четвъртък, 14 февруари 2013 г.

БЪЛГАРСКАТА ТЕМИДА Е ГЛУХОНЯМА …7


Секретен запис: Човек на Пашата държи на заплати антимафиоти и съдии!!! Бойко и Цецо се отблагодаряват на Митко Каратиста за това, че ги е финансирал .


21.12.2012


Таен запис, който разкрива част от задкулисните схеми и играчи на властта бе продоставен на агенция ПИК от говорителя на Българска легия антимафия Петър Якимов.
На аудиофайла с времетраене 6 минути и 33 секунди е записана среща между един от служителите на Румен Николов-Пашата – Ванко Александров с друг мъж. Почти през цялото време Ванко Александров говори за Митко Стефанов-Каратиста, който се е издигнал от личен шофьор на Пашата до високопоставен държавен служител.
Наше проучване показа, че Митко Стефанов първо е съветник на депутатите от ГЕРБ, а след това е назначен за представител на държавата в директорския борд на ЧЕЗ.
В записа се споменава и Михаил Светозаров – Бърборкото. Той бе арестуван на 14 декември м.г. заедно с още двама мъже по обвинение, че са пребили и рекетирали собственикът на ресторант “Ниагара” Емил Петрунов.


Ето какво казва Ванко Александров в записа:


Митко Стефанов е много силен човек, да знаеш. Способен е на такива неща, че на нас с теб ни е бедна фантазията. Говорил съм с най-близкия му човек, който си е директно с Бойко, но никъде не фигурира. Митко си контактува директно с Цецо, директно с Бойко. Дали действа с Флоров (началникът на ГДБОП-бел.авт.) или през човек, това не знам. Всичко стана след като заключиха Бърборко и започнаха да излизат някои неща. Митко там, дал му е едни справки от Столична община за едни хора, за едни хора в митниците, които след това са станали началници, пък после Бърборко е казал, че са му приятели.
На изборите през 2009 г. Митко е помогнал за финансирането на партията (ГЕРБ). Намирал е фирми, спонсори-официални, и те сега му се отблагодаряват по някакъв начин. Аз знам за негови разговори с Цецо, присъствал съм лично. Да не ти казвам сега каква му е позицията. Половината БОП, половината ДАНС и половината съдии са на заплата при него.
Като са отишли при Цецо и са му казали: “Това е Михаил Светозаров и той е еди какъв си”, той първоначално въобще не му е светнало за кой става въпрос. Казал: “Да”, и след това..опаа. Ама те всички са такива разбойници. Митко както си работи за Бойко, така си работи и за другите. Обяснявам ти каква е картината. Начи Митко е 50% мафия, 50% държавен служител. Той продължава да държи определени структури.



Сляпата Темида раздаде милостиня.Абсолютни престъпници излизат абсолютно невинни след сблъсъка с правосъдието.


29.12.2012


Оправдателни присъди, пълен обрат и тотален провал. Това се случи с куп дела, определяни като знакови от Еврокомисията през 2012 година. Абсолютната безпомощност на държавното обвинение да докаже тезите си в съда подразни не само Брюксел. Дори временният главен прокурор Бойко Найденов в отчета за дейността на обвинителите през изминалата година призна, че много често прокурорите не казват във върховната прокуратура, че са образували големи, сложни и важни дела, за да не бъдат взети на отчет. "Малко колеги искат да работят големите дела", призна той. И със сигурност има защо.
Едни от най-коментираните и известни сред обществото съдебни процеси завършиха без изправените пред Темида виновници да бъдат наказани. Оказа се, че няма доказателства срещу тях или просто обвинението изведнъж решава, че няма смисъл да ги преследва докрай. Един от показателните процеси е за злоупотребите в "Софийски имоти". Обвинението се раздроби на няколко отделни дела, които в крайна сметка се забатачиха и решение едва ли ще има и през 2013 г.
Редица евроексперти определиха като пълен провал едно от най-следените от Брюксел дела - за източването на евросредства по програма САПАРД от Марио Николов и компания. Изненадващо прокуратурата се отказа да поддържа протеста пред Върховния касационен съд. След това обвинителят Стойчо Ненков бе набеден, че е действал зад гърба на главния прокурор. А изпълняващият функциите на обвинител номер 1 Бойко Найденов декларира, че процесът ще започне от начало през 2013 г. Марио Николов и компания бяха оправдани за източването на 7,5 млн. евро от САПАРД макар и по същите обвинение в Германия да има двама ефективно осъдени техни съратници. Една от причините за провала на делото е, че прокуратурата реши то да бъде разделено на две. Съдията Румяна Ченалова, която гледа делото на първа инстанция, пък се оказа, че е била адвокат на един от съпроцесниците на Николов. "Абсолютният престъпник" Николай Цонев бе напълно оправдан от Софийския градски съд. Бившият военен министър бе обвинен за подкуп заедно със съдията Петър Сантиров и финансиста Тенчо Попов. Всички замесени бяха оневинени. Върховният касационен съд оневини напълно Цонев и по други две дела - за военния завод "Терем" и за длъжностни престъпления от 1999 г. Прокуратурата твърдеше, че като директор на дирекция "Управление на доставките" във военното ведомство Цонев е нарушил Закона за обществените поръчки при подписването на договори за доставка на авио- и авточасти, както и на 183 тона месни консерви и свинско месо, с което нанесъл имуществени вреди в размер на 970 653 лева. Цонев бе напълно оправдан и по обвинението за закупената за над 10 млн. лева американска производствена линия за хамбари за военна техника. Мотивите на съдиите са, че прокуратурата не само не е доказала вината на подсъдимия, а е повдигнала и особено несъстоятелно обвинение.
Братята Красимир и Николай Маринови – Маргените също бяха окончателно оправдани от ВКС за подготовката на три убийства. Процесът продължи повече от 6 години на всички инстанции. Те бяха напълно оправдани и по обвинение за ръководство на организирана престъпна група за подготовката на убийствата на о.р. генерал Любен Гоцев и покойните Иван Тодоров-Доктора и Никола Дамянов, както и за притежание на незаконно оръжие. Върховните съдии пишат в мотивите си, че вината на Маринови не може да бъде доказана въз основа единствено на слухове и предположения.
С излъскан имидж се отърва и митичната банда за магистрални грабежи "Крокодилите". Съдът счете, че братята Евгени Милев-Гейзо и Емил Милев - Кроки, както и Калоян Бацов, са невинни за магистрален грабеж и опит за убийство на полицай, извършени през 2004 година. Казусът беше разгледан три пъти от ВКС и два пъти от втората инстанция.
С оправдателна присъда се сдоби и вдовицата на Константин Димитров - Косьо Самоковеца Ангелинка. Според ВКС прокуратурата е поддържала противоречива теза по отношение на нея още от самото начало на обвинението. Така тя бе напълно оневинена за контрабанда на стоки за около 700 000 лв. и пране на пари. Две съдебните инстанции преди това също обявиха, че Димитрова е невинна. Последният провал по знаково дело дойде почти в края на годината. На 21 декември Темида реши, че соченият за лобист в съдебната система Красимир Георгиев - Красьо Черния е невинен за лъжесвидетелстване. Според обвинението той излъгал, че се познава с магистрати. Това обаче не бе доказано на нито една съдебна инстанция. Прокуратурата изгуби голямата битка с него още от самото начало, когато се отказа да му образува дело за търговия с влияние, а повдигна две обвинения - за укриване на данъци и за лъжесвидетелстване. И двете приключиха с абсолютно фиаско. Провалът в знаковите дела бе отбелязан и от експертите на Брюксел. През октомври у нас пристигнаха петима евронаблюдатели, които проучиха обстойно делата за злоупотребите в "Софийски имоти", за братя Галеви, срещу Марио Николов за източване на евросредства, както и срещу бившия шеф на фонд "Земеделие" Асен Друмев и срещу братята Красимир и Николай Маринови - Маргините. С братя Галеви имаше някакъв успех и двамата реално получиха ефективни присъди от по 5 години затвор. Дупнишките бизнесмени обаче предвидливо духнаха в чужбина и сега се издирват от Интерпол. Последва спор между институциите, дали МВР, които вардят границата са ги изпуснали или пък съдът е виновен, че не е постановил незабавното им задържане под стража.
С временен успех се увенча опитът за залавяне на наркобоса - Христофорос Аманатидис - Таки. Той бе открит от агентите на Интерпол в Дубай, но едва ли ще бъде върнат в България.



Магистрати: Повишават съдийката, оправдала Цветанов. Екатерина Роглекова може да оглави Пловдивския районен съд, твърдят нейни колеги.

02.01.2013

Съдийката, която оправда министър Цветанов по делото за клевета, заведено от Мирослава Тодорова, има шанс за повишение. Екатерина Роглекова може да оглави Пловдивския районен съд, твърдят магистрати.
След избора на Сотир Цацаров за главен прокурор в Пловдив ще има ротации. За негов най-вероятен наследник като председател на окръжния съд се сочи Веселин Хаджиев, в момента шеф на районния съд. Роглекова пък е заместничка на Хаджиев.
На 7 януари Сотир Цацаров ще положи клетва като главен прокурор, след което Висшият съдебен съвет (ВСС) ще обяви конкурс за вакантното място. Ако го заеме Хаджиев, ще последва и конкурс за председател на Районния съд. Според източници на „Преса“ шансовете на Роглекова да заеме този пост са сериозни. По закон кандидатите за началници се самопредлагат. Изключение са „тримата големи“ (шефовете на двата върховни съда и главния прокурор) - тях ги номинират поне петима от ВСС.
„Не съм мислил дали ще се кандидатирам, нека да минат празниците и клетвата, Сотир Цацаров още е председател на Окръжния съд“, коментира ситуацията Веселин Хаджиев. „Още е много рано и нищо не мога да ви кажа“, предпазливо отговори на въпроса дали ще пробва от заместник да стане председател на Районния съд и Екатерина Роглекова. Тя пое делото „Тодорова срещу Цветанов“, след като Върховният касационен съд го разпредели в Пловдив. А при изслушването си от ВСС Сотир Цацаров призна, че е чел преписката, преди да я дадат на конкретен магистрат. Обясни го с медийния интерес към случая. Предстои делото да се гледа на втора инстанция в Окръжния съд в Пловдив.
Преди да стане главен прокурор, самият Цацаров е приключил всичките си първоинстанционни дела. При последното му дело като шеф на Окръжния съд в Пловдив той одобри споразумение за убийство по време на лов. И даде 2 години и 4 месеца условно на младеж, застрелял неволно приятеля си.



Няма да има дисциплинарно производство срещу прокурор Галя Гугушева

14.01.2013

Етичната комисия към Висшия съдебен съвет (ВСС) не е успяла да открие данни за нарушения при работата и личните финанси на прокурор Галя Гугушева и затова няма да открие дисциплинарно производство срещу нея. Това стана ясно в понеделник след заседание на комисията. Тя изслуша резултатите от изследването на работна група, която трябваше да се занимае с обстоятелства около магистрата и фирмите, свързани с членовете на семейството й.
В момента все още текат проверки срещу Гугушева от НАП, Инспектората към Върховната касационнна прокуратура и от Комисията за разкриване на конфликта на интереси. От ВСС казаха, че, ако тези институции открият нещо нередно около нея, няма пречка да бъде образувано дисциплинарно производство. На този етап обаче пред ВСС прокурор Галя Гугушева е с чисти ръце.
Скандалът около нея почти се застъпи със затихването на скандалите около Венета Марковска. Прокурорката бе номинирана от СДС за член на Конституционния съд, но сама реши да се оттегли след множество медийни публикации, описващи странните превъртания на милиони левове през фирми, свързани с членове на фамилията й.
Временно изпълняващият длъжността главен прокурор Бойко Найденов разпореди да започне пълна проверка по подозрението за пране на пари от фирми, близки до семейството й. Същевременно председателят на Апелативната специализирана прокуратура Борислав Сарафов внесе във ВСС предложение за освобождаване на Галя Гугушева като заместник-ръководител на тази прокуратура и преназначаването й за редови прокурор. Съдебният съвет все още не е решил какво да прави с това предложение.
Председателят на Етичната комисия Ясен Тодоров (следовател, избран от парламентарна квота по предложение на "Атака") заяви, че решението да не се образува дисциплинарно производство е взето със седем гласа "за", един "въздържал се" и един "против". Самият Тодоров заяви, че е бил против волята на своите колеги най-вече заради противоречивите изказвания на Гугушева пред медиите.
"Аз гласувах против (решението да не се образува дисциплинарно производство) основно заради изказванията й. Веднъж тя представи "Лигъл партньрс" като семейна фирма, а после обясняваше, че не знае за какво става дума", каза Тодоров. Той даде пример и с обърканите публични изказвания на Гугушева за заемите, които са се разменяли в нейното семейство.
Въпросната фирма първоначално е била собственост на майка й Тотка Ахчийска с капитал 5000 лв., след което е продадена на Гугушев - син, под чието управление капиталът е увеличен до 1.99 млн. лв. След това Ахчийска отново я придобива, купувайки я от внука си с пари, голяма част от които той й дава като дарение.
Председателят на Етичната комисия уточни, че приема напълно мотивите на своите колеги да не се образува дисциплинарно производство. "Ние (ВСС) трябва да бъдем много убедителни, когато взимаме подобно решение. Най-лесно беше да се плъзнем по плоскостта на общественото мнение, но, когато взимаме решение, ние трябва да мислим и в перспектива. Ако ВСС вземе решение за дисциплинарно наказания, трябва после да го защитава и пред Върховния административен съд", каза Тодоров.
Той разказа, че Етичната комисия е направила пълна проверка на работата на Гугушева като прокурор, още преди тя да стане част от Специализираната апелативна прокуратура. Преди това тя бе прокурор от Софийската окръжна прокуратура. От ДАНС са направили проверка на семейните финанси, а инспекторатът на прокуратурата - дали има връзка на нейната работа като прокурор с делата на нейния син - адвокат Стефан Гугушев и негови партньори.
Без много подробности от ДАНС са обяви, че не са открили нищо нередно. Същото са обявили и от държавното обвинение. При това положение Етичната комисия е решила да не предприема действия спрямо Гугушева.



Няма коментари:

Публикуване на коментар