вторник, 11 ноември 2014 г.

ПОСЛЕДСТВИЯ 33

Арестуваха 16 българи при съвместна акция на ФБР и ДАНС

26.03.2014
16 българи бяха арестувани при съвместна акция на ДАНС и ФБР. Всички те са били част от престъпна  група за пране на пари и измами с банкови карти, съобщиха от Върховна касационна прокуратура.
Арестите са извършени вчера. 14 от българите са задържани на територията на Съединените щати, двама са арестувани в нашата страна. В продължение на  2 години ФБР и ДАНС са разследвали българските граждани, за да установят структурата и йерархията на престъпната група, както и механизмите за пране на пари и източване на банкови карти. Предстои повдигане на обвинения за дейността на групата в Съединените щати. Присъдите, които могат да получат българите по Федералния кодекс за пране на пари, е от 10-20 години за всяка една транзакция, а по обвинение за банкова измама – до 30 години.
 
Арестуваха Църо от „Наглите“ на остров Пукет! Валентин Николов и Цветан Янев също натикани зад решетките.
 
04.10.2014
 
Прословутият Цветозар Славчев-Църо от групата за отвличания „Наглите“ е арестуван на о. Пукет за източване на карти. Заедно с него на топло са натикани още двама българи от бандата.
След като магистратите у нас го оневиниха за отвличането на Джорджо Марков, по всичко личи, че Църо е решил да се преквалифицира.44-годишният мъж бил задържан на 27 септември, докато теглел пари от устройство пред магазин за електроуреди в Карън Бийч, предават местни медии. Имаме видеозаписи на г-н Славчев, от който става ясно, че той е теглил 7 пъти от банкомати на стойност 70 000 тайландски бати, съобщава местният полицейски началник Прейвит Енгчуан.
Другият, който попаднал зад решетките с Църо, бил 42-годишният Валентин Николов. Той бил задържан пред магазин Фемилимарт на ул. Пейтънг Бийч. Г-н Николов е изтеглил около 100 000 бати от сметката на турист, съобщил полицейският началник. Органите на реда заподозрели аферата с устройствата, след като турист показал на полицаите, че е получил съобщение, от което става ясно, че от сметката му е изтеглена голяма сума пари.
Третият задържан – 42-годишният Цветан Янев, е спипан от местните власти пред друг магазин на „Кейтъ –Кейрън“. Докато го разпитвахме, г-н Янев призна, че той е направил скимиращите устройства. След ареста ченгетата иззели 100 карти и други ел. устройства, с които се правели извлеченията. До арестите се стигнало след като над 100 човека се оплакали, че сметките им ненадейно олекнали. Полицията в момента прави всичко възможно, за да установи към кои държави са тръгнали източените пари.
Оказва се, че Църо е истинско олицетворение на поговорката „Шило в торба не стои“. Любопитното е, че преди няколко месеца той пак бил арестуван във Финландия за същото престъпление. Там той сключил споразумение с прокуратурата да не стъпва в държавата през следващите 8 години. След това затворническите власти го пуснали да се върне у нас. Щом кацнал на родна земя, Църо светкавично влязъл в нова схема за източване на карти.
По време на разследването на „Наглите“ станало ясно, че Църо подготвял да отвлече дъщерята на шефа си.
 

Самоуби се бившият зам. главен прокурор Христо Манчев

21.10.2014

Бившият заместник-главен прокурор Христо Манчев се е самоубил в дома си тази вечер.
Това съобщи БТА, като се позовава на полицейски източници.
Тялото на Манчев, който се е самопрострелял, е открито в дома му в кв. "Овча купел".
Манчев се е прострелял с пистолет, който е законно притежаван.
Информацията е подадена в столичната полиция от съпругата му около 17.30 часа.

 

Благоевградският милионер Давидков мина от "Ферари" на... колело .

Знакови бизнесмени в Пиринско масово фалират

02.11. 2012

  От всеки 100 фирми в Благоевградска област 80 са в реален фалит! Това шокиращо разкритие направи пред наш репортер председателят на регионалната структура на Българската търговско-промишлена палата Ромео Шатев. Собствено проучване на “ШОУ” пък показа, че тоталният крах на бизнеса в Благоевградско не е пожалил дори най-знаковите и стари местни бизнесмени. Фалити на поразия обявяват и следващата вълна предприемачи, които, за разлика от “пионерите”, трескаво и панически правят най-различни регистрационни и счетоводни “гимнастики”, за да запазят поне част от бившите си бизнесимперии.

Един от най-коментираните случаи е с първия вносител на бяла и черна техника - благоевградчанинът Иван Янчев, който изгради цяла верига от магазини с марката “АБВ” в региона и се втурна в бизнеса с блестящ старт. Преди три години обаче заложи цялото си имущество, за да изтегли банков кредит от 700 000 евро. Година по-късно той изчезна от България. Наскоро се появи от нищото и се разбра каква е истината за краха му. Стана ясно, че Янчев е доведен до просяшка тояга от македонски партньор, с когото замислили грандиозен съвместен проект за голяма кабелна телевизия.

Най-удивителното е, че след фалита си Янчев долетя не от Скопие, а от... Лондон, за да се сбогува с приятелите си и болната си майка, която дни след това почина .

Приятелите му пък били изумени от амбицията му да се впусне в нова авантюра, след като остана дори без семейната си къща. Предприемачът вече бил регистрирал в Лондон фирма за строителство и търговия с мебели и бяла техника. Още по-удивителното е, че този път негов партньор е неизкушеният в бизнесигрите бивш футболист на “Пирин” Илия Реджев, с когото били добри приятели още от малки.

Не е ясно с какъв капитал ще започне новото си начинание фалиралият отвсякъде Иван Янчев. Може само да се предполага. Известен в миналото бивш банкер сподели за “ШОУ”, че нишата, която се отвори след разстрела на най-големия лихвар в Югозапада Васил Горчев-Кьоравия, вече е заета. Според него спонсор на амбициозни бизнесмени в региона днес е най-енигматичната фигура сред бизнессредите в Благоевград – Венчо Мутафчийски-Пашата. Символ на къщата му във възрожденския квартал “Вароша” е постоянно паркираното пред нея “Ламборджини”.

Преди 1989 г. Пашата е чейнчаджия, когото баща и майка му са крили от “набезите” на милиционерите в кладенеца на двора. Веднага след настъпването на демокрацията той закупува на безценица двайсетина апартамента, които по-късно препродава на многократно по-висока цена. След това “офис” му става култовото кафене “Диана”, откъдето ръководи по мобилния си телефон своя бизнес. Въпреки милионите, които разиграва, жена му - красива брюнетка, и до ден-днешен върти скромна аптека, макар и на пъпа на града. Най-интересното при Мутафчийски е, че никога не е гравитирал към никаква групировка, не се е ползвал с никакъв чадър, както и това, че до днес срещу него няма не преписка, но дори сигнал за някаква незаконна дейност. За Пашата се говори, че не пие, не пуши, не се друса и не се занимава с наркотици, не изневерява на жена си, а завидното му благосъстояние е пълна мистерия...

На другия полюс е сривът на бизнеса на новобогаташите, начело с ексдепутата Илиян Попов .

В “ерата Костов” Попов и компания приватизираха гордостта на Благоевград – Заводът за съобщителна техника. Наскоро столичният клон на “Емпорики банк” запорира сметките на предприятието заради непогасен кредит. Отделно от това известният в региона частен съдебен изпълнител Шукри Мехмедов влезе в приватизираното предприятие и описът му започна. Притиснат от дълговете, бившият депутат и собственик на дружеството започна усилено да прехвърля и препродава на своята съпруга д-р Вяра Манова имоти и дружествени дялове. Така д-р Манова вече е едноличен собственик на капитала на “Булсис” ЕАД, където Илиян Попов и синът им Калоян са се задоволили с ролята на членове на съвета на директорите.

Доскоро гордостта на синия ексдепутат беше сервизът с шоурум на “София ауто” - официален дилър в страната на марките “Опел”, “Шевролет”, “Кадилак” и “Хамър”. Сега, наред с опитите да спаси имотите си и това, което е останало от империята му, Илиян Попов се опитва да опази и благоевградския клон на “София ауто”, в който работеха 50 души, но вече доста от тях са съкратени.

На улицата остана дори сестрата на жената му Искра Манова която беше един от тримата изпълнителни директори на ЗБК “София ауто” АД. Илиян Попов прехвърли на жена си дори дела от дядовата си къща в кв. “Вароша”, а в момента управител на остатъка от автомобилната империя на синия ексдепутат е брат му Венко Попов. Интересното е, че и той, също както партньорът на Иван Янчев, е бивш футболист на “Пирин”, който никога не се е занимавал с бизнес.

Още по-драматична е историята на един от първите смели предприемачи в Благоевградска област – Емил Давидков-Яйцето. Новината, че известният бизнесмен фалира, обиколи мълниеносно неговите партньори, с които има неразплатени сметки. Първа реагира фирмата “Би Ем Лизинг”, регистрирана на британските Вирджински острови, която иззе имотите на фамилията срещу дългове. А навремето Давидков беше собственик на куп заведения в култовия комплекс “Космос” в центъра на града, закупени от разстреляния бизнесмен Ангел Христов. Той беше и официален представител на БМВ, както и партньор на основата на франчайзинг на една от най-големите бензиностанции с марката “Лукойл” на изхода на Благоевград, която обаче отскоро не работи, тъй като Давидков спря да се разплаща с петролния гигант. Култовият бизнесмен беше принуден да се раздели и с гордостта си – строителната фирма “Елит строй”, както и с куп други обекти, между които започнат, но недовършен луксозен комплекс в Банско, хотел на Черноморието и пр., и пр. В момента крепи криво-ляво единственото останало му предприятие – “Екоботълс”.

Емил Давидков се прочу като първият бизнесмен в Пиринско, който подкара “Ферари”, а след това сменяше последните модели на БМВ като носни кърпички. В последно време обаче той е забелязван да се придвижва по улиците на Благоевград, като върти педалите на колело в неугледен вид.

В черния август на 2012 г. “Алфа банк” обяви на публична продан имоти и на друг знаков пирински бизнесмен - бившият борец от Сандански Младен Пасков. Заради скандална търговия с неистински ценни книжа, съдът пък наложи запор върху други имоти и банкови сметки за над 3,5 млн. лв. в областта на хотелиерския му бизнес. На всичко отгоре преди три години манекенката от Сандански Надя Борилова беше заловена на пловдивския паркинг до ресторант “Хепи” с огромно количество фалшиви бандероли. Използваната за “муле” красавица направи пълни самопризнания, призна пред прокуратурата, че нейни работодатели са били Младен Пасков и партньорът му Владо Донков-Кучето. Пловдивската окръжна прокуратура поиска до 8 години затвор за опитващите се да спасят бизнеса си с далавери бизнесмени.

Пред съд заради неизплатени дългове софийската фирма “Констракшън продуктс България” ЕАД изправи и най-мощната строителна фирма в Югозапада “Агромах” на бизнесмените Методи Бачев и Христо Савев. Рекордът сред най-крупните фалити в Пиринско обаче държи най-известният хотел в Банско “Тамплиер” на туристическата фирма “Алма Тур флай”, който стана собственост на банката-кредитор за 22 млн. лв. Навремето бившите вече собственици решиха да използват “за примамка” за бъдещите туристи Христо Стоичков, като му подариха мезонет в суперлуксозния хотелски комплекс. Скъпият рекламен дар обаче така и не доведе до очаквания ефект, а след секвестирането на комплекса от банката, с мезонета си изглежда ще трябва да се раздели и Камата.

 

Шефът на митницата в Лесово заловен, докато получава плик с 250 хил. лв. от подкупи (Обзор)
Седем митничари от ГКПП Лесово са обвинени като организирана престъпна група за получаване на подкуп след акция на ДАНС и прокуратурата в събота.
4 месеца агентите са следили и подслушвали митничарите, които са искали по 10-20 лв. от преминаващите товарни автомобили. Шефът на митницата Димитър Колев е заловен в момент, когато началникът на една от смените му предал плик с пари.
Първоначално бяха задържани 21 души, но прокуратурата е повдигнала обвинение на шефа Димитър Колев, на Чавдар Дюлгеров, началник на смяна, колегата му Георги Банев от друга смяна, Димитър Шопов - зам.-началник на смяна, редовия митничар Юрий Кузнецов, Илия Илиев, също зам.-началник на смяна, и Йоанда Бозукова, експерт в “Пътни такси и разрешителни”.
Последните двама са пуснати срещу гаранция, останалите са задържани за 72 часа. “Тези седем лица вероятно няма да са единствените, които ще бъдат обвинени”, каза зам. главният прокурор Борислав Сарафов.
Досега в разследването са разпитани 14 свидетели, включително и служители на митническата администрация. Сред тях има украинци, молдовци, румънци, които са дали показания във вътрешността на страната. Те разказали как са давали пари на митническите служители “за почерпка” и “за кафе”.
Всъщност това била таксата, за да не им се създават административни пречки по преминаването на границата.
“Събираните пари от митничарите са предавани на началниците на смените. Те са вземали парите и в края на месеца са ги разпределяли между всички”, уточни Николай Найденов от Апелативната специализирана прокуратура, който лично е ръководил акцията на място.
От жилището на Димитър Колев иззети над 82 хил. лв.
Банкнотите са в левове, евро и английски лири. У него е открит и пликът, който му предал Георги Банев, началник на едната от смените на Лесово. Вътре е имало 250 хил. лв. Агентите на ДАНС са обискирали и помещенията, където се съхраняват веществените доказателства.
43 хил. долара са открити у Димитър Шопов, зам.-началник на едната от смените, а 39 хил. долара са били разпределени поравно в 4 плика.
“Където и да пипнехме, намирахме пари в пликове”, каза Борислав Сарафов. Буквално във всяка дупка в помещенията имало пари от подкупи.
Сарафов се извини на гражданите, които са чакали с часове, за да преминат през границата, докато се провеждала акцията. “След това поне са преминали безплатно", заяви той.
На Лесово не е имало твърда тарифа на рушветите. Обикновено митничарите от кабинките са вземали по 10-20 лв., но за тирове, които са съмнителни, подкупът е бил между 100 и 200 долара.
“Колективът на Лесово е бил много сплотен и са си имали взаимно доверие помежду си. Акцията беше извършена в строга конспиративност, благодарение на което постигнахме този успех. Повече от 4 месеца наблюдавахме групата. Искам да благодаря на колегите от ДАТО (новата агенция която се занимава с подслушванията), както и на ръководството на Агенция “Митници” в лицето на г-н Танов, който ни указа пълно съдействие” каза председателят на ДАНС Владимир Писанчев.
ГКПП Лесово е един от най-натоварените, особено заради ремонта на пункта Капитан Андреево. Средно по 400-500 тира се обслужват за денонощие в двете посоки, обясняват запознати.
Акцията на ДАНС била провокирана от многобройните сигнали за корупционни практики.
Сред претърсените при акцията обекти е жилището на началника на митницата Димитър Колев. Апартаментът му се намира на централната ул. “Адам Мицкевич” в Бургас в една от луксозните кооперации срещу Трета поликлиника.
“Съседи сме от 5-6 г. Димитър никога не е демонстрирал лукс. Има две малки деца, но за съжаление съпругата му почина през юни”, сподели съседка.
Близки до Колев споделиха, че загубата на жена му е било голям удар за него и той все още преживявал семейната трагедия. Младата жена починала от онкологично заболяване.
Познати на Колев го описват като свестен и добър човек, а бивши митничари - като принципен и точен началник.
Митническият шеф има имоти в Созопол, но те са наследствени, тъй като родителите му са от там. Освен бащината къща Колев притежавал и вила на Буджака.
Това е втори арест за шефа на ГКПП Лесово, припомнят запознати. В края на февруари 2010 г. Колев бе задържан, но пуснат след 24 ч. Той бе арестуван при разследването на контрабанден канал за фиктивен внос на маркови парфюми.
Малко по-рано тогава бе арестуван митничарят Красимир Гочев, който, според разследващите е имал връзка с контрабандния канал.
Заедно с Гочев бе арестуван бизнесменът Мартин Марков, който има спедиторска фирма. През 2012 г. срещу двамата бе внесен обвинителен акт за контрабанда на над 50 хиляди маркови парфюма. Митническият служител от ГКПП Лесово отговаря и за пране на пари и притежание на незаконно оръжие. Образувано е съдебно дело.
До 1 февруари 2010 г. 44-годишният Гочев работел като началник-смята на ГКПП Лесово. По данни на МВР с негово покровителство е действал каналът за внос на стоки в ЕС. Задържан е ТИР, внесъл в страната ни парфюми, прикрити по класическия метод “тапа”.
Именно митничарят Красимир Гочев бе посочен от тогавашния вътрешен министър Цветан Цветанов, че е спечелил над $ 1 млн. от престъпна дейност на граничния пункт. Според Цветанов Гочев е отчитал четирицифрена сума на началниците си всеки месец. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар