вторник, 15 юни 2010 г.

ГЕРБ ХРОНИКА 11

24.08.2010

Два случая, които ще предаде на следствените органи, изнесе пред медиите в понеделник председателят на Гражданска лига на България Стефан Гамизов. В тях са замесени имената на депутата от ГЕРБ Иван Колев и на баща му Дечко Колев.

В първия случай Гамизов се позова на ревизионен акт от данъчните, който обхваща период от 15 август 2007 г. до 7 август 2008 г.
В акта е записано, че група около Иван Колев и баща му трябва да възстанови на държавното дружество "Марица Изток 2” ДДС от 2.523 млн. лв. заедно с лихвите. Според председателя на гражданското сдружение става дума за "една добре практикувана схема от много хора не само в това държавно дружество, а и в много други държавни с цел източване на ДДС".
Според Гамизов последицата от ревизионния акт е, че за да си реши проблемът с данъчните, "въпросната група организира кампания, за да бъде повлияно на длъжностно лице, в случая министърът на икономиката, енергетиката и туризма като принципал на дружеството, да отстрани от длъжност ръководителя на държавното дружество, който си иска парите, и така въпросът да бъде потулен.
Във втория изнесен случай ставало въпрос за обществена поръчка за повишаване на мощността на седми блок на ТЕЦ "Марица Изток 2".
Според Гамизов Дечко Колев получава такъв договор за 18 млн. лева, което е половината от стойността на чисто нова турбина.
"Една такава реконструкция, която ще ти донесе по-малко от 8% повишаване на мощността, не може да струва наполовина на цената на една нова турбина", каза той.
Според него хората, получили този договор, впоследствие се оказва, че не възнамеряват да го изпълняват.
Гамизов заяви още, че заради злоупотребите в "Марица Изток 2" е имал срещи с премиера Борисов и вицепремиера Цветанов. Той смята, че ако започне разследване в централата, ще бъдат установени злоупотреби за 900 милиона лева за седем години - 400 милиона лева от кражби и още 500 милиона лева щети за дружеството. По думите му те се свеждат до нелегално производство на ток чрез фалшифициране на реалните параметри на работата на централата, доставка на въглища по документи, които обаче са карани в частни централи, и извършване на ремонти пак по документи.
В отговор депутатът от ГЕРБ Иван Колев призна в Стара Загора, че действително фирмите на неговия баща Дечко Колев изпълняват договори по обществени поръчки в ТЕЦ "Марица Изток 2". Става въпрос за рехабилитацията на седми блок на стойност 18 милиона лева и за стар договор от 2007 г., въз основа на който е ремонтиран гумено-лентов транспортьор за 11 милиона лева.


30.03.2010

Цеков от ГЕРБ забъркал кашата в “Държавен вестник”

Зам.-шефът на здравната комисия на парламента Пламен Цеков е в основата на гафа със скандалната “поправка” в Закона за наркотичните вещества, подменила смисъла на закона. Това обявиха вчера от БСП, като разпратиха до медиите звуков файл от заседанието на НС от 5 март. Тогава са гласувани промените в закона.
На това заседание за второ четене Цеков прочита текст, който не е одобрен от здравната комисия и на практика заблуждава залата. В една стенограма гафът е бил отразен, в друга - не. Затова в “Държавен вестник” са се появили и две различни редакции на Закона за наркотичните вещества.
Цеков чете: “Непряка реклама е всяка форма на търговско послание, съобщение, препоръка или действие, която използва наименование на посочено в закона наркотично вещество за реклама на стоки и рекламни продукти.” Одобреният от здравната комисия текст е: “Непряка реклама е всяка форма на търговско послание, съобщение, препоръка или действие, която използва име и/или изображение, представляващо или наподобяващо наркотично вещество, за реклама върху стоки и рекламни продукти.” Именно той излиза в “ДВ" на 19 март, подписан от Цачева, с указ на президента.

08.04.2010

Двама кметове на ГЕРБ станаха клиенти на прокуратурата

Прокуратурата в Сливен започна досъдебно производство срещу кмета на града Йордан Лечков, който на последните местни избори беше издигнат от ГЕРБ. В същото време срещу ямболския кмет Георги Славов, който преди да бъде избран на този пост беше областен председател на ГЕРБ, беше повдигнато обвинение за това, че в качеството си на длъжностно лице е нарушил служебните си задължения и е превишил правата си при възлагане и изпълнение на обществена поръчка за изграждане на улични водопроводи и канализация.
Според сливенските прокурори в периода август 2008 г. - февруари 2010 г. в качеството си на длъжностно лице Йордан Лечков умишлено не положил достатъчно грижи за управлението на повереното му имущество и от това е последвала значителна щета за общината. Разследването, което е започнало преди седмица, се води и за престъпление по служба.
От прокуратурата на този етап се въздържат от коментари, но обясниха, че тепърва експертизи ще установяват какви са щетите от неположените грижи за общинското имущество.

01.06.2010

1000 лева на вечер в апартамен в хотела на Цветелина Бориславова в Пампорово

Който е решил да посети хотела на приятелката на премиера Бойко Борисов –Цветелина Бориславова в Пампорово, трябва да приготви 1 бон за вечер. Това е сумата, която не се наемамеда изчислим като сумарна сума от пенсиии и заплати на редовите българи.
Хотелът на Цветелина Бориславовасе нарича „Арфа” и реже глави като че ли се намира в най-стандартното място на света.
Криза за Цветелина Бориславова обаче няма, хотелът и е пълен с баровци, а и как иначе – престижно е да си отъркан о приятелката на премиера.
Междувременно afera.bg провери, че поне за двама държавни служители няма никакъв проблем да спят в обителта на Цветелина Бориславова.
Единият е шефът на БНБ Иван Искров, който се оказа, че получава месечна заплата от 37 000 лева и Генчо Начев, от Здравния фонд, който пък се разписвал срещу 35 бона на месец.
Криза имало, а?

01.06.2010

Корупционният скандал в ГЕРБ съвсем се оплете

“Дребни стотинки” нарече сумата от 2 млн.лв., с която според 24 часа е платена поправка в Закона за наркотичните вещества, Лиляна Танчева - майката на депутата и шеф на еврокомисията на НС Светлин Танчев.

Бившата учителка бе набедена от пресата за посредник между олигарха Миню Стайков, чиято фирма произвежда водка Мери Джейн, и шефката на депутатите от ГЕРБ Искра Фидосова. Благодарение на това в Държавен вестник беше публикувана поправка, която позволява безнаказано рекламиране на изображенията на наркотици. Дописването на закона става по нареждане на Светлин Танчев, който твърди, че действа с благословията на шефа на здравната комисия Лъчо Мозъка. Д-р Иванов отрича, бил в чужбина, а забърканият в кашата негов заместник се оправдава, че не довижда и може да са му набутали да прочете всичко.
В следващите два броя на Уикенд, изданието на 19’, което се продава всеки петък по сергиите за вестници, подробно разказахме историята на Лиляна Танчева. По времето на Костов МВР проверява фирмите й заради подозирана, но недоказана връзка с висшата функционерка на БСП Нора Ананиева.
Много е интересно да се проследят също отношенията на клана Танчеви с фалиралите ТуристСпорт банк на убития олигарх Кюлев и Банката за земеделски кредит на агента на ДС Тилев.
А също и семейните връзки с правосъдния министър Маргарита Попова - дамата, която за една бройка щеше да бъде опонент на Бойко Борисов за кмет на София от името на НДСВ, но е сегашен член на неговия кабинет. Попова е нещо повече от най-добра приятелка на Танчева - тя е дала дъщеря си на сина на бизнесдамата.
Най-крупният актив на жената, за която 2 млн.лв. са “дребни стотинки” , е къща край испанския курорт Аликанте. Тя я купува доста изгодно навремето, но днес стойността й е удвоена и може да й иска някъде към... 2 млн.лв. по една проста причина. Комшийка е не с кого да е, а с последния съветски лидер Михаил Горбачов.

Няма коментари:

Публикуване на коментар