неделя, 9 ноември 2014 г.

ЛЕГЕНДА ЗА ХАН КУБРАТ

    Задавали ли сте си въпроса : Защо първият урок в българската история е легендата за хан Кубрат , неговите синове и снопа от пръчки ? Според мен , защото още в онези отдалечени времена , преди повече от 1300 години , е било ясно , че от племето на българите не става отбор , че българите не могат да бъдат екип . Затова ханът се е опитал да обясни на синовете си, че разделени те ще обрекат народа си на гибел и няма да могат да създадат силна държава . Веднага след смъртта му обаче синовете на Кубрат са разделили племето на части и до днес племето на българите вегетира и очаква някой да дойде от вън за да му реши проблемите .
    Някой би ме упрекнал , че термини като „ отбор „ и „ екип „ не са адекватни на историческия период за който говорим , но независимо от терминологията , горчивата истина е една . И ако зад разделението на нацията през последните 15 години има наслоени планини от проблеми , то за разделението на демократично мислещите хора и партиите в дясно няма задоволително обяснение .
    През 1997 правителството на СДС започна тежка битка за спасяването на България . Това не кореспондираше с абсурдната политика и поведение на бившите комунисти у нас . Контраударът , който те нанесоха заедно със свои задгранични „ съмишленици „ беше толкова тежък , че раздроби дясното простронство на съставните му части . Външни и вътрешни инвеститори участвуваха в преватизацията и от извоюваните позиции създаваха всевъзможни проблеми . Средствата с които си служеха и си служат „ другарите „ са безгранично жестоки и цинични .
    На този фон лидерите в дясно не показаха нужната издържливост . Господин Костов направи цяла поредица от грешни ходове , кулминацията на които беше учредяването на ДСБ . Държа да отбележа , че правя коментар като редови гражданин и член на СДС . Според мен самият господин Костов представлява един двуполюсен модел – личност с ярко изразени положителни и ярко изразени отрицателни качества на човек и политик . За положителните качества няма да говоря , тъй като те бяха демонстрирани пред целия свят при постигането на финансова стабилизация в стрната и при реализирането на решителни стъпки в посока интегрирането на България в НАТО и ЕС . За отрицателните ще спомена само няколко думи , тъй като тази тема ми е неприятна .
    Според мен една от причините Костов да учреди ДСБ , бе потребността му да се огражда  с „ папагали „ , които да повтарят това , което той говори . Преди години имахме държавен ръководител , който искаше в държавата да се чува само неговият глас и всичко , което той казваше , се повтаряше от всички в продължение на месеци и години .
    Друга причина за отделянето му от партията в която той израстна като политик беше необходимостта му да бъде добър „ диригент „ на собствения си оркестър . Добрият диригент успява да накара да накара музиканти свирещи на различни инструменти да звучат като едно цяло . Вместо това видяхме как един симфоничен оркестър се разпадна на множество камерни състави .
    Госпожа Надежда Михайлова пое щафетата водена от желанието да възроди партията . Световната история помни имена като Жана Дарк , Мария Терезия , Екатерина Велика , Маргарет Тачър . Но тези имена се броят на пръстите на едната ръка . Ситуацията в която се оказа СДС бе твърде тежко бреме за плещите на една жена .
    Господин Петър Стоянов бе олицетворение на истинския президент. Какъв лидер на партията ще бъде той , ще покажат следващите месеци . Очевидно е , че изтормозеният български народ трудно ще преживее задаващата се Станишева зима и ние още през следващата година ще бъдем изправени пред съдбовен избор за нов президент , а може би и за нов Парламент .
   Това в което вярвам е , че лидерите в дясно ще надмогнат личните си недостатъци , ще преглътнат горчивините , ще покажат , че са научили нещо от собствената ни история . Дясната обединение няма алтернатива . Всичко друго би било колосално предателство пред интересите на нацията и държавата .
 
„ Вестникът „ , бр. 125 , 11 – 17 ноември 2005 г.

Няма коментари:

Публикуване на коментар