събота, 15 май 2010 г.

НОВИТЕ СОБСТВЕНИЦИ НА БЪЛГАРИЯ 31

Георги Гергов – част II

08.04.2009

Как властта създаде империята „Гергов” – превземането на Панаира


На пищните балове в ресторанта на неговия хотел “Санкт Петербург” почит на домакина отдаваха президентът Георги Първанов, кадровикът на БСП и тогава министър на вътрешните работи Румен Петков, действащият по онова време министър на икономиката Румен Овчаров, кметът на София Бойко Борисов, шефовете на местната полиция, прокуратурата, съда, и задължително - представителите на водещите медии.
Георги Гергов е чист - така пловдивските прокурори отговориха на сигнала на депутатите Яне Янев и Димитър Абаджиев за нарушения на пловдивския олигарх, както те го наричат.
Нямаме право да ревизираме или да оспорваме констатациите на магистратите. Но е време да се запитаме защо се появиха съмнения около тъй шумно рекламираното първо публично-частно партньорство в Пловдив с известния бизнесмен. Защо къщите в Стария град, апортирани в инициираното от него дружество “Пълдин туринвест”, продължават да се рушат? Защо Пловдив остана без собствен разсадник и в момента е изправен пред безпрецедентната дилема - или да прави нов или да плаща наем на “Пълдин туринвест”, за да поддържа зелената система? В името на какво градът се лиши от 360 декара земя и сгради, като ги заложи на картата за съвместен бизнес с Георги Гергов?
Нека да се върнем назад, за да отговорим на тези въпроси. Преди близо три години местните управници се чувстваха като рожденици, горди, че са дали живот на съвместното акционерно дружество между общината и бизнесмена Георги Гергов. Тогава част от тях дори и не са подозирали, че в този миг наливат основите на империята “Гергов”. Други са били наясно със схемата.
И така с решение № 177 на Общинския съвет от 15 юни 2006 г. беше учредена смесена фирма “Пълдин туринвест” АД. Предложението е внесено от четири групи съветници от ОДС, Коалиция за Пловдив, ВМРО и ДПС. Мотивите са повече от благородни - в решението изрично е записано, че “Пълдин туринвест” се създава с цел стопанисване и управление на недвижими имоти в Стария град и развитие на туристическа дейност.
Има още един убедителен аргумент, който изтъкват “бащите” на публично-частното партньорство. Това е участието на общината чрез “Пълдин туринвест” в “Международен панаир - Пловдив” АД.
Чрез съвместното дружество общината ще стане съдружник и ще печели не само авторитет от изложението, но и парични дивиденти, уверяват съветници на сесията.
Групата на БСП е най-горещ защитник на тезата. След време стана ясно защо. Преди няколко месеца Гергов легитимира идеологическата си привързаност, като влезе в ръководството на партията на три възлови поста едновременно.
Бившият кмет д-р Иван Чомаков е другият върл лобист на съдружието. Малко ли са два-три милиона лева годишен приход от панаира като помощ за градския бюджет, агитира по онова време ексградоначалникът. И твърдо гарантира: с парите от дивидента ще се строят ясли, детски градини, ще се възстановява пътната инфраструктура...
На фона на утрепаната общинска икономика и вечно недостатъчен бюджет тези аргументи изглеждат примамливо. Затова предложението е прието почти с абсолютното мнозинство, с малки изключения.
Близо три години по-късно общината все още не е видяла и една стотинка печалба от двойното си съдружие - в “Пълдин туринвест” и в панаира, въпреки че в тях са апортирани общински имоти с площ над 360 декара. Нито някаква друга полза. Напротив - публично-частното партньорство засега носи само загуби за градския бюджет. Как се стигна до този нежелателен обрат - логичен за едни и неочакван за други?
Откакто Георги Гергов пое панаира чрез съвместната фирма “Пълдин туринвест”, дивиденти не са разпределяни. Отчетът за дейността на дружеството, включително и за 2007 г., се разглежда от общото събрание на акционерите едва на 12 февруари 2009 г. Министерството на икономиката иска част от печалбата на панаира да се разпредели, но предложението е отхвърлено по настояване на частния акционер - “Пълдин туринвест”. В резултат на това от печалбата в размер на близо девет милиона лева няма нито лев отчисления както за републиканския, така и за общинския бюджет.
Казано директно, такава е волята на Георги Гергов. Неговият мотив е, че е по-разумно парите да се реинвестират в подобряване на материалната база. Запознати обаче припомнят, че когато емблематичната за Пловдив фирма беше на сто процента държавна, една част от печалбата е отивала за инвестиции, друга - в държавната хазна. От край време “Международен панаир-Пловдив” АД е един от сериозните спонсори на значими обществени прояви в града.
Защо общото събрание така старателно се подчинява на Гергов и каква е ролята на останалите акционери в панаира? На тези въпроси един от представителите в ръководството наскоро лаконично каза: Ролята ни е да слушаме Първия Първия е Георги Гергов.
В “Пълдин туринвест” АД той е мажоритарен собственик със 75 процента дял. Общинското участие в тази фирма е свалено дори под 25 на сто, или по-точно - на 24.98 процента. А при учредяването на смесеното дружество пропорциите бяха обратни - 75 на сто за общината и 25 за Гергов.
И в “Международен панаир” АД Георги Гергов е водеща фигура. До преди няколко месеца “Пълдин туринвест” държеше 49 на сто от капитала на панаира. В края на миналата година Гергов е изкупил акциите на физически лица, в резултат на което “Пълдин туринвест” вече притежава мажоритарен пакет от 50,58 на сто от “Международен панаир” АД. Министерството на икономиката е собственик на останалия дял. Участието на общината се губи в това неравнопоставено партньорство като сянка в горещо пладне.
Панаирът не е изваден от забранителния списък за приватизация, но на практика държавата е изтървала водещата си позиция в дружеството. Контролът се осъществява от “Пълдин туринвест” или ако трябва да сме точни - лично от Георги Гергов, тъй като той е мажоритарният собственик на смесеното дружество. Всъщност “Пълдин туринвест” изигра ролята на ракетоносител, който торпилира Гергов в панаира.
Местната власт дипломатично избягва темата за “Пълдин туринвест”, в което от юни 2006 г. до средата на 2007 г.
общината апортира 12 имота в Стария град и още 10 извън резервата. Сред тях са оранжериите на “Градини и паркове” и 263 декара градски разсадник. Общата площ на земята, с които общината участва в съвместната фирма, е над 360 декара.
Градската управа няма практика да анализира и оповестява финансовите отчети на смесените си дружества. Така например на пл. “Стефан Стамболов” 1 липсва ясна и пълна информация за смесените фирми “Екологичен завод” АД и “Увеселителен парк-Тракия” АД, в което общината апортира 140 декара от парк “Отдих и култура”. Темата за “Пълдин туринвест” е деликатна не само заради апатичното отношение на администрацията към смесените дружества, но и заради самия Гергов. Името му всява респект сред управляващите.
Умен, прагматичен и пресметлив, бизнесменът притежава невероятен талант да намира общ език с всички, които са на власт. В резултат никой от управниците не смее да му противоречи, камо ли да търси дивиденти или, пази боже, отговорност за това, как върви съвместният бизнес.
Гергов умее да печели симпатиите на властта. Преди да вземе панаира, бизнесменът превръщаше семейните си празници в национални тържества. На рождени и именни дни в семейството, та дори и на кръщене на един от внуците, кандидат-собственикът на панаира гостоприемно събираше около дансинга министри, депутати, лидери на десни, центристки и леви партии, по-възлови общински съветници без оглед на тяхната идеология. На пищните балове в ресторанта на неговия хотел “Санкт Петербург” почит на домакина отдаваха президентът Георги Първанов, кадровикът на БСП и тогава министър на вътрешните работи Румен Петков, действащият по онова време министър на икономиката Румен Овчаров, кметът на София Бойко Борисов, шефовете на местната полиция, прокуратурата, съда, и задължително - представителите на водещите медии. Винаги на първа линия сред гостите бяха областният управител Тодор Петков и тогавашният кмет д-р Иван Чомаков. Впрочем, откакто Гергов се закрепи в панаира, масовото купонясване секна.
Гергов притежава още една дарба - да омайва медийни шефове и журналисти. За пишещата гилдия и до днес се организират коледни балове с томболи, за редакциите - награди във вид на екскурзии в чужбина. Авторът на тези редове не прави изключение. Сериозна част от колегията харесва бизнесмена за безспорното му умение да общува - Гергов не бяга от коментари, не се крие и, за разлика от други големи босове, не си сменя номера на мобилния телефон. Той му е от години. Стига да не го настъпиш по мазола. В мига, в който “Марица” написа за отсъствието на няколко водещи производители на изложението “Винария”, Гергов с леден тон отсече: Оттук нататък ще помисля, дали да разговарям с вашия вестник. Така хората, които възприемат останалите като слуги, се отнасят към непослушните.
Безспорно, откакто е директор, външният облик на панаира се промени - има нова настилка пред входа, декоративни вази, чисто е, организират се много изложения в страната и чужбина, правят се инвестиции. Очевидно е, че Гергов е добър стопанин. Но и в годините, когато панаирът беше на сто процента държавен, също са правени капиталовложения за милиони левове. Панаирът открай време е в добро финансово здраве.
Гергов е феноменален с това, че е от хората, които почти винаги получават онова, което силно поискат. Неговият бизнес е ориентиран предимно към държавна и общинска собственост. Започна с покупка на свинекомплекс, по-късно приватизира елитната почивна база на морето, известна като “Слънчев ден”, бившето държавно дружество “Стария Пловдив” с елитните ресторанти “Пълдин” и “Ритора”, парк-хотел “Санкт Петербург”. Преди години не получи благословията на Общинския съвет за Царския остров, за да го превърне в собствена конна база, но със смесеното дружество “Пълдин туринвест” улучи в десетката.
След заветните акции в панаира и не без протекциите на президента Първанов Гергов стана почетен консул на Русия в Пловдив. Постът осигурява връзки на високо ниво, включително и в Русия, което никак не е маловажно за хотелиер, респект в държавата и до голяма степен - имунитет.
Въпреки съпротивата на идеалистите в БСП, които възприемат Гергов като олигарх, той зае наведнъж три партийни поста в ръководството - на национално, областно и местно ниво. От една страна, партийната легитимация го прави уязвим, от друга страна - това е още един имунитет. Очевидно е, че след като се отказа да се кандидатира за кмет през 2007 г. заради ниския рейтинг, сега се пробва за депутат. С общите партийни листи изборите се печелят по-лесно отколкото при мажоритарен вот.
Защо му е на Гергов да седне на банката в Народното събрание? Парламентът дава имунитет минимум за четири години. Бизнесът? Гергов има много здрава опора в семейството си. Двамата му синове и съпругата му и сега фигурират като директори в търговските регистри на семейните фирми. Освен това Георги Гергов има достатъчно доверени и проверени хора. Така например в “Пълдин туринвест” АД той влезе с фирма “Евро глобул - 90” АД, представлявана от Мария Цолова, сина му Цветан Гергов и снаха му Анелия Гергова. В директорския борд на “Пълдин туринвест” са двамата братя Кольо и Запрян Ракови, с които бизнесменът другарува още от фермерската си дейност в Маноле.
Гергов се радва на очевидната добронамереност на властимащите, особено при правителството на БСП. Вероятно е нормално човек да изпитва комфорт в близост с успяващи хора, както и до големите пари. За партиите това е от особено значение, защото те винаги изпитват остра нужда от спонсорство за избори. После се отблагодаряват за дарителството.
Заради взаимното уважение бившият кмет Иван Чомаков получи директорски пост в местна телевизия, след като с месеци стоя без работа. Назначението на ексградоначалника стана, когато Гергов купи “Евроком” срещу един от имотите, апортирани от общината в “Пълдин туринвест”.
Днешната градска управа също възприема бизнесмена като благодетел. Кметът Славчо Атанасов е готов да целува ръце на Гергов, за това, че е финансирал половината от паметника на хан Крум в “Тракия”, а след това обеща да дари 800 000 лева за другата заветна мечта на градоначалника - Симеон Велики. При тези жестове Атанасов дори не смее и да помисли за дивиденти от панаира и къщите в Стария град, камо ли да пита за ползата от съдружието!
А къщите в резервата, апортирани в “Пълдин туринвест”, продължават да се рушат. Горещите обещания на Гергов да ги стегне засега си остават само думи. Домът на младоженците на улица “Съборна” не работи. В тази сграда, обявена за паметник на културата, дълго време имаше ремонт, предприет от “Пълдин туринвест”. Къщата е боядисана отвън, сменени са вратите и дограмата, подовата настилка е нова, възстановени са стенописите. Изцяло е преобразен ресторантът, който ще ползва “Пълдин туринвест”. Според Гергов в къщата са инвестирани 2,4 милиона лева. Само че на вратата е врътнат ключ.
В общината очакваха ритуалната зала още през миналия май, но това не стана. Следващата дата беше 14 февруари. И този път тържественото откриване се провали.
“Дори записах 50 младоженски двойки, но се оказа, че не можем да ползваме Дома, и трябваше да пренасоча сватбите в залата на “6 септември”, обясни шефката на общинското предприятие “Радостни обреди” Нина Христова. В общината нямат информация кога ще бъде отворен Ритуалният дом в Стария град. “Не съм особено щастлив от това, как се стопанисват къщите, апортирани в “Пълдин туринвест”, призна наскоро зам.-кметът по културата Георги Шопов.
От Каблешковото училище - също паметник на културата, са останали само фасадата откъм ул. “Княз Церетелев” 8 и две странични стени. Къщата със застроена площ 300 квадрата беше доведена до състояние на развалина, преди да стане собственост на “Пълдин туринвест”. В момента тя е изтърбушена отвътре и изглежда страшно с купищата потрошени тухли и керемиди точно срещу ресторант “Пълдин”, собственост на Гергов. Главният архитект на Пловдив Румен Русев, зам.-кметът Георги Шопов, шефката на Общинския институт “Старинен Пловдив” Весела Илиева не знаят каква ще е съдбата на паметника на културата с дворно място от 750 квадрата. Самият Гергов преди месец каза, че най-после е получено становище от Националния институт на паметниците на културата (НИПК) и предстои строеж.

В. „Марица”



/препечатано със съкращения/


В следващата част от поредицата - Георги Гергов – част III.

Няма коментари:

Публикуване на коментар