вторник, 22 юни 2010 г.

НОВИТЕ СОБСТВЕНИЦИ НА БЪЛГАРИЯ 45

Тодор Батков между комсомола и Чорни

Искам да представя “Трънливият път към успеха” на този иначе доста познат адвокат или как от адвокатски хонорари можеш да станеш един от най – богатите българи.
Тодор Батков е адвокат по образование и професия, със сътояние от около 71 милиона лева. В България е популярен като поставен човек на Майкъл Чорни и собственик на ФК Левски София. Много се дискутираха неуредиците между Батков и Чорни, но всички те бяха основно за да се затворят очите на властите, поради обвързаността на Чорни с руската мафия. Малко известен факт е, че именно Майкъл Чорни е човекът подал ръка на най-богатият руски бизнесмен в момента – Олег Дерипаска, а сред съдружниците са му Абрамович и Березовски. А изгонването на бизнесменът в нашата мила родина, го кара да прехвърли общественият си бизнес на Тодор Батков. Българският адвокат е организационен секретар на Комсомола в Район Оборище преди 1989 година. Според докладите на МВР след годините на комунистическият режим, примерният Батков прибира над 100 хиляди лева комсомолски пари, с които основава кантората си ”Батков, Стоев, Ботев и Ко.”. В годините на прехода адвокатът не постига успехи в бизнеса, но след навлизането на МобилТел на пазара в България, Тодор Батков заема длъжността главен юрист на дружеството. Бързо се издига и става доверен човек на Чорни, а през 2000 година руският бизнесмен е изгонен от страната, с мотив “заплаха за националната сигурност”. През 2009 година към 10 годишното наказание бяха пробавени още три, с неофициална причина да се попречи на олигархът да участва в приватизацията на отделни предприятия от Булгартабак. Всеобщо известно е, че бизнесменът има поставени хора в България, като бизнесът му на родна територия се ръководи от Тодор Батков. Адвокатът печели търговете за приватизацията на бившият стъларски завод “Белослав” и Винарска изба “Любимец”. Това става посредством спонсорството на Чорни, а самият Батков закупува основен дял в един от най-проспериращите вестници в България – “Стандарт”. Адвокат Батков има участия и във следните дружестра “Вини-Сливен”, “Т.Б.Консулт” ЕООД, “Транспорт комерс” ООД и Б плюс К ООД.
Но как найстина се управлява футболен отбор и дали печалбите от спонсорство, търговия с футболисти и премии от евротурнирите са достатъчни. Елементарната сметка показва, че подобен бизнес обикновено върви на ръба, а за да се подпомагат големите футболните клубове в България им е нужно нещо повече. Последните години нашумяха уредените футболни срещи. И ако в някои държави това вече се приема за нормално, то в България е противозаконно. Сензационна стана “Казанската Афера”, където 4-ма играчи на Левски “изгоряха” за мачът с ЦСКА. Според информация и интервю на мениджърът завел играчите в Казан – Артур, аферата била организирана от Тодор Батков, който чрез самият Артур залпожил 200 хил лв в Азиатски Букмейкър, за загубата на Левски. Това абсолютно трябвало да изчисти името на Батков, а обвиняеми веднага стават собствениците на ЦСКА. Аферата беше разкрита и потулена от приближени на Батков. С тези си действия адвокатът си навлече гневът на феновете на Левски, а съмнителните действия на Батков като управник на Левски накараха бившият спортен директор на Даниел Боримиров да се изкаже доста остро в едно интервю. Бронзовият медалист от САЩ’94 признава, че Батков е завлякъл Вердер Бремер с 60 хиляди Евро, като не се е разплатил с тях за контрола играна преди години. Като цяло, се доказва становището, че футболът е доходоносен бизнес за хора с тъмно минало и милиони за изпиране. А феновете могат да скандират по стадионите и да си мислят все още, че футболът е игра.
Като собственик на “Форос Дивелъпмънт” ЕАД има планове да превърне нос Форос до Крайморие в жилищно-ваканционен комплекс с урбанизиране и постоянно заселване на брега. Заедно с обявените намерения за свръхзастрояване, Батков толерира и газопровода, който ще минава наблизо. Част от проекта попада в Натура-зона.
До 2001 г. планира да превърне устието на Камчия в поредния бетонен квартал - вече е купил южната част на плажа. До преди няколко години Камчия беше защитена територия, но община Аврен (с помощта на главорезите на Юрий Лужков) свали статута и, за да подари най-ефектния плаж на Лужков и Батков.

/препечатано със съкращения/

В следващата част от поредицата - Тодор Батков – част II.

Няма коментари:

Публикуване на коментар