понеделник, 31 октомври 2011 г.

ИЗБОРИ ПО НЕОКОМУНИСТИЧЕСКИ

Осем души са задържани за изборни нарушения

23.10.2011


Досъдебните производства в страната, образувани през изборния ден, вече са 11, съобщи Емилия Пенева от Върховната касационна прокуратура, предаде БТА.
Четири нови дела има в София, Пловдив, Смолян и Тополовград, като едно от тях е за заплаха за убийство.
Освен това органите на реда в София проверяват и сигнал, според който в апартамент в квартал "Надежда" са се регистрирали над 400 души.
Общо осем са задържаните до този момент за нарушение на изборния процес, заяви началникът на Охранителна полиция Милчо Енев. Според него до момента 14 секции в страната са поискали съдействие от полицията.

В Тополовград имало и задържан за купуване на гласове.
За последния месец в Междуведомственото звено на прокуратурата, полицията и ДАНС за изборите са получени 549 сигнала, 43 от които са подадени днес. Досега са образувани 59 досъдебни производства, като седем от тези разследвания са започнали днес. Обвиняемите са над 20, съобщи шефът на звеното Емилия Пенева от Върховната касационна прокуратура.

На сайта и телефоните на МВР са получени 193 сигнала за изборни нарушения.

Глобяват медии за изборни нарушения

29.10.2011


Централната избирателна комисия (ЦИК) ще глоби няколко български медии, за които е установено, че са нарушили изборното законодателство. ЦИК е възложила на своя председател да състави актове за установяване на административно нарушение на "Дарик Радио" АД и "Софмедия Броадкастинг" ЕООД. Комисията е взела решенията си на базата на Съвета за електронни медии (СЕМ) в деня на първия тур на изборите - 23 октомври.
Оттам констарират, че в деня на първия тур в програмите на "Радио Фокус" и "Дарик Радио" многократно са излъчвани музикални класации, представящи по своеобразен начин изборните резултати. Двете радиа са използвали есни с имена, които по определен начин са внушавали асоциации за определени партии и кандидати.
ЦИК е преценила, че въпросните класации, излъчени на 23 октомври, са вид скрито социологическо проучване, което заобикаля забраната за публикуване на подобни изследвания в изборния ден. В определени случаи те могат да представляват застрашаване на установения ред, както и спокойното провеждане на изборит, смятат от комисията.


Въоръжен с пистолет агитирал за партия в Благоевград

30.10.2011


Жалби за агитация, купуване на гласове и други нарушения започнаха да валят още в първите часове и продължиха през целия ден. МВР съобщи, че до 18 ч. са образувани 6 досъдебни производства за купуване на гласове. Разследванията са в Пловдив, Русе и Шумен, както и в Самоков. В ромската махала там са предлагани по 30 лева за глас.
В Пловдив, след подаден сигнал, от компютърен клуб в Столипиново са иззети тетрадки с имена и ЕГН-та. Издирва се организаторът на схемата.

В Кърджали е започнало разследване по случай, в който избирател е гласувал без да има право за това. Общо 170 сигнала за нарушаване на изборните права на гражданите са изпратени за проверки в МВР.
Две трети от всички дела, които прокуратурата започна за нарушаване на изборното законодателство са за купуване на гласове, каза Емилия Пенева от ВКП. Само днес са образувани пет нови дела, като в Кърджали мъж е гласувал два пъти.

В района на Перник са задържани девет души
агитирали да се гласува за единия от кандидатите за кмет на Радомир. Полицията проверява сигнал в Благоевград, където въоръжен с пистолет, агитирал за партия. До момента най-много са делата в Нови Пазар - 8, в Несебър са 4, в София - 4, в Пловдив - 3.
Към момента прокуратурата работи по общо 300 сигнала. Близо 140 сигнала са получени на откритата телефонна линия за нарушения на изборния процес, съобщи МВР.



180 сигнала за изборни нарушения подадени в МВР

30.10.2011


Близо 180 сигнала за изборни нарушения са постъпили в МВР, съобщиха от Министерството.Образувани са общо три досъдебни производства.
Едното е образувано в Самоков и се води срещу неизвестен извършител, предлагал 30 лв. в ромската махала на града за гласуване за кандидат на определена партия.
Второто е образувано в Бургас също срещу неизвестен извършител, който организирал група от хора да гласуват за определен кандидат, като обещавал да плати всички такси и глоби по Закона за документите за самоличност
В Лом е образувано досъдебно производство за извършване на агитация в училище, където се е помещавала избирателна секция. На откритата телефонна линия за сигнали, свързани с нарушения на изборния процес, са постъпили общо 180 информации, от тях 10 са несъотносими към изборния ден.

До този момент няма регистрирани престъпления, извършени спрямо или с участието на граждани на ЕС и на чужденци във връзка с изборния процес.

Психично болни под строй пред урните

30.10.2011


Опит за контролирано гласуване предотврати екип на bTV в село Раздол, община Срумяни. Служители на дома за хора с психични разстройства поведоха под строй към урните болните пациенти. Появата на камерата ни ги стресна и вместо да гласуват, психично болните отидоха на кафе.
Сутринта след като закусиха, живеещите в Дома за хора с психични разстройства излязоха от сградата. Под строй се отправиха към бял микробус. Микробусът спря пред избирателната секция в село Раздол. А болните хора се отправиха към урните, придружени от служители в дома.
Докато чакаха реда си пациентите на социалното заведение разказаха, че ще гласуват. Как и за кого обаче не знаеха.
Избиратели не знаеха нито какво избираме днес, нито как се гласува.
В полицията е постъпил сигнал, че телевизионен екип снима процеса на гласуване.

Пристигналите униформени провериха документите на екипа на bTV и записаха данните от личните им карти. Създалата се суматоха изнерви водачите на болните и те отново ги поведоха- този път към изхода на секцията.

Почти половината от живеещите в дома в Раздол се намират под запрещение, останалите имат право на глас, но трябва да го дадат самостоятелно.

Няма коментари:

Публикуване на коментар