понеделник, 27 декември 2010 г.

ВИЙ ЖЕРТВА ПАДНАХТЕ ...23

Тази поредица се посвещава на функционерите на неокомунистическата престъпна мрежа, загинали при реализирането на налудничавата и престъпна политика, провеждана в годините на прехода от партии и структури , произлезли от бившата БКП.

Застрелян е прокурор Николай Колев. Убитият бил заплашван от Никола Филчев и Алексей Петров.

28.12.2002

Прокурорът Николай Колев е застрелян тази вечер близо до дома си в София. Той бил уцелен в гръб с 10 куршума от пистолет със заглушител. Един от куршумите е попаднал в главата, показа първоначалният оглед. Близо до тялото е намерена и невзривена ръчна граната.
Николай Колев е застрелян на тротоара срещу жилището му на пресечката на ул. "Пенчо Славейков" и ул. "Абоба", най-вероятно от засада, като се е връщал от пазар, облечен в анцуг и маратонки. Според сина на Колев, баща му излязъл да купи батерии за дистанционното устройство.
Сигналът в полицията е получен в 18.53 часа. На мястото на инцидента дойде главният секретар на МВР ген. Бойко Борисов, цялото ръководство на СДВР, заместник-главният прокурор и ръководител на ВКП Христо Манчев, както и Ангел Илиев.
През последните две години Николай Колев беше известен като явен противник на главния прокурор Никола Филчев, който го уволни от Върховна административна прокуратура през 2000 г. Преди това Колев беше "дясна ръка" на главния прокурор и както самият той е признавал, е бил изпълнител на част от неговите наказателни акции. През последните месеци бившият прокурор беше един от хората, които съдействаха на Едвин Сугарев в набавянето на данни срещу главния прокурор Никола Филчев.
Едвин Сугарев каза тази вечер пред Mediapool, че преди Коледа - на 21 или на 23 декември, се е виждал с Николай Колев и той споделил, че получава заплахи от Никола Филчев и бившата барета Алексей Петров. Думите му дословно бяха: "Очаквам да ми скочи Алексей Петров", каза Сугарев.
Той призна, че основната част от материалите, които е внесъл във Висшия съдебен съвет за връзката между Никола Филчев и Алексей Петров, са му били предоставени от Николай Колев. Сугарев поясни, че това е странен прецедент, при който въпросният човек е бил изнудван, рекетиран, пребиван от Алексей Петров и в течение на две години Петров си е присвоил цялото му имущество. Заради случая пострада и прокурорката Ваня Савова.
Според Сугарев убийството може да бъде класифицирано като политическо, и убийство, което е свързано с един от основните хора в българското правораздаване. Едвин Сугарев каза, че е абсолютно убеден и ще свидетелства за това пред следствието, че убийството е поръчано от Алексей Петров и вероятно под давление на Никола Филчев. Сугарев напомни, че Николай Колев "беше човекът, който пръв започна да говори за проблемните на прокуратурата, за психическите проблеми на главния прокурор и изнесе доста информации, свързани с този случай".
Николай Колев ми каза преди няколко дни, че е следен, а от пролетта на тази година смята, че му се готви покушение, заяви и варненският прокурор Васил Миков. Той настоя първата разследвана версия за убийството на Колев да бъде свързана с Никола филчев.
"Колев, както знаем, съвсем открито беше изразил позицията си по отношение на главния прокурор и това е основното в случая. Това убийство не може да бъде разглеждано встрани от нещата, свързани с главния прокурор", заяви Миков.
Според него Николай Колев е човекът, който най-много е допринесъл за избирането на Филчев за главен прокурор.
В началото на 2001 г. Николай Колев за пръв път отправи публични атаки срещу Филчев в интервю за Mediapool, като го обвини в злоупотреба с власт, мокри поръчки и психически отклонения. Малко след това интервю Николай Колев бе арестуван заради притежание на наркотик и оръжие и беше категоричен, че те са подхвърлени в колата му от НСПОБ по поръчка на Никола Филчев. По-късно Николай Колев бе оправдан от съда и възстановен на работа.

Няма коментари:

Публикуване на коментар