четвъртък, 27 май 2010 г.

НОВИТЕ СОБСТВЕНИЦИ НА БЪЛГАРИЯ 34

Баневи са една от стоте наблюдавани от Политбюро на ЦК на БКП фамилии.

Николай Банев е може би най-скандалнит бизнесмен, замесен е в множество умишлени банкрути на фирми, застрояването на защитената област Иракли и скандала за унищожаването на растителността на река Вая и за увреждането на дюните на Иракли.
Николай Банев започва трудовата си дейност като стругар в Завода за металорежещи машини в Харманли. Тук всъщност се запознава и с първата си съпруга.
Демократичните промени са новото начало за младия Банев. Създава се АКБ “Форест” като една от първите охранителни фирми в Хасково. Учредители са Николай Банев, Росен Араклиев - син на командира на партизанския отряд “Асен Златаров”, Иван Араклиев и полковник Костадинов, който е мозъкът на сдружението.
Малко по-късно, когато фирмата вече има други цели и задачи, полк. Костадинов загива при мистериозни обстоятелства. Араклиев духва за Италия, където и до днес работи като охранител на частна вила. Дали е случайна смъртта на полковника или не, никой не може да каже, но приятели на Араклиев твърдят, че той панически е напуснал България, за да не го последва същата съдба.
От този миг насетне започва възходът на милионера Банев…
Тук е мястото да кажем, че Баневи са една от стоте наблюдавани от Политбюро на ЦК на БКП фамилии. През 1958 година е изготвен секретен списък на сто фамилии, чийто наследници трябва да се стимулират по всички възможни начини, за да растат нагоре и да останат верни на партията.
Сред тях са Станишеви, Пръмови, Корцанови, Баневи и т.н.
Всъщност таткото Йордан Банев е най-младият официално признат за активен борец против фашизма и капитализма в региона заради яташката му дейност, започнала от 14-годишна възраст. Иначе човекът е бил разузнавач в тайните служби и доста време се е подвизавал в Гърция със секретна задача. Доколкото е известно, там е бил разкрит и е бит и изтезаван на специални за целта уреди. В България се върнал с травма на главата, с психически проблеми и дълги години е лекуван.
Cестрата на Йордан Банев - Янка Банева (също активен борец против фашизма и капитализма), е майка на… Люба Кулезич, което ще рече, че авторката на жълти и културни статии е първа братовчедка на милионера Николай Банев. Майката на скандалната телевизионерка и “антикомунистка” е работила като секретар в общинския комитет на партията в Хасково, омъжена е за сръбския емигрант комунист д-р Михайло Кулезич.
Николай Банев има три брака. Първата му съпруга се казва Красимира. От нея има дъщеря. Втората съпруга на Николай Банев бе поетесата и общественичка Дочка Банева, починала през 2005 г., от която има син. Сега Банев е женен за Евгения Генчева, която е изпълнителен директор на фирмата му Русалка Холидейс. Тяхната сватба бе оценена за най-скъпата сватба в България. Двойката бе венчана от кмета на гр. София Бойко Борисов. Част от гостите бяха: Лили Иванова, Елена Йончева, Жени Живкова, Георги Гергов, Поли Карастоянова, Соня Култуклиева. А какво да кажем за преметнатия Джо Кокър, който пя на сватбата на милионера, и не му е изплатена цялата договорена сума…

/препечатано със съкращения/

В следващата част от поредицата - Николай Банев II.

Няма коментари:

Публикуване на коментар