманието се фокусира върху сключването на договори, но сега трябва да се насочи към плащанията, пише той и продължава: Тук картината е най-проблематична, защото плащанията възлизат едва на 1.07% от наличните европейски фондове. Казано накратко, за три години през 7-годишния програмен период само 1% от фондовете е достигнал до получателите. Този резултат определено е недостатъчен, за да има значително влияние върху икономиката по време на криза." Ето как един чужденец се опитва да ни отвори очите и да ни накара да се наведем и вземем парите, по които газим откакто са ни пуснали на европейския път. И се чуди, че не си правим труда дори в условията на криза.

Няма коментари:

Публикуване на коментар