неделя, 20 юни 2010 г.

НОВИТЕ СОБСТВЕНИЦИ НА БЪЛГАРИЯ 44

08.10.2008

Каубоят Зоро(в): ту му млякото горещо, ту пък друго нещо

Има олигарси, които ту са във война с някого, ту са в съюз с него. В конкретния случай, понеже става въпрос за шефа на т.нар. Млечен борд, става дума за отношенията между неговата гилдия на десетината едри млекопреработватели – наричани в бизнеса Каубоите, и млекопроизводителите.
Реалното положение е на война, доколкото млякото се купува на 30-35 стотинки от тези, дето го доят, а се продава за 2 лева като прясно в магазините.
Димитър Зоров е роден през 1970 г. в Своге. Завършил е математическа гимназия във Враца, но бойната му закалка не е откъде да е, а от Висшия институт на МВР, по-известен като Школата в Симеоново.
Според сайта на най-големите вредители на българската природа, обединени в черен списък: “Димитър Зоров - собственик на мандра "Пършевица". Фирмата е основен виновник за унищожаване на най-ценната част на природния парк Врачански Балкан, замърсяване на реките в парка с отпадъчни води от мандрата, разбиване на пътя за хижа Пършевица, нелегално строителство на стопански сгради и хотели и прецакване на нормалните пешеходни туристи”.

Не можем да гарантираме, че посоченото от екоактивистите е вярно до последната дума. Но по много от нещата може и да имат право.
По-важно за всички ни е що за Млечен борд имаме и какво работи той, след като според боса му: “към момента има два вида млечни продукти – некачествени за българските потребители и качествени за износ”.
Двайсет дни преди България да прекрачи прага на Евросъюза, Брюксел отряза около 500 наши мандри и колбасарски цехове от достъп до общия пазар заради лошата хигиена и слабия ветеринарен контрол в 21 проверени фирми. В момента цели 585 фирми не са лицензирани от Брюксел, но ни бутат мляко и млечни продукти – сякаш сме хора втора ръка.
И сигурно понеже подобни грижи имаме и с месото, чорбаджиите на двата бранша Димитър Зоров и Костадин Чорбаджийски си другаруват. А според в. Сега идеята им е големите в бизнеса да победят окончателно малките. Затова пък техният пък лидер Михаил Тачев е враг номер едно за чорбаджиите. Не е случайно, че той и Зоров бяха от двете страни на барикадата по време на млечните бунтове през лятото.
По неговите думи големите искали “Брюксел да затвори по-дребните, които не са готови за общността, и големите компании да монополизират пазара". Подобна позиция изказа и вицепремиерът Ивайло Калфин: "Забраната е в интерес на няколко големи фирми, които така или иначе успяват да изнасят, но надали е в интерес на българската икономика".
Кой плаща сметката? Всички ние. България е на първо място по ръст на цените на хранителните стоки в цяла Европа. Въпреки че както суровините, така и горивата са с най-ниски котировки в нашата страна, това не пречи на лъвския скок от 21%. След нас в класацията са източноевропейските държави. При румънците има голямо увеличение, но то е нищожно в сравнение с онова при нас – само 9%. В старите европейски държави като Австрия пък процентът на нарастване е точно 3 пъти по – нисък от нашия – едва 7%.

/препечатано със съкращения/

В следващата част от поредицата ще си поговорим за другаря Тодор Батков.

Няма коментари:

Публикуване на коментар