петък, 1 февруари 2013 г.

ВИЙ ЖЕРТВА ПАДНАХТЕ ...95



Тази поредица се посвещава на функционерите на неокомунистическата престъпна мрежа, загинали при реализирането на налудничавата и престъпна политика, провеждана в годините на прехода от партии и структури , произлезли от бившата БКП.




Емил Кирилов бе застрелян, преди да докаже, че е бизнесмен, а не мафиот

01.02.1995

Босът на една от гангстерските групировки, контролираща в близкото минало нелегалния трафик на ембаргово гориво през западната ни граница, бе застрелян по погрешка от собствения му бодигард на 1 февруари 1995 г. в центъра на кюстендилското село Горановци. След гибелта си Емил Кирилов–Крокодила остана в историята на подземния свят у нас като контрабандист № 1 по международния път през ГКПП – Олтоманци, а също и като автор на крилатата фраза: “В България няма мафиоти, има бизнесмени!”

Сюжетът на убийството в село Горановци е подробно описан в папките на следователите. Привечер на 31 януари 1995 г. в ресторант “Кроки” на ул. “Толбухин” № 2 се събира шумна младежка компания: дъщерята на боса Антоанета (тогава студентка по право в Благоевградския университет), телохранителят Асен Асенов, неговата приятелка Ивона Николова, бодигардовете Валери Гергинов и Драгомир Пенков. Групата получава задача да закара в Сръбско бензин и да го продаде. Самоделният бензиновоз “Ауди” е зареден с 270 литра. На път за ГКПП – Олтоманци, компанията оставя Антоанета в село Пиперков чифлик.

Аудито и джипът на Крокодила “Сузуки Витара” пристигат на бариерата на ГКПП – Олтоманци, към 24 часа. И рутинната ембаргова операция щяла да мине гладко, ако в близката кръчма на Александър Илиев не била отседнала конкурентна групировка от контрабандисти: собственикът на заведението, известен с прякора Санде Брадата, Любомир Илиев–Ломски и Васил Ст. Велинов–Хитлера.

Скандалът между конкурентите избухва внезапно, последван от сбиване. Малко преди баталията Ломски бил открил в съдружие с бивш МВР-подполковник бензиностанция край Горановци. 5000 DM рекет поискал от новоизлю пения бензинджия Крокодила със заплахата, че обектът няма да заработи.

Отмъщавайки за рекета, Ломски и съмишлениците им нападат хората на Кроки. В мелето бодигардът Асен е ударен с тръба по тила. Драгомир и Мартин, приятелят на Антоанета, също отнасят юмруци. Само Валери Гергинов избягнал въргала, укривайки се в митницата. След минути митничарите викат полиция. Страстите временно са укротени.

Бодигардовете Асен и Драгомир потеглят обаче с кола към Кюстендил, за да извикат на помощ Крокодила. Босът спял у дома си, но се разсънил веднага. Съпругата му междувременно превързала ранения Асен.

Минути по-късно тримата потеглят с “Фолксваген Голф” към полесражението. Около 1 часа на ГКПП – Олтоманци, Крокодила изслушал жалбите на опозорените си сподвижници. С люти закани за следващ “видовден” групата потегля обратно за Кюстендил.

Автоколоната води джипът с Крокодила зад волана. На предната седалка седи Асен, на задната – Валери. Фолксвагенът ги следва, шофиран от Мартин, в него се вози приятелката на Асен – Ивона. Последен кара аудито Драгомир Пенков.

След сбиването Ломски, Брадата и Хитлера се скриват в новата бензиностанция. Решавайки, че рискуват нападение, ако нощуват в Кюстендил, те потеглят към ГКПП – Олтоманци. Пътуват с жигула, шофира Брадата.

Фаталната им среща с трите коли на Крокодила става към 2 часа на втория завой в Горановци. Враговете присвяткват с фаровете, Крокодила рязко натиска спирачки. Следващите го коли се удрят леко при внезапното спиране. Жигулата спира зад аудито косо на пътя, в лентата за насрещно движение. Крокодила слиза от джипа, но преди това дава 7,65-милиметровия си “Валтер” на бодигарда Асен. Предупреждава го ясно да внимава, защото пищовът е зареден. От своя страна Валери се въоръжава с крика от колата.

Тримата от жигулата също се изсипват на пътя. Крокодила приближава към противниците си с туристически нож в дясната ръка и с калъфа му – в лявата. На около 1,20 метра, прикривайки се, го следва Асен. Престрелката избухва, когато двамата минават покрай джипа и фолксвагена.

Пръв стреля Хитлера с 9-милиметров автомат “Хеклер и Кox”. Изпадайки в паника, с треперещи ръце гръмва и Асен. Вместо противника куршумът улучва Крокодила в лявата ръка.

Изтегляйки се назад покрай десния заден калник на джипа, Асен Асенов стреля и втори път. Този път фаталното парче олово пронизва главата на Крокодила над слепоочието. Качвайки се в джипа след смъртоносния изстрел, Асен натиска трети път спусъка.

След стрелбата той побягва към село Драговищица. Като се поокопитва обаче, се сеща, че е зарязал във фолксвагена приятелката си Ивона. Когато се връща, Брадата, Хитлера и Ломски вече са изчезнали безследно.

“До фолксвагена лежи човек” – вика Ивона, виждайки Асен. Било 2,30 часа, когато двамата разпознали в поваления мъж Крокодила. Без да знаят, че вдигат мъртвец, мъжът и жената се заемат да довлекат над стокилограмовия Крокодил до предната седалка. Преди да успеят, отзад спира кола. Уплашени, Асен и Ивона пускат трупа и потеглят с фолксвагена към Драговищица. Крокодила остава да лежи пред необитаема къща на пътя.

Очевидката С. Т. вика полиция от единствения в Горановци телефон.

Междувременно Асен и Ивона поемат през овощните градини. Между дърветата бодигардът укрива пистолета и пълнителя.

Ломски и Брадата са задържани на 1 февруари по обвинение за разстрела. Хитлера бърза да се укрие и е обявен за издирване. Скоро Ломски и Сашо Брадата са пуснати срещу гаранция от по 20 000 стари лева. Малко време е нужно на криминалистите да разберат, че двамата не са убийците. Аутопсията доказва категорично, че Крокодила е убит със 7,65-милиметров куршум от “Валтер”-а. Следва веднага разкритието, че убиецът е Асенов.

В средата на март 1995 г. 22-годишният бодигард е задържан. Той е родом от кюстендилското село Дворище, става ясно от материалите по делото. Живее на квартира в Кюстендил. По професия е готвач, по призвание безработен. Има условна присъда за кражба. По обвинение в убийството на Крокодила Асенов престоява в ареста 2–3 месеца. Получава свободата си срещу гаранция от 25 000 стари лева.



Няма коментари:

Публикуване на коментар