вторник, 26 януари 2010 г.

ГОЦЕ СРЕЩУ БОЦЕ 8

13.01.2010

Борисов обвини БСП за слабото представяне на Желева.

Оценките за слабото представяне на Румяна Желева при изслушването й вчера за еврокомисар са резултат от подривната дейност на левицата, смята премиерът Бойко Борисов.
"Нека поздравим БСП за подривната дейност. Те винаги са били добри в тази посока, не случайно са взривявали църкви, правили са лагери, нищо ново от тях не мога да очаквам. В изпълнение на тази тактика направиха изявления в България, пренесоха ги в Брюксел", каза премиерът в кулоарите на парламента. Борисов се пошегува с поговорката, че в ада не слагат българи да пазят казана, защото самите те се теглят надолу.
"Желева направи всичко възможно да изложи себе си и България пред цял свят. След тази излагация, не само не може да бъде еврокомисар, но не може да бъде и министър”, каза Антон Кутев от левицата. По думите му, ако премиерът я остави на министерския пост, ще срещне френетична съпротивата от негова страна и от страна на червените и това няма да е сценарии за свалянето на Желева, а "логично продължение на безобразията, които се случват".


15.01.2010

Станишев разказва виц за Дянков .

Лидерът на БСП не приема израелската идея за намаляване на ДДС .
“Слушател се включва в радио „Ереван” и задава въпроса: „Кажете какво да се прави с ДДС-то в България. Радио „Ереван” отговаря: Дянков, ти ли си? Спри вече с тези глупави въпроси”. Този виц за финансовия министър разказа соцлидерът Сергей Станишев, коментирайки идеята за поетапно намаляване на ДДС. Тя беше дадена на българския премиер Бойко Борисов от израелския му колега Бенямин Натаняху. Правителството дава все повече поводи за коментари и вицове, каза Станишев и допълни, че само вчера е чу два вица, отнасящи се до министри от правителство на ГЕРБ. Идеята за поетапно намаляване на данък добавена стойност (ДДС) е вредна, нереализуема и няма да доведе до нужните ефекти, а ако се реализира, само ще влоши ситуацията с изпълнението на бюджета през тази година, смята Станишев.
Когато едно правителство си сменя идеите през ден, не може да се очаква никаква стабилна финансова или икономическа среда. Това няма да доведе до сериозно подобряване на бизнес климата, но ще оголи бюджета за реализация на всякакви политики в рамките на около 150 млн. лв. На кого е нужно това? Разбирам, че министър-председателят не е икономист, но самата идея е вредна, нереализируема и само ще влоши изпълнението на бюджета, коментира Станишев.

22.01.2010

Първанов разкритикува икономическата политика на кабинета

Президентът, премиерът, министри и водещи икономисти обсъждат мерки срещу кризата на форум в София. "България - накъде след кризата" е темата на кръглата маса, организирана от Георги Първанов.
Държавният глава използва форума, за да разкритикува икономическата и социалната политика на кабинета "Борисов". Теодора Енчева следи форума.
Българската икономика няма ясен профил. Това заяви президентът Георги Първанов на дискусията "България – накъде след кризата". Според него, заради това кризата може да има по-дълбок характер и по-сериозни последици. Първанов оцени, че този път България не е изостанала относно положението в икономиката си. "Не бива да чакаме какво ще реши във връзка с преодоляването на кризата ЕС, а трябва да водим успоредна политика с експертно мнение", препоръча държавният глава.
Президентът посочи, че проблемът на България е, че икономиката ни все още се отличава с ниско ниво не технологиите – те е трудоемка и енергоемка. Първанов каза още, че ако се направи анализ на постигнатото в икономическата сфера до сега, ще стане ясно, че инвестициите преобладават в имотите и строителството.
Премиерът Бойко Борисов също участва във форума.
„Поздравявам президента с днешното мероприятие с много сериозно участие. Не случайно го запитах дали това е правено и преди кризата, защото ако са се вслушвали в мнението на експертите нямаше сега да се налага да е държавата на хляб и вода, а това ни е оставено от предишното правителство, каза министър-председателят. „



24.01.2010

Премиерът обвини предишния кабинет в умишлено саботиране на държавата

Премиерът Бойко Борисов обвини правителството на Сергей Станишев в саботаж. Според Борисов четири месеца преди парламентарните избори, чиновници в министерствата умишлено са започнали да укриват критични писма от Европейската Комисия до София.
От Брюксел още през февруари са поискали проверка защо по отделни проекти на оперативната програма за околна среда има спрени обществени поръчки.
"Освен думата саботаж, аз по друг начин не мога да нарека кореспонденцията от Брюксел по еврофондовете да бъдат укрити в тайници, защото след като не се заведат и се сложат в чекмедже, каса - това означава тайник, след като не е излязло на бял свят. Т.е. предишното правителство на Тройната коалиция (и ще им го напомняме това още 20 години), умишлено са саботирали дейността на държавата, криейки кореспонденцията с Брюксел, който ясно им е казал: "Спрете да крадете пари чрез преки договаряния, а правете конкурси, както се прави с цяла Европа - директно, ясно и точно", каза Борисов.
През февруари искането от Брюксел остава без отговор, а нито едно от писмата изпратени до края на мандата на правителството на Сергей Станишев не е заведено в деловодството на екологичното и финансовото министерство.
"Поне 15-20 % ще загубим по проекти по Оперативна програма „Околна среда" и по ИСПА по простата причина, че Брюксел не вярва на сълзи”, каза премиерът.


26.01.2010

БСП иска оставките на трима министри

София /КРОСС/ БСП иска оставките на министрите Симеон Дянков, Божидар Нанев и Нона Караджова. Според лидера на червените Сергей Станишев това биха били най-адекватните промени в правителството. На пресконференция в централата на партията той заяви, че настоящето правителство не работи за реалните проблеми, които има в страната, предаде репортер на Информaционна агенция КРОСС.
Според Станишев от правителството трябва да се оттегли първо финансовият министър Симеон Дянков, който по думите му бил „идеологът на всички проблемни реформи" , прокарани чрез Бюджет 2010. Сред тях са закриването на общински болници и промените в БАН, които се правили под диктовка.
Червените смятат, че трябва да бъде сменен и здравният министър Божидар Нанев заради „авантюрата" за закриване на общински болници. Станишев твърди, че издръжката им струва само около 60 милиона лева, което не представлява проблем за бюджетната сметка. В същото време обаче тази година средствата за болничната помощ били намалени с 350 милиона лева.

Няма коментари:

Публикуване на коментар