петък, 11 февруари 2011 г.

ВИЙ ЖЕРТВА ПАДНАХТЕ ...34

Тази поредица се посвещава на функционерите на неокомунистическата престъпна мрежа, загинали при реализирането на налудничавата и престъпна политика, провеждана в годините на прехода от партии и структури , произлезли от бившата БКП.

12.02.1996

19 куршума за Св. Валентин. Валтер Папазки поръчал "подаръкът" за Лисицата.

19 куршума за Св. Валентин може да е заглавие на криминален роман. Но не е.
На 14 февруари 1996, точно на именния му ден погребват във Враца лошото момче Валентин Алексиев по прякор Лисицата. Това и до днес е най-многолюдното траурно шествие в града. И най-охраняваното, защото сред опечалените има много мъжаги с черни якета и тъмни очила. Зад прозорците надничат любопитни очи. На балконите и дори по покривите дебнат съгледвачи. Кое е повече - мъката, страхът, поривът за мъст или шумът на банкноти, не може да се премери.
Лисицата, да прощават родителите му, те не харесват това прозвище, е продупчен с откос от автомат "Калашников" на 12 февруари в 8,45 часа пред училище "Марин Дринов" в София. Пред десетки свидетели. Живеел под наем в квартал "Захарна фабрика". Отивал да вземе колата си от паркинга. Край него профучала "Мазда", от която е изстрелян смъртоносният залп. Убит е 10 дена преди да стане на 25. Дъщеря му Елица е само на 9 месеца.
Ден след президентските избори, на 23 октомври, Темида е готова да отсъди ще лежат ли в затвора лошите момчета, поръчали "подаръка" на Лисицата, и тези, които са го доставили. Или ще се окажат невинни. Прокуратурата иска 20 години лишаване от свобода за килъра Стефан Рангелов, а по 15 за помагачите му Емилиан Цонев и Велин Добрев. Настоява за 15 години решетки за поръчителите - хазартния бос Валтер Папазки и брат му Георги Културиста. Само един от петорката - Велин Добрев, прави пълни самопризнания и разкрива организацията на престъплението. Неговата роля е на шофьор. Той карал колата, от която е извършен разстрелът. 40 000 марки платили братята Папазки за покушението. Куриерът, доставил парите, е Искрен Ценов. Той е гард на братята и е гръмнат от упор през януари 1997 година пред дискотеката им "Империал" във Враца. Останалите трима обвиняеми отричат да имат нещо общо с убийството. Културиста пък е в неизвестност от 8 години, издирва го Интерпол и е съден задочно. Междувременно Мария Каменова, жената, която преди да изчезне, го сдоби с дъщеря, му роди и син. Рангелов е подсъдим и по делото срещу братята Маргини, а Добрев е защитен свидетел в него. Затова процесът за екзекуцията на Лисицата протече при закрити врати.
Според обвинителния акт причина за поръчката е битката за надмощие в хазартния бизнес във Враца между мощната групировка “Империал” на Папазки и брат му срещу Лисицата. Врачани си спомнят как конкурентната борба се превърнала във взаимни набези над игрални зали, побои и отвличания доста време преди разстрела. Докато Лисицата е на топло в Ловешкия затвор, братята монополизирали хазартния бизнес във Враца. Според прокуратурата спусъка натиснал Стефан Рангелов, а маздата, от която е стреляно, карал Велата. Наел ги посредникът Искрен Ценов, застрелян година след Лисицата.
По времето, когато е арестуван, Валтер Папазки е бос на хазартна империя, който притежава повече от 50 игрални зали и казина с рулетки в страната. Твърди се, че в момента на ареста му през 1998 г. в офиса на “Империал” предложил 10 000 марки на баретите, за да го пуснат да избяга. Баретите така и не успели да арестуват по-малкия му брат Георги Георгиев-Културиста: той бил предупреден и докато баретите слагали белезници на брат му, избягал въоръжен през тоалетната на офиса. Оттогава е в неизвестност и е обявен за издирване от Интерпол, а делото срещу него се води задочно.

Няма коментари:

Публикуване на коментар