понеделник, 28 юни 2010 г.

АНТОЛОГИЯ НА НЕОКОМУНИЗМА 14

16.04.2008

Тодор Батков - президент на ПФК "Левски" и собственик на “Форос Дивелъпмънт” ЕАД с планове да превърне нос Форос до Крайморие в жилищно-ваканционен комплекс с урбанизиране и постоянно заселване на брега. Заедно с обявените намерения за свръхзастрояване, Батков толерира и газопровода, който ще минава наблизо. Част от проекта попада в Натура-зона.
До 2001 г. планира да превърне устието на Камчия в поредния бетонен квартал - вече е купил южната част на плажа. До преди няколко години Камчия беше защитена територия, но община Аврен (с помощта на главорезите на Юрий Лужков) свали статута и, за да подари най-ефектния плаж на Лужков и Батков.

28.09.2009

ТИМ купи половината от варненската Морска градина

Малък Лас Вегас на брега на морето има намерение да изгради групировката ТИМ. За целта са закупени от държавата 118 дка на територията на Морската градина във Варна.
Теренът, разделен на 5 парцела, е продаден на холдинг, зад който стои групировката ТИМ и съставлява половината от цялата Морска градина.
Сделката е реализирана в разгара на предизборната кампания, на 15 юни. Срещу сумата от 11 747 445 лв. сдружението се сдобило с апетитните терени на самия морски бряг. Фактически от ТИМ са платили по 50 евро за квадрат от Приморски парк.
Продажбата е станала без търг и на база пазарна оценка, извършена от независими лицензирани оценители. Тя е направена с изричната благословия на бившите министри на регионалното развитие и благоустройството и на икономиката и енергетиката.


08.06.2010

Още разкрития за незаконните строежи в Приморско

Продължава разплитането на далаверата с правото на строеж в Приморско придобито от крайно нуждаещи се близки на съдии и прокурори.

Бившият апелативен прокурор на Бургас Йордан Иванов е оказвал натиск върху длъжностно лице с цел теренът с апетитните имоти да не се превръща в зелена зона. ВСС ще сезира прокуратурата за поведението на ексобвинителя Иванов.

Главният прокурор Борис Велчев пое вината за назначаването на Катя Евтимова за изпълняваща длъжността районен прокурор на Царево. До края на седмицата Велчев трябва да предложи на ВСС разкриването на нова щатна бройка в районната прокуратура в Царево и кандидат за поста.

Избраната преди преди седмица за и. д. районен прокурор на Царево Катя Евтимова няма да изпълнява тези функции. Тя е проверявана, защото в края на февруари не е образувала разследване за придобитото право на строеж от уж безимотни близки на висши магистрати. Проверката на инспектората на прокуратурата показва, че Евтимова е изпълнила съвестно задълженията си, но въпреки това заради обществената и медийна реакция ВСС се отказва от назначението и възложи на главния прокурор да се търси друг човек за поста. Докато проверявали работата на Евтимова обаче, висши прокурори се натъкнали на крит от общински чиновници регистър на 499 молби-декларации за предостъпване на право на строеж в Приморско.


10.06.2010

Крайморска алея в Слънчев бряг - продадена за жълти стотинки

У нас в курорта Слънчев бряг цяла алея край морето е била продадена за жълти стотинки. Това откриха проверяващи от икономическото министерство. В момента се прави цялостен одит на сделките в Слънчев бряг.
Преди две години, от крайбрежната алея в Слънчев бряг е отцепен парцел от 480 квадратни метра, който след смяна на статута е продаден на три частни фирми. Така пешеходната зона, на метри от морето, е застроена с павилиони и търговски обекти.
"Това, което направи впечатление на проверяващите е, че купувач на единия парцел е Петя Бакалова, която е служител на дружеството, която все още е служител на дружеството, но в момента е в отпуск по майчинство", обясни изпълнителният директор на "Слънчев бряг" АД Мария Михалева.
Фирмата на 30-годишната жена е платила 42 000 лева за 120 кв. м. от алеята. По толкова е излязло мястото и за другите две фирми.
От предишното ръководство на Слънчев бряг отказаха коментар пред камера. Бившият изпълнителен директор Малина Стратиева коментира пред bTV единствено, че е продадена не пешеходна алея, а така наречените "джобове" край нея, върху които по-късно фирмите са поставили павилиони.
Друг договор със съмнения за злоупотреби е за продажбата на бившия супермаркет в центъра на Слънчев бряг - базар "Палма".
След вътрешния одит на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма, предстои проверка на финансовото министерство за това как са изразходвани над 200 млн. лева от приватизацията на Слънчев бряг. Очакванията са да бъдат осветени и други сделки, ощетили дружеството.


23.06.2010

Разкрита афера за още 700 дка в Царево

Прокуратурата в Царево започва разплитането на мащабна далавера за над 700 дка земя край морето. Парцелите са по Южното Черноморие - в Лозенец, Варвара, Синеморец, Резово.
За разлика от “бедните” в Приморско, където магистратски деца официално са получавали на безценица право на строеж край морето от кмета, сега чрез фалшификации направо са крадени непотърсени от собствениците парцели.
Преправяни са регистри от началото на 20-и век, търсени са фалшиви наследници из цялата страна. С едно условие - да имат родители или баби и дядовци, раждани в началото на миналия век, за да е оправдано включването им в емлячните регистри.
После “наследниците” препродават получените парцели на трети лица. Кой и как е замесен в далаверата, прокуратурата тепърва ще изяснява. Но назначена по делото експертиза е била категорична - регистрите са подправени.
Има такова нещо, потвърди за "Труд" и.д. шефката на Районна прокуратура в Царево Катя Евтимова, както и зам.главният прокурор Валери Първанов.
Заведено е дело срещу неизвестен извършител, засега по чл.308 от НК - за подправяне на официални документи. Но аферата тепърва ще се разраства, категорични са прокурорите

Няма коментари:

Публикуване на коментар