четвъртък, 10 юни 2010 г.

СВЕТЪТ ЗА НАС 8

10.04.2010

"Айриш таймс": България скри истината за дефицита си, напомня за Гърция

България призна, че е скрила истината за размера на своя бюджетен дефицит през 2009 г. Това предизвика тревога, че и други страни от региона може да имат по-сериозни финансови проблеми, отколкото дават да се разбере, пише електронното издание на вестник "Айриш таймс". Това навява лоши спомени за случая с Гърция, която с признанието си миналата година, че бюджетният й дефицит е бил два пъти по-голям от обявените преди това оценки, предизвика срив на държавните ценни книжа и понижаване на стойността на еврото, изтъква вестникът.
Изявлението на министър-председателя Бойко Борисов, който заяви, че България е "излъгала нашите колеги (от ЕС) за готовността ни за еврозоната", се отрази отрицателно на валутите на някои държави, особено на румънската лея, посочва ирландският ежедневник.
Сега инвеститорите ще проучват изключително внимателно данните на новите страни членки на ЕС, в търсене на признаци, предполагащи, че правителствата се опитват да скрият истинския размер на бюджетния си дефицит - нещо което би блокирало плановете за присъединяване на тези държави към еврозоната, отбелязва "Айриш таймс".

15.04.2010

България била изперкала страна

БЕРЛИН - Германско радио излъчи сатирично предаване за бюджетните трудности на България и Гърция, в което те са наречени “изперкали държави”, съобщи “Дойче веле”.
В хумористичната миниатюра на радио ВДР се казва: “Те лъжат, те мамят, а накрая на всичко отгоре искат и пари. Необуздани еврочленки. Сега наред е България.” Авторът Удо Елинг допуска, че Гърция, а и България могат окончателно да се срутят. “Какво да правим със страни, които просто не се справят? Да пратим евровъзпитателката и да накажем България в коридора?”, пита той.


13.05.2010

Кризата съсипва всеки трети българин

Кризата сериозно е променила доходите, благосъстоянието и живота на българите. Това сочат предварителни данни от изследване на на институт "Отворено общество" и Световната банка относно влиянието на икономическата криза върху домакинствата у нас, представени днес от икономисти на банката в София.
33% от българските домакинства пък имат по-ниски доходи сега спрямо пролетта на миналата година.
10% от домакинствата с понижени доходи не плащат здравните си осигуровки, а други 10% - социалните осигуровки. Според банката 4% от всички домакинства в страната не плащат осигуровки. От институцията допълниха, че това може да има дългосрочни негативни последици, тъй като е предпоставка в бъдеще за понижаване на здравния и образователен статус на населението.
В същото време министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов съобщи днес, че към момента официалната безработица в страната е 9,9%, или 366 хил. души.

21.05.2010

Даниел Грос /директор на Centre for European Policy Studies/: Важните промени в България дори не са започнали

А и България все още има висок дефицит по текущата сметка. Наистина той падна от двуцифрени стойности до около 6-7%. Преди Гърция това ниво щеше да е приемливо и добро от икономическа гледна точка. Но след нея просто вече не е достатъчно от политическа гледна точка, тъй като сега се знае, ако една страна има проблеми, потенциалната финансова отговорност за останалите е на практика безкрайна. И в момента е ясно, че ако френската визия за еврозоната надделее, България няма да влезе през следващите 20 години.
България, от друга страна, все още има нужда от значим обем чужди капитали. А сега знаем, че те понякога пресъхват и тогава имате проблем като в Гърция.


21.05.2010

Левалтер: България остава в сянката на корупцията


"Всеки път, когато в България се зароди надежда, тя бива унищожавана от нов корупционен случай", казва бившият посланик на Германия в България Валтер Левалтер.

В актуалната глобална икономическа ситуация българската икономика дели съдбата на другите засегнати от кризата страни. Според Левалтер българската икономика е силно конкурентноспособна, защото българските заплати са много по-ниски от тези в другите страни от Евросъюза, а това неминуемо води до силна конкурентноспособност. На въпроса защо въпреки този факт, който би трябвало да води до засилен инвестиционен интерес, чуждите капитали заобикалят България, Левалтер отговаря:
„ Българската икономика пропилява шансовете си защото България не отхвърли напълно славата си на корумпирана държава, затова и инвеститорите стоят сега настрана, дори в по-голяма степен, отколкото ги принуждава финансовата криза.”

Няма коментари:

Публикуване на коментар