понеделник, 21 февруари 2011 г.

ВИЙ ЖЕРТВА ПАДНАХТЕ ...36

Тази поредица се посвещава на функционерите на неокомунистическата престъпна мрежа, загинали при реализирането на налудничавата и престъпна политика, провеждана в годините на прехода от партии и структури , произлезли от бившата БКП.

22.02.2006

Застреляха Иван Тодоров-Доктора


Около 14.00 часа днес при стрелба в столичния квартал "Лозенец" е убит скандално-известният бизнесмен Иван Тодоров-Доктора. Той се е движел с черен джип Порше "Кайен". Освен Доктора в колата е бил и неговият шофьор Васил Стоянов на 37 години, който е ранен в корема, в дясната ръка и в двата крака и е настанен във Военномедицинска академия. Произшествието е станало на улица "Червена стена" близо до хотел "Кемпински-Зографски", от където е идвал джипа. На мястото са екипи на Четвърто РПУ и СДВР, които разпитват очевидци. Стрелбата е станала пред десетки свидетели. Според тях стрелците са избягали с лек автомобил "Ауди", който е продължил по булевард "Черни връх". От пресцентъра на МВР съобщиха, че се издирват двама мъже. По джипа е стреляно над 15 пъти с автоматично оръжие. 42-годишният Иван Тодоров-Доктора е разследван за контрабанда и пране на пари в размер на 51 милиона евро. Той беше осъден за отвличане на бизнесмен преди десет години. Това не е първият опит за неговото убийство. През 2003 година той оцеля след като "Мерцедес"-ът му бе взривен на столичния булевард "Цариградско шосе". Тогава загина неговият шофьор Йордан Пасков на 58 години. След взрива бяха намерени снимки, провокирали т.нар. "яхтен скандал". На тях тогавашните министри на финасите и транспорта Милен Велчев, Петър Петров и царският депутат Мирослав Севлиевски бяха заснети заедно с Доктора на яхта в Монако.
Иван Тодоров – Доктора е роден на 27 декември 1964 г. в Димитровград. Следвал е медицина в Стара Загора, но не се е дипломирал. Не е осъждан. Срещу него са се водили две дела – за отвличане, по което делото е върнато за преразглеждане на първа инстанция и за пране на мръсни пари, по което няма резултат.
Има участие в две дружества – "Амигос" ООД и "Източни финанси" ООД, където съдружници са му Петър Петров – Амигоса , Димитър и Дойчин Мирянови , Асен Паскалев, Борислав Виденов.
Оперативната информация сочи Доктора като един от основните контрабандисти в средата на 90-те години на миналия век. На практика и до днес няма нито едно доказателство, което да подържа тези хипотези или пък другите – свързани с делата за отвличане и пране на пари и въпреки това в медиите нееднократно се появява информация, окачествяваща Тодоров като най-големия контрабандист на цигари, като наркобос, като елитен престъпник. Турската преса, във връзка с правителствената делегация, дошла на посещение в деня на убийството, дори го сочи за глава на българската мафия.
По този повод, в интервю за вестник "Монитор", Тодоров заявява: "Аз съм един контрабандист, който контрабандира неизвестни стоки с неизвестни превозни средства през неизвестни граници по неизвестен начин. Приписват ми се почти магически способности да телепортирам стоки от една точка на света до друга точка на света, като затова няма нито един документ и нито едно доказателство. МВР счита за съвсем нормално да изнася тази информация в определени вестници и по този начин да я легализира." В интервюто той също заявява, че във всеки контрабанден канал има замесен висш служител на МВР, което е прието навътре от Министерството.
На 18 април 2003 г. брониран сребрист Мерцедес S престояващ близо до автобусна спирка на Цариградско шосе в София е взривен пред десетки свидетели. Адската машина е поставена под дясната предна седалка – там където се вози обикновено собственика на возилото. Точно в този момент обаче той не стои на нея а на шофьорското място – по някаква причина решил в този момент да кара лично. Шофьорът на Доктора – Йордан Спасов , който седи до него, е разкъсан на парчета. Самият Тодоров е запечатан от случаен фотограф непосредствено след взрива – лицето му е в кръв и обгорено. Освен временната загуба на слуха , обаче Доктора няма никакви други сериозни наранявания и съвсем скоро, никой не би могъл да предположи, че това лице е било обект на бомбен атентат.
През ноември, Иван Тодоров заявява, че зад опита за убийството му стоят: "Бивш приятел , красавица и нисък генерал, който пуши пури за близо 3000 лева на месец и преправя костюмите си." Медиите приемат, че бившия приятел е Петър Петров – Амигоса , красавицата е Ася Зафирова (приятелката на Доктора), а по отношение на генерала, в пресконференция, Бойко Борисов заявява, че става въпрос за ген. Васил Василев, тогавашния шеф на ДНСП.
Според запознати почерка на убийството на Доктора удивително напомня разстрела на Емил Кюлев, който също бе убит с няколко изстрели отстрани, докато пътуваше в колата си.

Няма коментари:

Публикуване на коментар